Ertem, “Onlar zeka engellileridir”

Çerkezköy Belediye Meclisi Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın ikinci oturumu dün gerçekleştirildi. İlçe genelinde yaşayan engelli vatandaşların ulaşım ve erişim sıkıntılarını

Çerkezköy 6.02.2012 19:56:00 0
Ertem, “Onlar zeka engellileridir”
Çerkezköy Belediye Meclisi Şubat Ayı Olağan Toplantısı’nın ikinci birleşimi dün saat 14.00’da Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
ULAŞIM VE ERİŞİM SORUNU ÇÖZÜLÜYOR
Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem başkanlığında gerçekleşen toplantıda açılış ve yoklamanın ardından bir önceki toplantıda İmar Komisyonu’na havale edilen gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Toplantıda ilk olarak ilçede engellilerin yaşamını kolaylaştırmak amacıyla engelli rampalarının yapılması gündem maddesi görüşüldü. İmar Komisyonu’nun meclise sunduğu raporda, 5378 sayılı kanun kapsamında, kamu kurum ve kuruluşlarının kullandıkları binalarda, kamuya açık alanlarda ve toplu taşıma araçlarında, öngörülen sürede engelliler için ulaşılabilirliğin sağlanmasının amaçlandığı belirtildi.
YAPI RUHSATI VERİLMEYECEK
Mevzuat hükümleri çerçevesinde ilçe genelinde ikamet eden engelli vatandaşların ulaşım ve erişim sorunlarının çözülerek, toplumsal yaşama tam katılımlarının sağlanması amacıyla alınan komisyon kararları şu şekilde sıralandı: “İnşa edilecek tüm kamu yapılarında ve özel binalarda engelli rampası projelendirilmeden ‘yapı ruhsatı’ verilmeyecek. Projelendirilen engelli rampası da inşa edilmeden yapı kullanımına izin verilmeyecek. Mevcut binalarda engelli rampasına ihtiyaç duyulması halinde, ihtiyaç Belediye Fen İşleri Müdürlüğü’nce karşılanacak.”
7 YILLIK SÜRE DOLUYOR
Belediyece, Kentin önemli noktalarında engelli vatandaşlara yönelik lavabo ve WC inşa edilmesi yönünde karar alan İmar Komisyonu, ayrıca toplu taşıma araçlarının da engelli vatandaşların bir destek görmeden rahatça binip inebilecekleri şekilde revize edilmesi gerektiğini belirtti. Konuyla ilgili konuşan Başkan Ali Ertem, “Toplu taşıma araçlarının engelli vatandaşlara göre revize edilmesine ilişkin bir kanun çıkarılmış ve sürücülere gerekli dizaynları yapmaları için 7 yıl gibi bir süre tanınmıştı. Bu 7 yıllık süre 2005 Temmuz ayında başladı ve 2012 Haziran ayı sonunda bitecek. Gerekli düzenlemelerin tamamlanması için belediye olarak yaptırımlarımızı gerçekleştireceğiz” dedi.
SÜREYİ UZATMA YETKİMİZ YOK
Söz konusu yasal sürenin uzatılması için yetkileri olmadığını kaydeden Başkan Ali Ertem, “Süreyi biz uzatamayız. Böyle bir yetkimiz yok. Bu yetki yalnızca Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne aittir. Biz gerekli yaptırımları yapmakla yükümlüyüz. Şoförler araçlarını engellilerin de rahatça kullanabilecekleri şekilde tahsis edecek. Zor bir iş değil. Yeni araç almak isteyenler ise engellilere de hizmet verebilecek şekilde dizayn edilmiş araçlardan alacak. Bizim belediye olarak 1 engelli aracımız var ve yetmiyor. Fakat toplu taşıma araçlarında yapılacak değişikliklerle bu sıkıntı ortadan kalkmış olacak” dedi. İmar Komisyonu’nun konuyla ilgili tavsiye kararı meclis tarafından oybirliği ile kabul edildi.
MAĞDURİYETLER TESİS İLE ÇÖZÜLECEK
Meclis toplantısının bir sonraki gündeminde de Engelli vatandaşlara özel Sosyal Tesis ve Ticaret Alanı ile ilgili gündem maddesine ilişkin komisyon kararı görüşüldü. İlçede bulunan engelli vatandaşların yaşadıkları mağduriyetlerin çözümüne yönelik, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya ve engelli vatandaşlarla görüşmeler yapıldığını belirten komisyon üyeleri, ilçede engelliler için ‘Konaklama ve Bakım Evi’ eksikliğinin tespit edildiğini bildirdi. Engelliler Derneği ve Belediye Fen İşleri Müdürlüğü’nce hazırlanan tesis binasına ilişkin projelerin değerlendirildiğini açıklayan komisyon üyeleri projenin uygulanmasına karar verdi.
İMAR DEĞİŞİKLİĞİ YAPILACAK
Komisyon raporunda Projenin uygulama alanı olarak Sakatlar Derneği tarafında kullanılan binanın da içinde bulunduğu Gazi Osman Paşa Mahallesi, Barbaros Caddesi üzerindeki 633 ada ile 635 ada arasındaki arazinin önerildiği belirtilerek alanın park alanı olduğu, dolayısıyla alana ilişkin imar plan değişikliğinin hazırlatılması gerektiği belirtildi. Komisyonun bu tavsiye kararı da meclis tarafından oybirliği ile kabul edildi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Ali Ertem, “Söz konusu alan 920 metrekarelik bir alan. Bunun beşte birlik alanına tesis yapılabilir, kalan alan da başta engelli vatandaşlarımız olmak üzere tüm Çerkezköylülerin kullanabileceği bir park alanına dönüştürülebilir. Tesissin giriş katına yapılması planlanan dükkanlar satılacak ve maliyet karşılanacak. Fakat bir dükkan kiraya verilecek. Oradan elde edilecek gelir de tesisin giderleri karşılanmak üzere derneğe verilecek” dedi.
OTOKONTROLÜMÜZ YOK
Toplantıda, engelli vatandaşların, kaldırımlarda engelli rampalarının önüne araçların park etmesinden şikayetçi olması üzerine konuşan Başkan Ertem “Açık yüreklilikle söylüyorum ki engelli rampasının önüne araçlarını park edenler zeka engellisidir” dedi. Konuyla ilgili herkesin bu kişileri uyarması gerektiğini söyleyen Ertem, “Maalesef bizim toplumumuzda otokontrol sistemi gelişmemiş” diye konuştu. Başkan Ertem, engelli rampalarının yanına ‘Engelli Rampasının Önüne Park Eden Zeka Engellidir’ yazısı yazılabileceğini ifade etti.
Haber / Ahmet KARDEŞ

     


0282 726 91 91
0282 747 65 10