Haliç gibi Ergene’yi de kurtaracağız”

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı’nı açıkladı. BAKAN AÇIKLADI Çamlıca’daki Devlet Su İşleri Binası’nda Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek ve Kır

Çerkezköy 22.01.2012 18:51:00 0
Haliç gibi Ergene’yi de kurtaracağız”
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı’nı açıkladı.
BAKAN AÇIKLADI
Çamlıca’daki Devlet Su İşleri Binası’nda Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek ve Kırklareli Valisi Mustafa Yaman’ın da katılımıyla bir basın toplantısı yapan Bakan Eroğlu, Ergene havzası çevresinde bulunan belediyelerin atık su arıtma tesisi kurmadığına dikkat çekti. Atık su arıtma tesisi kurmanın belediyelerin asli görevi olduğunu ifade eden Bakan Eroğlu, “Ancak Ergene Havzasında daha doğrusu Trakya'nın tamamında maalesef belediyeler bu atık su arıtma tesislerini inşaa etmemişlerdir. Ayrıca bazı sanayi tesisleri de inşaa etmemiştir ya da kısmen atık sularını Ergene nehrine vermişlerdir. Bazıları da hiç arıtma yapmadan atık sularını Ergene nehrine vermekte. Hakikaten Ergene nehri kirlenmiştir" açıklamasını yaptı.
HALİÇ’İ KURTARDIĞIMIZ GİBİ ERGENE’Yİ DE KURTARACAĞIZ
Ergene Havzası Koruma Planı'nın geniş kapsamlı bir plan olduğunu ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, "Erozyon kontrolü, zirai mücadele, gübre kullanımıyla, kirlenme, katı atık bertaraf tesislerini dikkate alarak, bir havza için alınması gereken bütün tedbirleri aldık. Neticede bu eylem planını hazırladık. Haliç'i kurtardığımız gibi Ergene'yi de kurtarmak bizim için bir gurur meselesi olacak" dedi. 
2- 2.5 MİLYON TL’YE MALOLACAK
Hedeflerinin Ergene nehrinde kısa vadeli 3 yılda bazı parametrelerde üçüncü sınıf kaliteye, 5 yıl içinde de ikinci sınıf su kalitesini yakalamak olduğunu ifade eden Eroğlu, uzun vadede bütün parametreleri ikinci sınıf su kalitesine getireceklerini belirtti. Ergene Havzasını Koruma Eylem Planı'nın 2 - 2.5 milyon TL’ye mal olacağını söyleyen Eroğlu, “Biz Ergene nehrini, bütünüyle havzayı dikkate alarak çok geniş kapsamlı 2 - 2.5 milyon TL’ye mal olacak bir eylem planı yaptık. Dere yatakları temizleniyor. Şu anda başladı. Büyük ölçüde bitti. İkinci husus belediyeler atık su arıtma tesisi yapmıyor. Yapacağımız şey onlara ceza kesmektir. Bir kısmı için süre doldu peki bu çözüm mü? Değil. Bu maksatla biz 1053 sayılı kanunda değişiklik yaptık. İçme suyu atık su arıtma tesisi için yapılacak bölgenin 100 bin nüfustan büyük olması kriterini kaldırdık. Atık su arıtma tesislerini DSİ inşaa ediyor. İnşallah bu yıl temel atacağız. Belediye kendisi yapmak isterse kendisi de yapar. Üçüncü husus ıslah organize sanayi bölgeleri kuruluyor. Sanayi için ileri atık su arıtma tesisleri kuruluyor” dedi.
AŞIRI SU KULLANIMINA İZİN YOK
Sanayi tesisi sahiplerini de eleştiren Bakan Eroğlu, bundan sonra aşırı su kullanımına izin vermeyeceklerini vurgulayarak “Su bedava olunca sanayi suyu çekiyor, kirletip Ergene nehrine boşaltıyor. Bundan sonra buna müsaade etmeyeceğiz. Sayaç takıyoruz ve belli bir ücret alacağız artık su bedava değil. En azından suyu nasıl tasarruflu kullanabilirim konusunda sanayicimizin kafa yorması gerekiyor” dedi.
SANAYİCİYE CEZA MESAJI
Ergene havzasında ağaçlandırmanın zayıf olduğuna da değinen Bakan Eroğlu, büyük bir seferberlik başlattıklarını ve bu kapsamda Ergene havzasını tamamen ağaçlandıracaklarını, erozyonla mücadele ederek koruma altına alacaklarını, planlı döneme geçileceğini söyledi. Artık canı isteyenin istediği yerde tesis kuramayacağını vurgulayan Eroğlu, “1/25000’lik planlar hayata geçiyor. Planlı döneme geçilmesi gerekiyor" dedi. Bölgeyi adım adım izleyeceğini ifade eden Veysel Eroğlu, “Öyle izleyeceğim ki ben teknoloji meraklısı biriyim. Orman ve Su İşleri bakanlığımız diğer ülkelerdeki bakanlıklardan daha iyi teknolojiye sahiptir. Şimdi arkadaşlara kesin talimat verdim. Yazın bile odamdan, bir yangını, yangının o andaki hızını, söndürme uçağının içinde kimler var onları da ekranda görebilecek bir teknolojiye sahibiz. Odamdan Ergene nehrindeki kaliteyi kimyasal oksijen ihtiyacını, debiyi, hangi parametreler varsa onları izleyeceğim. Bir sanayici hata yaptığı zaman gece yarısı veya Cumartesi Pazar onun cezasını çok ağır bir şekilde vereceğiz. Kim olursa olsun herkes işini dört dörtlük yapmak zorundadır. Hiç kimsenin çevreyi kirletmeye hakkı yok” ifadesini kullandı. 
BALIK ÜREYECEK
Ergene Havzasında ilk defa taşkın uyarı sistemi kurduklarını da belirten Eroğlu, "Bulgaristan ve Yunanistan ile anlaşarak Meriç’te bunu yaptık. Onların sahalarındaki otomatik ölçüm istasyonlarını biz kurduk. Edirne'deki DSİ bölge müdürlüğümüz 18 saat önceden gerekli tedbirleri alabiliyor" dedi. Bakan Eroğlu, ‘Ergene’de suyun ne zaman kullanılabileceği’ şeklindeki soruya da “Biz balıklandırma bile yapacağız. Bizim hedefimiz 3.5 - 4 yıl zarfında bu amaca ulaşmak. 3.5 - 4 yıl zarfında bunu tamamlayacağız. Bu da çok önemli zaten iyileşme başladı" cevabını verdi.
142 BİN HEKTARLIK ALAN AĞAÇLANDIRILDI

Hayata geçirilen Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında 2011 yılında Ergene nehrinin 34 kilometrelik kısmı ıslah edildi. 2012 - 2013 yıllarında dere ıslahları tamamlanacak. DSİ tarafından atık su arıtma tesisleri inşaa ediliyor. Islah organize bölgeleri kuruluyor. Sanayi tesisleri için müşterek atık su arıtma tesisleri kuruluyor. Çevre dostu üretime geçiliyor. Ergene Havzası'nın ağaçlandırılması gerekiyor. Bugüne kadar 142 bin 834 hektarlık bir alan ağaçlandırıldı. Planlı döneme geçilmesi gerekiyor. Katı ve tehlikeli atık işleme geri kazanım ve bertaraf tesisleri kurulması gerekiyor. Zirai kaynaklı kirliliğin kontrol edilmesi gerekiyor. Ergene havzasının sürekli izlenmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra, yapılan işlemlerin sürekli denetlenmesi de gerekiyor.  


0282 726 91 91
0282 747 65 10