‘Çerkezköy’e bağlanacak mı bağlanmayacak mı’ felsefesi bitti

Kapaklı ilçe olacak.Kapaklı’nın 2011 yılı nüfusunu değerlendiren Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Tekirdağ’ın en fazla göç alan bölgesinin Kapaklı olduğunu söyledi. Kapaklı

Çerkezköy 30.01.2012 20:42:00 0
‘Çerkezköy’e bağlanacak mı bağlanmayacak mı’ felsefesi bitti

 Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan “Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2011 Yılı Sonuçları”nı değerlendirdi.

KAPAKLI’NIN NÜFUSUNU DEĞERLENDİRDİ

2010 yılında 55 bin 431 olan Kapaklı nüfusunun 2011 yılı sonu itibari ile 60 bin 877’ye çıktığını anımsatan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, “Tekirdağ genelinde 35-40 binlik nüfus artışı var. Bu artışta Kapaklı da önemli pay sahiplerinden biri” dedi. Kapaklı’ya gelen göçün nedenlerini de sıralayan Mandalı “Göçün nedenlerinden biri Kapaklı’nın oksijeni bol bir bölge olması. Kapaklı’ya göç, İstanbul’un kültür başkenti oluşu ile başladı. Sanayi İstanbul’dan taşınarak başka yerlere gitti. Sanayici de ilk tercihini Çerkezköy ve İzmit’ten yana kullandı. Sanayinin 3’üncü ayağı da Çorlu oldu” dedi.

SANAYİNİN OLDUĞU YERDE GÖÇ OLUR

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nin profesyonel olmasının da göçü etkilediğini ifade eden Başkan Mandalı “Sanayinin olduğu yerde göç olur. Kapaklı’ya ve bölgemize gelen vatandaşlarımıza sahip çıkmamız lazım. Türkiye’nin değişik bölgelerinden koparılarak gelen vatandaşlarımızı ayırt etme şansımız yok. Hiç kimse isteyerek doğduğu coğrafyayı terk etmez. İstihdam şansı ve fabrikaların olmasından dolayı bölgemize geliyorlar” ifadesini kullandı.

“SANAYİYE TARAFTAR DEĞİLİM”

Sanayinin bölgemize gelmesi taraftarı olmadığını ifade eden Başkan Mandalı, “Trakya tahıl ve ayçiçeği ambarı. Doğu’daki vatandaşlarımızın da buğdaya, ayçiçeğine ve onlardan oluşan gıdalara ihtiyacı var. Bölgemize sanayinin gelmesi bu açıdan doğru olmadı. Artık fabrikaların, göç veren bölgelere doğru gitmesi gerekiyor. Türkiye sadece İstanbul ve Trakya’dan ibaret değil. Vatandaşlarımızı doğduğu yerde doyurmak devletin görevi” diye konuştu.

“KAPAKLI İLÇE OLACAK”

Kapaklı’nın ilçe olması çalışmaları ile ilgili de bilgiler veren Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, “Biz 2010 yılında İller İdaresi Genel Müdürlüğü’ne ilçe olmak için başvurumuzu yaptık. Bölgemizin milletvekillerine ve Mali İdareler Genel Müdürlüğü’ne de bildirim yapıyoruz. Kapaklı’nın teknik anlamda ilçe olmasına hiçbir engel yok. 5216 Sayılı Büyükşehir Kanunu devreye girerse Kapaklı’nın zorunlu şekilde ilçe olması söz konusu. Eski kanuna göre de Kapaklı’nın ilçe olmasına hiçbir engel yok. Kapaklı ilçe olmayı hak ediyor. ‘Kapaklı Çerkezköy’e bağlanacak mı, bağlanmayacak mı’ felsefesi bitmiştir” ifadesini kullandı.

TEKİRDAĞ’IN EN ÇOK GÖÇ ALAN BÖLGESİYİZ

Kapaklı’nın Tekirdağ’ın en fazla göç alan bölgesi olduğunu ifade eden Başkan Mandalı “2011 yılında yaklaşık yüzde 10 göç aldık. Yüzde 4-5’lik de kayıt dışı olduğunu düşünüyorum” dedi. Kapaklı’nın bu göçe hazırlıklı olduğunu belirten İrfan Mandalı “Küçük bir belde değiliz. Önceden hazırlıklarımız var. Ayrıca borcu olmayan bir belediyeyiz. Kapaklı’da 20 kilometrenin üzerinde bir yol ağı oluşacak. Diğer altyapı ile ilgili de rutin çalışmalarımızı devam ediyor” dedi.

İMARIN GENİŞLETİLMESİ GEREKİYOR

İstanbul Metropolitan Projesi’nde Kapaklı’nın 2023 nüfusunun 80 bin olarak öngörüldüğünü ifade eden Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı “Kapaklı İstanbul Metropolitan’a bağlı olarak yapılan plan çalışmasında dar bir bölgeye sıkıştırıldı. İstanbul Metropolitan’a imarın biraz daha genişletilmesi talebinde bulunduk. Değerlendirmeden sonra Tekirdağ İl Genel Meclisi de imar durumunu değerlendirmeye alacak. Kapaklı’nın imarının genişlemesine kimse engel olmasın” diye konuştu.

DEVLET BU ARTIŞI MERKEZDEN GÖRMÜYOR

Eğitim anlamında Kapaklı’nın bu göçü taşıyıp taşıyamayacağı şeklindeki soruya da cevap veren Belediye Başkanı Mandalı “Belediye-devlet işbirliği ile 40 derslikli bir okul yapma gayretindeyiz. 600 bin TL’lik olan ilk limitimizi aktardık. Okul yapmak devletin görevi, ama devlet bu kadar artışı merkezden göremiyor. Bizim için eğitim çok önemli. İnşallah Ankara da Kapaklı’nın verilerini görür. Lise, üniversite ve ilköğretim okullarına ihtiyacımız var. Devlet bana iki tane okulun yerini versin ben oraya toplam 80 derslikli iki okul yapayım” dedi. OTOGARA KAVUŞACAĞIZKamu kurum yerleri olarak Kapaklı’da herhangi bir sıkıntı olmadığını ifade eden Başkan Mandalı “Kamu kurum yerleri olarak yer ağımız geniş. Kapaklı’da hazineye ait ortalama 300 dekarın üzerinde yer var. Devlet bu yerlere tüm kamu kurum ve kuruluşların binalarını yapabilir. 6 dekar satıp hazineden 70 dekar yer aldık. Bunun 30 dekarına otogar ve küçük sanayiyi koyacağız. Otogara en yakın zamanda kavuşacağız” diye konuştu.

ÖZEL HASTANE ŞART

Sağlık alanında da devletin Kapaklı’ya yatırım yapması gerektiğini ifade eden Mandalı “Kapaklı’daki devlet hastanesi binasında acil bölümü yıllardır sorun olan bir konu. Sağlık sektöründe personel sayısı yeterli değil. Sağlık ocakları ile ilgili herhangi bir sıkıntı yok. Kapaklı’ya özel hastanelerin gelmesi şart. Bu gibi yatırımlara da, imarla ilgili konularda yardımcı oluruz. Özel sektörü Kapaklı’ya doğru çekmemiz gerekiyor” dedi.

2023’TE 270 BİN OLACAK

Nüfus artışı böyle devam ederse Kapaklı’nın 2023 yılı nüfusunun yaklaşık 270 bin olacağını ifade eden Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, 2012 yılında hayata geçirmeyi düşündükleri projelerle ilgili de bilgiler verdi. Kapaklı’nın Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili yeni bir oluşum içinde olduğunu ifade eden Mandalı, “2012 yılı projelerimiz arasında Kültür Merkezi ve Kapalı Pazar yeri projesi yer alıyor. Diğer rutin çalışmalarımız da devam edecek. Meydan Projesini de bu yıl hayata geçirmek istiyoruz. Ama çevre yolu bizim elimizi kolumuzu bağlıyor. Yolun karayollarından belediyeye geçmesinin ardından bu projeyi hayata geçireceğiz. Çevre yolu olduğu zaman, şuanki mevcut ana arter halkın nezih bir gezi alanı olacak. Eski belediye binasını da yıkarak en az 3 katlı kapalı otopark yapmak istiyoruz. Ama bu konuda İmar Mevzuatı ile ilgili yapılması gerekenler var” dedi.

Haber / Ahmet KARDEŞ – Gülveren VATANSEVER


0282 726 91 91
0282 747 65 10