İşçilerin mağduriyeti giderilecek

Hizmet-İş Sendikası İstanbul 4 nolu Şube Başkanı Reşat Kaya, Çerkezköy Belediyesi’nde çalışan işçilerle toplantı düzenledi. Genel İş Sendikası ile Hizmet İş Sendikası’nın mah

Çerkezköy 12.02.2012 09:54:00 0
İşçilerin mağduriyeti giderilecek

 Genel İş Sendikası, geçtiğimiz yıl Çerkezköy Belediyesi bünyesinde çalışan 118 işçiden 83’ünün Hizmet İş Sendikası’na üye olduğuna dair Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın kararının ardından konuyu mahkemeye taşımıştı. Hizmet-İş Sendikası İstanbul 4 nolu Şube Başkanı Reşat Kaya, mahkeme süreci dolayısıyla 7 aydır sendikasız çalışan Çerkezköy Belediyesi işçileri ile bir araya geldi. Önceki gün saat 17.00’da Belediye Nikah Salonu’nda düzenlenen toplantıda, Reşat Kaya işçilere mahkeme süreci ile ilgili bilgi verdi.

‘2010’DAN BERİ AYNI MAAŞI ALIYORSUNUZ’
Hizmet-İş Sendikası İstanbul 4 nolu Şube Başkanı Reşat Kaya, Çalışma Bakanlığı’nın 30.03.2011 tarihli tespitine göre Çerkezköy Belediyesi’nde 118 işçi çalıştığının açıklandığını söyledi. İşçilerin 83’ünün Hizmet-İş Sendikası üyesi, 35’inin ise Genel-İş sendikası üyesi olduğuna dair Bakanlık tespitine Genel-İş Sendikası’nın itiraz ettiğini ifade eden Reşat Kaya, “Bu itiraz sebebiyle 118 belediye işçisi 7 aydır sözleşmesiz çalışıyor. 2010 yılında aldıkları maaşla çalışmaya devam ediyorlar. Genel-İş Sendikası’nın itirazı reddedildiği takdirde Hizmet-İş Sendikası olarak sizlerle Geriye Dönük Toplu İş Sözleşmesi yapacağız. Sizlerin mağduriyetini gidereceğiz” dedi.
‘BAŞKAN ÖDENEK VERİLEBİLECEĞİNİ SÖYLEDİ’
Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem ile de görüştüğünü söyleyen Reşat Kaya, “Başkanımız Mart ayındaki Meclis toplantısında konunun görüşülebileceğini, Geriye Dönük Toplu İş Sözleşmesine mahsuben işçilerin mağduriyetini gidermek adına onlara avans verilebilmesi için ödenek çıkarılabileceğini söyledi” dedi. Bazı belediyelerde benzer uygulamaların yapıldığını söyleyen Kaya, “Ali Müfit Gürtuna döneminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi aynı şekilde avans uygulaması yapmıştı. Feyzullah Kıyıklık döneminde de İstanbul Bağcılar Belediyesi’nde benzer bir uygulama gerçekleştirildi” dedi. Yaklaşık 10 ay önceki örgütlenme döneminden bu yana belediye işçilerini ziyaret ederek süreç hakkında bilgilendirmeye çalıştıklarını söyleyen Reşat Kaya, bazı işçilerin talebi üzerine bu toplantıyı yapmaya karar verdiklerini ifade etti.
DAVA 5-6 AY SÜREBİLİR
Hukuki süreç hakkında belediye işçilerini bilgilendiren Avukat Kadir Zorlu da, dosyanın öncelikle bilirkişiye gideceğini, mahkemenin oradan gelecek rapor doğrultusunda karar vereceğini belirtti. Mahkeme sürecinde bilirkişi aşamasına 7 ayda gelebildiklerini belirten Avukat Kadir Zorlu, “Yargının hızlanmasına ilişkin hükümet, çalışmalarını sürdürüyor. 3 duruşmada neticelenebilecek davalar maalesef 5 hatta 6 duruşmaya uzayabiliyor. Yargıdaki dosya sayısı çok fazla. Bizim mahkememizin 5-6 ay daha süreceğini tahmin ediyoruz” dedi.
SON SÖZÜ YARGITAY SÖYLEYECEK
Davayı Hizmet-İş Sendikası’nın kazanması halinde Genel-İş Sendikası’nın temyize gidebileceğini ifade eden Kadir Zorlu, dosyanın bu kez Ankara’da inceleneceğini belirtti. Yapılan incelemeler sonucu Yargıtay’ın vereceği kararın nihai karar olacağını söyleyen Avukat Zorlu, “Yargıtay’ın kararıyla kesin sonuca varılacak. İnşallah lehimize bir karar çıkacak. Bunun için elimizden geleni yapıyoruz” diye konuştu. “Mahkemeyi Hizmet-İş’in kazanması sonucu belediye işçilerinin herhangi bir mağduriyeti olacak mı?” sorusuna cevap veren Reşat Kaya, Geriye Dönük Toplu İş Sözleşmesi’nin yapılmasının ardından aradaki ücret farkının hesaplanarak işçilere ödeneceğini, herhangi bir mağduriyet olmayacağını söyledi. Toplantıya Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Habip Bilgin ve yaklaşık 50 belediye işçisi katıldı.
Haber / Ahmet KARDEŞ  

0282 726 91 91
0282 747 65 10