Bakan Eroğlu’na Çokal Barajı’nı sordu

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından cevaplandırılmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne soru önergesi sunan CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, DSİ 11. Bölge Müdürlü?

Çerkezköy 8.02.2012 19:08:00 0
Bakan Eroğlu’na Çokal Barajı’nı sordu
Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından cevaplandırılmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne soru önergesi sundu.
SU ALTINDA KALDI
Devlet Su İşleri (DSİ) 11. Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahasında yer alan Çokal Barajı’nın su tutmaya başladığını belirten Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Millet Vekili Emre Köprülü, barajın 11.80 kilometrekare göl alanına sahip olduğunu açıkladı. Çokal Barajı’nın yapımı aşamasında Şarköy ve Malkara’nın köylerinde yapılan kamulaştırmalar sonucunda birçok çiftçinin taşınmazlarından ve tarlalarından olduğunu ifade eden Köprülü, “Söz konusu alanlar tarım arazisi iken bu kez gölün su toplama havzası içerisinde bulunması nedeniyle su altında kalmıştır” dedi.
“AÇIK BİR HAKSIZLIKTIR”
Çokal Barajı’nın çok önemli hizmetler getireceğini söyleyen Milletvekili Köprülü, “Ancak tamamı Tekirdağ ili içerisinde kalan barajın ilimize katkıları son derece düşüktür. Çokal Barajı içme ve sulama suyu temin amacıyla yapılmaktadır. Baraj içme suyu ihtiyacına yönelik olarak Evreşe – Gelibolu – Eceabat – Şarköy’e hizmet verecektir” diye konuştu. Barajın diğer faaliyet alanı olan sulama suyu ihtiyacına yönelik olarak ise Tekirdağ’ın hiçbir köyünün bu hizmetten yararlanamadığını kaydeden Köprülü, Barajın sulama hizmetini sadece Gelibolu’ya bağlı Evreşe – Kavak ovasında vereceğini, bunun çok açık bir haksızlık olduğunu ifade etti. Emre Köprülü, barajın kurulu bulunduğu ve istimlak edilerek tarım arazileri azalan bölgenin Tekirdağ olduğunu asıl sulama hizmetinin buralara verilmesi gerektiğini belirtti.
“ÇİFTÇİLER DESTEKLENMELİ”
Sulama hizmetinin baraja komşu köylere verilmemesinin doğru bir yaklaşım olmadığını söyleyen Emre Köprülü, “Dahası tarım arazisi azaldığı için gelirinden olan çiftçilerimiz, sulama hizmetinden yararlandırılarak kaybettiği tarım alanları yerine sulama ile artacak dönüm başına verim ile desteklenmelidir. Bu nedenle barajın sulama hizmetinin kapsamı genişletilerek öncelikle baraj havzasında kalan Şarköy’ün Sofuköy, Yayaağaç, Yeniköy ve Gölcük köyleri ile Malkara’nın Emirali, Ballı, Esendik, Çimendere,  Çınarlıdere köylerinin de bu hizmetten yararlandırılması sağlanmalıdır” dedi. Köprülü, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yanıtlanması istemiyle sunduğu soru önergesinde; tamamı Tekirdağ sınırları içinde kalan Çokal Barajı’ndan Tekirdağ’ın sulama faaliyetlerinin de kapsar bir biçimde daha fazla yararlanabilmesi için çalışma yapılıp yapılmayacağını ve mevcut kamulaştırmalar nedeniyle tarım arazileri azaldığı için gelirinden olan çiftçilerin sulama hizmetinden yararlandırılarak kaybettiği tarım alanları yerine sulama ile artacak dönüm başına verim ile desteklenme gibi bir projenin olup olmadığını sordu.

Haber / Ahmet KARDEŞ 


0282 726 91 91
0282 747 65 10