Öğretmenler Ergene’yi araştıracak

75. Yıl İlköğretim Okulu’nun hazırladığı ve 6 ülkenin katıldığı ‘Nehirler Dünyamızın Damarlarıdır’ isimli comenius projesi kapsamında Gabralı Otel’de bir toplantı düzenlendi

Çerkezköy 15.01.2012 19:41:00 0
Öğretmenler Ergene’yi araştıracak
Türkiye’den Çerkezköy 75. Yıl İlköğretim Okulu’nun da aralarında bulunduğu 7 ülkenin ortak çalışma yürüttüğü ‘Comenius Projesi’ kapsamında önceki gün saat 12.30’da Gabralı Otel’de bir toplantı düzenlendi. 
 
7 ÜLKE BİRLİKTE ÇALIŞACAK
Türkiye, Fransa, Romanya, İtalya, Polonya, Bulgaristan ve Yunanistan’ın birlikte çalıştığı proje ile ilgili bilgi veren 75. Yıl İlköğretim Okulu İngilizce öğretmeni İsmail Sevinçli, projelerinin başlığının ‘su’ olduğunu ve suyun hayatın, kültürün, sanatın, tarihin ve geleceğin kaynağı olduğunu ifade etti. 7 ülkeden oluşan çalışma kapsamında Bulgaristan ve İtalya’dan gelen meslektaşlarıyla bir araya geldiklerini belirten Sevinçli, su ile ilgili tüm konuların ayrı ayrı ele alındığını kaydetti.
 
BİR ZAMANLAR ERGENE
Her ülkenin farklı alanlarda araştırma yaptığını söyleyen İsmail Sevinçli, “Biz projeye Türkiye’den katılan bir okul olarak, Trakya’nın en büyük sorunu olan Ergene Havzası’nı ele aldık. Yaptığımız araştırmalara göre eskiden Ergene nehrinden insanlar içme suyu ihtiyacını karşılayabiliyor, balık tutabiliyor iken, bunun şimdilerde mümkün olmadığını gördük. Ergene bir zamanlar hayat kaynağıydı, hala da öyle. Trakya’nın verimli topraklara sahip olmasının nedeni Ergene Havzasının varlığıdır. Fakat Ergene hak ettiği değeri yıllarca göremedi” dedi.
 
ERGENE NASIL KURTARILABİLİR?
Sağlık kuruluşlarıyla su kirliliği üzerine bir çalışma yapacaklarını ifade eden İsmail Sevinçli, “Öncesi ve sonrasıyla Ergene’yi ele alacağız. Ergene Havzası’nın kurtarılabilmesi adına neler yapılabilir, ne gibi önlemler alınabilir. Bunların araştırmasını yapacağız. Avrupa’daki proje ortaklarımız da bize çalışmalarımızda yardım edecek. Amacımız çocuklarımıza çevre bilincini aşılamak. Çevre sorunlarına dikkat çekmek” bilgisini verdi. Proje çalışmalarına bağlı olarak 6 ülkeye ziyaretlerde bulunulacağını kaydeden Sevinçli, orada yapılan çalışmaların da yerinde inceleneceğini ifade etti.
 
KABUL GÖREN PROJELERE 21 BİN EURO FON
Çalışmaları bir an önce tamamlayarak projelerini 21 Şubat’a kadar Avrupa Birliği’ne sunacaklarını söyleyen İsmail Sevinçli, “Biz bugün başvuru metnini hazırlayacağız ve 21 Şubat’a kadar başvurumuzu yapacağız. Mart ya da Nisan ayında başvurular sonuçlanacak. Eğer projemiz kabul görürse 1 Ağustos 2012’den 31 Temmuz 2014’e kadar bu projeyi sürdüreceğiz. Avrupa Birliği kabul gören projeler için her ülkeye 21 bin euro fon sağlayacak. 14’ü öğrenci toplam 24 kişiden oluşan ekiple 6 ülkeye geziler yapacağız. Bu bağlamda 21 bin euro’luk fon yeterli değil. Proje için Türkiye’den de bir destek görmüş değiliz” dedi.
 
BULGARİSTAN VE İTALYA’DAN 5 ÖĞRETMEN GELDİ
Proje için önceki gün Gabralı Otel’de düzenlenen toplantıya Bulgaristan’ın Yourdan Yovkov okulunda görev yapan öğretmenler Nedret İbrahimova, Krasimira Todorova ve Todorka Stoyanova ile İtalya’nın Ten. F. Petrucci okulunda görev yapan öğretmenler Marine Regini ve Naura Passagrilli de katıldı. Toplantıda 75. Yıl İlköğretim Okulu adına İngilizce öğretmenleri ve bir de bilgisayar öğretmeni hazır bulunurken diğer proje ortağı öğretmenlerle de internet aracılığıyla görüşüldüğü belirtildi.
 
HER AY 60 MEKTUP
Comenius projesi dışında 75. Yıl İlköğretim Okulu’nun yaptığı diğer çalışmalardan da bahseden İngilizce Öğretmeni İsmail Sevinçli, “İngiltere’de bir okulla mektup arkadaşlığı yapıyoruz. Ortak dilimiz İngilizce. Yalnız okulun bazı öğrencileri Türk. Onlarla birbirimize kitap ve mektup gönderiyoruz. İlk olarak öğrencilerimize 800 ila 900 arası mektup yazdırdık. Bunları inceledik, içlerinden 60 tanesini seçtik ve kitaplarla birlikte gönderdik” dedi. Uygulamaya 2011’in Kasım ayında başladıklarını ve her ay 60 mektup yolladıklarını kaydeden Sevinçli, önümüzdeki hafta üçüncü mektupları göndereceklerini ifade etti. Projeyi İngilizce öğretmenleri Nesli Sakallıüresin ve Nermin Çaylı ile birlikte yürüttüklerini söyleyen İsmail Sevinçli, kendilerine destek olan okul müdürü Burhan Açıkgöz’e ve okul aile birliğine de teşekkür etti.
 

Çerkezköy Haber / Ahmet KARDEŞ 


0282 726 91 91
0282 747 65 10