Yeni Türk Ticaret Kanunu masaya yatırıldı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından dün ‘Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun Anonim Şirketler ve Limited Şirketler açısından getirdikleri’ konulu eğitim semineri düzenlendi.

Çerkezköy 23.02.2012 21:13:00 0
Yeni Türk Ticaret Kanunu masaya yatırıldı
Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından dün ‘Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun Anonim Şirketler ve Limited Şirketler açısından getirdikleri’ konulu eğitim semineri düzenlendi.
TEMMUZ’DA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK
Dün saat 1300’da düzenlenen seminere konuşmacı olarak Sermaye Piyasası Kurulu Eski Başkanı Prof. Dr. Doğan Cansızlar katıldı. Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun 1 Temmuz’da yürürlüğe gireceğini belirten Cansızlar, yeni kanun çerçevesinde şirketlerin yapmak zorunda olduğu çok sayıda işlemlerin bulunduğunu, bu işlemlerin yapılmaması durumunda para ve hapis cezalarının uygulanacağını belirtti. 14 Ağustos’a kadar Anonim ve Limited şirketlerin sözleşmelerini yeni TTK’na uyumlu hale getirmeleri gerektiğini söyleyen Cansızlar, yeni kanun ile Anonim ve Limited şirketlerin tek kişi tarafından kurulabileceğini belirtti. MÜDÜRLER UNUTULMUŞ
Yeni kanunla şirket ortaklarının akrabalarına vadeli satış yapılmasının da yasaklandığını belirten Doğan Cansızlar, “Borç para çekme yasağında ciddi eksiklikler var. Ortaklara getirilen yasaklar, müdürlere getirilmemiş. Müdürler bilindiği gibi şirketlerdeki en yetkili kişiler. Yasak onlar için unutulmuş” dedi. İşletmeyle ilgili, gönderilen her belgenin fotokopisi, karbonlu kopyası, bilgisayar kaydının, yazılı, görsel ya da bilgisayar ortamında saklanması gerektiğini ifade eden Cansızlar, aksi halde 4 bin TL ila 20 bin TL arasında para cezasının uygulanacağını söyledi.
20 BİN TL’YE KADAR PARA CEZASI
Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile birlikte mevcut ticari defterlerin yanı sıra ‘Pay Defteri, Yönetim Kurulu Karar Defteri ve Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri’nin de ticari defter sayılacağını belirten Doğan Cansızlar, “Bütün ticari defterlerin açılış ve kapanış kayıtları notere tasdik ettirilecek. Tasdik ettirmeyenlere 4 bin TL ila 20 bin TL arasında para cezası, ödenmemesi halinde de hapis cezası uygulanacak” dedi. Defter ve belgelere yapılacak kayıtların zamanının yeni TTK’da belirtilmediğini ifade eden Doğan Cansızlar, bu defter ve belgelerin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı denetim elemanlarına ibraz edilmemesi halinde de 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası uygulanacağını söyledi.
DÜZELTMELER YAPILMALI
Prof. Dr. Doğan Cansızlar ‘İnternet Sitesi, Ultra Vires, Şirketlerin Yönetim Kurulu yapısı, Şirketlerin sorumlulukları, Yönetim Kurulu üyelerinin mali hakları, Sigorta, Azlık Hakkı, Temsil Yetkisi, Denetim, Hisse Senetleri, Gelir Vergisi, KDV ve Cezai İşlemleri gerektiren hususlar” konularında da katılımcılara bilgi verdi. Katılımcıların sorularını yanıtlayan Doğan Cansızlar, yeni TTK’nın birçok konuda güncellendiğini fakat bazı hususlarda eksiklikler olduğunu, düzeltmelere ihtiyacı olduğunu ve bu gibi seminerlerin tek konu başlıkları halinde ayrı ayrı yapılması gerektiğini söyledi.

Haber / Ahmet KARDEŞ   


0282 726 91 91
0282 747 65 10