Havalar soğudu, hastalıklar arttı

Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, havaların soğumasıyla birlikte grip hastalığındaki artışa dikkat çekti.Gribin, etkeni sürekli yapısal değişime uğrayan, tıp dilinde influenza

Çerkezköy 9.02.2012 19:22:00 0
Havalar soğudu, hastalıklar arttı

Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, havaların soğumasıyla birlikte grip hastalığındaki artışa dikkat çekti.Gribin, etkeni sürekli yapısal değişime uğrayan, tıp dilinde influenza adı verilen bulaşıcı bir hastalık olduğunu ifade eden yetkililer, “Grip, öksürme, hapşırma esnasında ortama yayılan ve virüs içeren damlacıklarla bulaşır. Bu damlacıklar, direkt solunum yoluyla veya ortamdaki eşyalardan, eller vasıtasıyla alınabilir. Tokalaşma ve öpüşme ile de bulaşabilir. Unutmamalıyız ki grip virüsü dış ortamda, örneğin kapı kollarında, toplu taşıma araçlarındaki tutacaklarda,  elektrik/asansör düğmelerinde 48 saat kadar canlı kalabilmektedir” dedi.

 

Gripten korunmak için yapılması gerekenlerle ilgili de bilgi veren yetkililer, “Hastalığın korunma yöntemleri arasında, aşılanma ve hastalık döneminde antiviral ilaç kullanma en etkili yol olarak biliniyor. Ayrıca, destekleyici tedavide şikayetlerin azalmasına yönelik olarak doktor tavsiyesiyle çeşitli ilaçlar kullanılabilir” dedi.

 

YAKIN TEMASTAN UZAK DURUN

 

Başkalarına hastalık bulaştırmamak için yakın temastan uzak durulması ve evde kalıp dinlenilmesi gerektiğini ifade eden yetkililer, “Öksürürken hapşırırken ağzı bir kağıt mendille kapatıp, mendili hemen çöpe atmak gribin etrafınızdaki sağlıklı bireylere bulaşmasını engelleyecektir. Bunların uygulanması özellikle toplu taşıma araçlarında, kreş ve okullarda, bakımevlerinde bulaşmayı önemli ölçüde engelleyecektir. Ağzımızı elimizle kapatırsak, virüs bulaşmış elimizi etraftaki eşyalara değdirdiğimizde virüsün etrafa saçılmasına ve diğer insanlara da bulaşmasına neden oluruz. Kâğıt mendil yok ise virüsün etrafa saçılmasını önleyebiliriz. El yıkama ile sadece gripten değil diğer bulaşıcı hastalılardan da büyük oranda korunabiliriz. Ağız, burun ve gözlere dokunmaktan kaçının. Mikropların canlı kaldığı yüzeylere insanların dokunduktan sonra bulaşmış eller ile ağız, burun ve gözlere dokunulması ile bulaşır.Unutmayalım ki! Yeterince ve düzenli uyku, dengeli beslenme, yeterince sıvı tüketme, düzenli spor ve stresten uzak kalma bağışıklık sistemimizin de iyi çalışmasını ve hastalıklarla daha iyi mücadele etmesini sağlar” uyarılarında bulundu.

 

  


0282 726 91 91
0282 747 65 10