Öztrak; “20 milyon insan mağdur oldu”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Cumartesi günü Trakya genelinde yaşanan elektrik kesintisini gündeme taşıdı.

Çerkezköy 17.01.2012 19:19:00 0
Öztrak; “20 milyon insan mağdur oldu”
20 MİLYON İNSAN MAĞDUR OLDU
Cumartesi günü saat 13.42’de Bursa Ovaakça Doğalgaz Santralı'nda Adapazarı Hattı’na ait gerilim trafosunda meydana gelen patlama neticesinde Tekirdağ Kırklareli ve Edirne başta olmak üzere tüm Trakya ve Marmara’da elektrik kesintileri meydana geldiğini hatırlatan Öztrak “6 ilde 20 milyondan fazla yurttaşımız karda, kışta elektriksiz kaldı, mağdur oldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, sorunun “olumsuz hava koşullarından kaynaklandığını” açıklayarak, bir anlamda ‘bu tabiatın işi, bizimle ilgisi yok’ açıklamasını yaptı ama bu açıklama tatmin edici değil” dedi. “Enerji ve Tabii Kaynaklar ve Türkiye Elektrik İletim AŞ’den yapılan açıklamalardaki gibi, trafodaki patlamanın nedeni ‘hava koşullarındaki olumsuzluk’ ise, ortada işletme sistemine hâkim olamamak veya doğru planlama yapamamak gibi kusurların bulunmasının söz konusudur” diyen Öztrak “Bir elektrik sistemini (üretimden iletime, dağıtımdan tüketime) planlamanın en basit ve temel adımlarından biri, makul oranda yedek kapasite bulundurmaktır. Eğer trafoda, hava koşullarından kaynaklanan bir patlama yaşandıysa, yapılması gereken, zaten hazır bulunması gereken yedek kapasiteyi en kısa sürede devreye sokmak ve bu denli tahribat yaratmadan, hasar gören birim ya da birimleri onarmaktır” ifadesini kullandı.
 
BAKAN YILDIZ’A SORDU
Öztrak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız’ın yanıtlaması istemiyle sunduğu soru önergesinde şu soruları yöneltti: “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye sanayinin en yoğun olduğu Marmara ve onun içinde Trakya bölgesi için yeterli yedek kapasiteye sahip midir? Bu kapasite mevcutsa, yedek kapasite neden zamanında devreye alınamamıştır ve Trakya bölgemiz karda kışta saatlerce elektriksiz kalmıştır? Yaşanan bu elektrik kesintisinde, 2006 yılı 30 Haziran’ından 1 Temmuz’a geçilen gece yarısında olduğu gibi otoprodüktörlerin üretmesi gereken elektriği üretmeyerek, mevcut sistemden elektrik çekmesinin ve buna bağlı olarak mevcut kapasitenin yetersiz kalmasının rolü var mıdır?”

Çerkezköy Haber / Emrah CIRIT 


0282 726 91 91
0282 747 65 10