“Türkiye’de işsizlik büyük sorun”

Türkiye’nin sanayileşmede büyümesine rağmen, örgütlenme konusunda aynı orantıda yükselme olmaması sonucu harekete geçen Türk-İş 8-11 Aralık tarihlerinde belirlenen yeni yönetimin aldığı karar

Çerkezköy 30.01.2012 10:29:00 0
“Türkiye’de işsizlik büyük sorun”

Türkiye’nin sanayileşmede büyümesine rağmen, örgütlenme konusunda aynı orantıda yükselme olmaması sonucu harekete geçen Türk-İş 8-11 Aralık tarihlerinde belirlenen yeni yönetimin aldığı karar doğrultusunda ‘Çalışma Hayatı’ adı altında Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Nazmi Irgat tarafından dokuz bölgede yapılacak olan bilgilendirme toplantısının ilk ayağını Trakya Bölgesi olarak Çorlu’da düzenledi.

İLK TOPLANTI ÇORLU’DA

Çorlu Divan Otel’de önceki gün sabah 09.30’da düzenlenen kahvaltılı toplantıya Türk_İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Nazmi Irgat, Türk-İş İstanbul 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, Türk-İş Tekirdağ İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, Türk-İş Edirne İl Temsilcisi Erkan Çakan, Türk-İş Kırklareli İl Temsilcisi Habib Çalışkan ve Trakya’da Türk-İş’e bağlı sendikaların şube başkanları katıldı. Toplantıda konuşan Türk-İş İstanbul 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, 8-11 Aralık tarihleri arasında yeni bir yönetim belirlendiğini ve Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreterliğine Nazmi Irgat’ın seçildiğini belirterek, karşılıklı görüşmeler sonucu dokuz bölgede çalışma hayatı ile ilgili toplantı düzenleme kararı aldıklarını söyledi.

“ADİL PAY ALMAK HAKKIMIZ”

Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Nazmi Irgat da, “Sendikaların var olması çok önemli. Eğer sendikalar olmazsa var olan haklardan geriye eser kalmayacak” dedi. Türkiye’nin geniş topraklara ve genç nüfusa sahip bir ülke olduğunu ifade eden Irgat, “Bu sebeple üretmek ve ihracat etmek zorundayız. Sanayinin önündeki engelleri kaldırmak da siyasilerin görevidir. İşyerlerinin sorunlarını en iyi şekilde anlayan ve sıkıntıyı ortadan kaldıran bir sendikayız. Elbette yaşanan sıkıntılar olacaktır ama bütün fedakarlıklar işçilerden beklenmemelidir” diye konuştu. Başta tekstil sektörü olmak üzere yüzde 60 ihracata yönelik çalışan sektörlerin son beş yıl içinde yüksek faizden dolayı zarara uğradıklarını söyleyen Irgat, “Ekonomik krizden dolayı ülke genelinde 17 bin üye kaybettik. Biz işçiler olarak en iyisini ve kalitesini üreteceğiz. Namusumuzla koruyacağız. Bu nedenle de adil pay almak hakkımız” dedi. “YANLIŞ BULUYORUZ”Türk işçisinin dünyaya kendini kanıtlamış en iyi üretim yapan işçi olduğunu ifade eden Nazmi Irgat, “Bu ülkenin kaynaklarından sermaye yapmış işverenlerin bu kadar işçi sıkıntısı varken yatırımlarını yurt dışına kaçırmalarını yanlış buluyor ve şiddetle karşı çıkıyoruz. Türkiye’de bir işçinin yapmış olduğu işi yurt dışında üç işçi yapıyor. Bu nedenle işçi arkadaşlarımız ile övünmemiz ve onların hakkını savunmamız gerekir” dedi. Sanayide de belli bir noktaya gelindiğini fakat bir türlü istikrarın sağlanamadığını söyleyen Irgat, “Bunu sağlamak bizlerin görevidir” dedi.

“DESPOTLUKLA BİR YERE GİDİLEMEZ”

2012 yılı için Türkiye bakımından önemli bir yıl olacağını belirten Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Nazmi Irgat, çalışan işçilerin yasal haklarını kullanamaz konuma getirildiğini savunarak “Böyle sosyal barış ve sosyal adalet olamaz. Despotlukla bir yere gidilemez. Tüm kesimler şunu çok iyi akıllarına koyacak. Sosyal diyalog, sosyal sorumluluk olacaktır. Şu anda sanayileşmede İstanbul'dan sonra pilot bölge Trakya yani Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ il ve ilçelerini kapsıyor. Artık sanayi bu bölgeye göç ediyor. Sanayide çalışanların sendikalı olması için biz yola çıktık. Trakya'da sendikaların yeni yeni örgütlenme büroları Türk-İş'e bağlı çalışma yapacaklardır” dedi. 

“İŞSİZLİK BÜYÜK SORUN”

Türkiye'de en önemli sorunlardan birinin de işsizlik olduğunu ve bununla ciddi anlamda mücadele edilmesi gerektiğine ifade eden Irgat “Bizim ülkemizde işsizlik gerçekten var, yok denemez. Bizler sendikalar olarak ekonomiyi işverenler kadar yakından takip ediyoruz. Bütün fedakarlık ve özveri çalışanlardan beklenmemeli. Şu an, ‘Avrupa'daki kriz geldi, geliyor’ söylentileri insanlarda psikolojik dalgalanmalara neden oluyor. Artık, geçmişten kalan anlayışların değişmesi gerek. İşçilerimiz de artık Türkiye'de eğitim ve kültürde ön sıralarda yer alıyor” ifadesini kullandı. Haber / Sedat KARDEŞ – Faik Onur KAYA 


0282 726 91 91
0282 747 65 10