Basit tedbirlerle gripten korunmak mümkün

Özel Çerkezköy Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr.Abdurrahman Tokmak havaların soğuması ile birlikte vatandaşları gribe karşı uyardı.

Çerkezköy 31.01.2012 20:20:00 0
Basit tedbirlerle gripten korunmak mümkün

Özel Çerkezköy Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr.Abdurrahman Tokmak havaların soğuması ile birlikte vatandaşları gribe karşı uyardı.

GRİBE KARŞI AÇIKLAMA YAPTI

Doktor Abdurrahman Tokmak, gribe karşı alınması gereken tedbirler konusunda bilgiler verdi. Kış aylarında pencerelerin kapalı tutulduğu, havalandırmanın kısıtlı yapıldığı ve kapalı mekanlarda geçirilen zamanın fazla olması dolayısıyla grip ve soğuk algınlığının görülme sıklığının artığını belirten Tokmak, bu hastalıklardan korunmak için sık el yıkama alışkanlığı edinilmesi, koyu yeşil, kırmızı ve sarı renkteki meyve ve sebzeler tüketilmesi, her gün bir kase kaymağı alınmış yoğurt yenilmesi tavsiyesinde bulundu.

“ELLERİNİZİ BOL BOL YIKAYINIZ”

Soğuk algınlığı ve grip virüslerinin, sıklıkla yüzle olan temasla bulaşabildiğini ifade eden Tokmak, “Hapşırma sonrası ellerinizi yıkamadan önce gözlerinize veya ağzınıza dokunmayın. Bu kurala uyarak, aynı virüsle hastanın tekrar hastalanmasına engel olabilirsiniz. Bol vitamin alın. Vitaminleri ilâç olarak almak yerine koyu yeşil, kırmızı ve sarı renkteki meyve ve sebzeler tüketerek sağlayın. C vitamini bağışıklık sisteminizi güçlendirerek hastalanmanıza engel olacak veya hastalandığınızda virüslere karşı bağışıklık sisteminize güçlü bir destek sağlayacaktır. Sebze ve meyve yeme imkânınız olmadığı takdirde vitamin hapları tavsiye edilebilir. Çinko, kalsiyum, magnezyum ve demir gibi mineraller de faydalıdır” dedi.

SICAK ÇORBAYI TERCİH EDİN

Gribe karşı sıcak tavuk suyu çorbanın hem sıvı hem de protein alımı için oldukça faydalı olduğunu söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr.Abdurrahman Tokmak, “Çorbanın sıcaklığı burun ve boğaz şikâyetlerini azaltır. Her gün bir kâse kaymağı alınmış yoğurt yemenin soğuk algınlığını yüzde 25 oranında azalttığı bazı çalışmalarda gösterilmiştir. Yoğurdun içindeki faydalı bakterilerin vücudun soğuk algınlığı ve griple girdiği savaşta bağışıklık sistemiyle ilgili maddelerin üretimini uyararak, yararlı olduğu düşünülmektedir” ifadesini kullandı.

SİGARADAN UZAK DURUN

Gribe yakalananların sigaradan uzak durması tavsiyesinde bulunan Tokmak “Burun ve akciğerlerimizi döşeyen örtünün üzerinde ince yapışkan bir sıvı tabakası vardır. Bu tabakayı hareket ettirerek temizliği sağlayan ve saniyede 10 defa hareket eden süpürge gibi tüyler bulunur. Sigara dumanı bu yapışkan sıvıda kurumaya, tüylerde felç meydana getirerek virüslerin temizlenmesine ve solunum yollarından uzaklaştırılmasına engel olur. Bir tek sigaranın içilmesiyle solunum yolu tüylerinde 30-40 dakika kadar felç meydana gelmektedir. Bilimsel çalışmalar sigara kullananların daha ağır ve daha sık soğuk algınlığına ve gribe yakalandıklarını göstermektedir” dedi. Sigara dumanı ile aynı mekânda bulunmanın dahi tek başına bağışıklık sistemine zarar verebildiğini ifade eden Tokmak, “Alkol kullanımı da bağışıklık sistemini çeşitli yollarla baskılar. Ağır alkol bağımlılarında enfeksiyonlar ve komplikasyonları daha sık meydana gelmektedir. Alkol, vücutta su kaybına da sebep olarak zarar vermektedir. Grip mevsiminde kalabalık ortamlardan ve hastalanmış kişilerle yakın ilişkiden kaçının. Bal, enerji veren, öksürüğü rahatlatan ve mikropları öldürücü tesirleri olan bir gıdadır. Ağızdan alınan içeceklere bal eklenebilir” dedi. 

BOL BOL İSTİRAHAT EDİN

Stres ve aşırı yorgunluğun bağışıklık sistemini zayıflatan bir faktör olduğunu vurgulayan Tokmak, “Akşamları erken yatarak bağışıklık sisteminizin hastalıkla mücadelesinde gerekli enerjiyi sağlamalısınız. Ateşiniz olmadığı sürece egzersizlerinizi ihmal etmeyin” uyarısında bulundu.

GÜNDE SEKİZ BARDAK SU İÇİN

İnsan vücudunun günde sekiz bardak suya ihtiyacı olduğunu ifade eden Abdurrahman Tokmak “Hastalandığınızda en az bu kadar, tercihen daha fazla su içmelisiniz. Ilık su, zencefil, bal, limon, tarçın, adaçayı, ıhlamur, ekinezya çayı gibi içeceklerde yararlıdır. Süt ve sütlü içecekler vücut salgılarında koyulaşmaya sebep olacağı için soğuk algınlığı veya grip durumunda içilmemelidir. Havanın durumuna göre terlemeyecek ve üşümeyecek şekilde giyiminizi ayarlayın” tavsiyesinde bulundu.

GRİP AŞISI YAPTIRIN 

Soğuk algınlığı ve grip hastalıkları virüsler tarafından meydana geldiği için antibiyotikler etkili olmadığını ve kullanılmaması gerektiğini söyleyen Tokmak “ Hastalık anında Antigripal ilâçlar alınabilir. Ancak 5 - 7 gün sonra durumunuz düzelmediği takdirde bakteriyel enfeksiyonlar gelişebildiği için antibiyotikler kullanılabilir. Grip aşısı her yıl kendini değişikliğe uğratan grip virüsüne karşı yeniden üretilen bir aşıdır. Eylül-Ekim ayları yapılması için en uygun bir zamandır. Kronik hastalığı, bağışıklık sistemi zayıf olanlara ve yaşlılara mutlaka yapılmalıdır” dedi. Haber / Faik Onur KAYA 


0282 726 91 91
0282 747 65 10