“Keyfi değil, zorunlu bir uygulama”

Milliyetçi Hareket Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Mustafa Ordu’nun, geçtiğimiz günlerde yaptığı su faturalarının artacağına ilişkin açıklamalarının ardından, dün de ÇerkezkÃ

Çerkezköy 23.02.2012 21:21:00 0
“Keyfi değil, zorunlu bir uygulama”
Milliyetçi Hareket Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Mustafa Ordu’nun, geçtiğimiz günlerde yaptığı su faturalarının artacağına ilişkin açıklamalarının ardından, dün de Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem konuyla ilgili açıklama yaptı.
HAMASET EN KOLAYI
Mustafa Ordu tarafından ‘Deli Dumrul vergisi’ diye tarif edilen konu hakkında kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini söyleyen Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, “Dışardan bakınca hamaset en kolay şeydir. Niye bu vergiyi koyuyorsunuz, neden zam yapıyorsunuz demek kolay” dedi. Toplumu yanlış yönlendirecek açıklamalardan kaçınmak gerektiğini ifade eden Ertem, herkesin duyarlı davranması gerektiğini söyledi.
KANUN, “MALİYETLER VATANDAŞTAN ALINACAK” DİYOR
Yalan yanlış bilgilerle insanların yönlendirilmemesi gerektiğini vurgulayan Başkan Ertem, “Ocak Meclisi’nde Atık su ve evsel katı atık bertaraf ücret tarifeleri belirlenememiş, bu hesaplama Şubat ayı meclisinde gerçekleştirilmişti. Biz bu uygulamayı keyfimizden yapmıyoruz. 2872 sayılı Çevre Kanunu ve bu kanuna bağlı çıkarılan Atık Su ve Evsel Katı Atık Bertaraf ücret tarifelerine ilişkin yönetmelik çerçevesinde meclisimiz karar aldı. Bu bir inisiyatif değil, tüm belediyelerin uymak zorunda olduğu bir kanundur” dedi. Bu uygulamayı yapmayan belediye başkanlarına ilişkin soruşturma açılacağını belirten Ertem, “Kanun, belediyelere, ‘atık su ve evsel katı atık bertaraf maliyetlerini vatandaştan alacaksın’ diyor. Tarifelerin nasıl hesaplanacağı da kanunda belirtiliyor” diye konuştu.
“RAKAMLARI MİNİMİZE ETTİK”
Tarifelerin hesaplanmasında kanunda belirlenen hususların dikkate alındığını söyleyen Belediye Başkanı Ali Ertem, “Atık Su ücreti hesaplanırken, önceki bir yılın hane başına kullandığı su miktarı ve kanalizasyon şebekesi kullanımı maliyeti belirleniyor. Kanunda belirtilen kılavuz yolu ile yaptığımız hesaplamalarda Atık Su için metreküp başına 0.48 TL ücret çıktı. Biz meclisimizde bu rakamı daha da aşağıya çekerek metreküp başına 0.36 TL olarak karara bağladık. Evsel katı atık için ise bir hanenin 1 yılda ürettiği çöp miktarı belirlendi. Bunun maliyeti hesaplandı. Bizim geçen yıl bir hane için ton başına 60.79 TL maliyet yaptığımız hesaplandı. Yönetmelikte bu maliyetin yüzde 65’inin alınacağı belirtiliyor. Bu da 42.94 TL’ye tekabül ediyor. Yani bir hanenin evsel katı atık maliyeti yıllık 42.94 TL, aylık 3.58 TL olarak hesaplanıyor. Biz mecliste bu rakamı da indirdik ve 3.50 TL olarak karara bağladık” dedi.
“TÜM BELEDİYELER BU KARARI ALACAK”
Çerkezköy’de bir ilçe ve 4 belde belediyesi bulunduğunu ifade eden Ali Ertem, Kapaklı meclisinin de aynı kararları Şubat ayı meclisinde aldığını belirtti. Çerkezköy Belediyesi’ni eleştirenlerin Kapaklı’yı neden eleştirmediğini merak ettiğini söyleyen Ertem, “Burada bir önyargı arıyorum. Kapaklı Belediyesi’ni eleştirmek için söylemiyorum ama Kapaklı’nın atık su birim fiyatı 0.31 TL. Bizden 0.05 TL daha az. Evsel Katı Atık birim fiyatı ise 4.38 TL. Bizden 0.88 TL daha fazla.” dedi. Karaağaç Belediyesi’nin MHP yönetiminde olduğunu hatırlatan Ertem, “Onlar da bu uygulamayı yapmak zorunda. Bir sonraki mecliste bu kararı alacaklarını tahmin ediyorum. Çünkü kararın alınması için tanınan süre 27 Eylül 2011’de doldu. Biz de bu uygulamada geciktik ama kararı çıkardık” diye konuştu.
“KEYFİ DEĞİL, ZORUNLU BİR UYGULAMA”
Söz konusu kararı almayan hakkında görevi kötüye kullanmaktan cezai işlem uygulanacağını belirten Ertem, “Mustafa Ordu’nun gücü yetiyorsa Karaağaç Belediyesi’nde bu kararın çıkmasını engellesin. Bu karar tüm belediyeler tarafından alınmak zorunda” dedi. Mustafa Ordu’nun ‘Su faturaları yüzde 50 oranında artacak’ şeklindeki iddialarının da gerçeği yansıtmadığını belirten Ertem, aylık 20 ton su tüketen bir ailenin maksimum ödeyeceği toplam verginin 10 TL olacağını, bunun da yüzde 25’e tekabül ettiğini söyledi. Uygulamanın keyfi bir uygulama olmadığını, zorunlu yapılması gerektiğini belirten Ertem, “Biz belediye olarak bu tutarları minimize etmeye çalıştık” dedi.
“EN UCUZ SU ÇERKEZKÖY’DE”
Geçen yıl sudan tahsil edilen tutarın 2 milyon 200 bin TL olduğunu söyleyen Başkan Ertem, yalnızca bir caddenin su hattı için 1 milyon 500 bin TL harcandığını belirtti. Bölgede en uygun su fiyatını Çerkezköy Belediyesi’nin uyguladığını ifade eden Ertem, “Biz de kuyulardan su çekip kullanıyoruz, Kapaklı ve Çorlu da aynı şekilde kullanıyor. Biz ton başına 1.95 TL ücret alıyoruz. Kapaklı’nın meskenler için uyguladığı su birim fiyatına baksınlar. Çorlu’nun su fiyatlarına baksınlar. Bizim belediyemize en yakın olan birim fiyat, bizden yüzde 25 fazladır. Her 15 günde bir sularımız tahlil ediliyor. Ambardere’deki kirliliğin su kuyularımıza bulaştığı konusunda eleştiriler yapılıyor. Orada şu an 60-70 hane var. Orada bir kanalizasyon tesisi kurulmasının maliyeti en az 20 milyon TL’dir. Bizim su kuyularımız oldukça korunaklıdır. Her 3 ayda bir TUBİTAK’a analiz için gönderiyoruz. Karaağaç’ın ve Çorlu’nun su kuyuları nerede, bir de ona baksınlar” dedi.
“HÜKÜMET KONAĞI İLÇENİN PRESTİJ BİNASIDIR”
Çerkezköy Hükümet Binası’nda da belediye olarak tadilat çalışmaları gerçekleştirdiklerini söyleyen Başkan Ali Ertem, “Binanın ilk iki katının tadilatını ve bakımını yaptık. İhtiyaç duyulması ve talep gelmesi halinde belediye olarak diğer katların da tadilatını yaparız. Orası bizim sorumluluk alanımız değil fakat Hükümet Konağı bir ilçenin prestij yeridir. Bunun için elimizden geleni yapmakla mükellefiz. Yapmazsak da kimse neden yapmıyorsunuz diyemez. Ayrıca Hükümet Binası’nın önündeki alanın düzenlenmesi içinde bir proje hazırlamıştık. Orada yalnızca 3-4 araçlık bir yer ayırmayı, kalan alanı da vatandaşların oturup dinlenebileceği bir park olarak düzenlemeyi düşündük” ifadelerini kullandı. 
“OTOPARK OLARAK KULLANILIYOR”
Şuan da Hükümet Binası’nın önünde çirkin bir görüntünün hakim olduğunu söyleyen Ertem, “Meydan sanki otopark olarak kullanılıyor. Ayrıca Atatürk Büstü’nün de Hükümet Binası’nın tam önünde olması gerekiyor. Biz projemizi bu doğrultuda hazırladık. Oraya daha küçük boyutlarda bir büst koyulması gerekiyor. Mevcut Atatürk Büstü’nü de ilçemizdeki bir okulumuza vermeyi düşünüyoruz. Alanın ışıklandırmalarını da yapacağız. Kamelya tipi oturma alanları oluşturacağız. Söz konusu projeyi en kısa zamanda hayata geçirmek için çalışmalara başlayacağız. Şuan önceliğimiz Öztrak Caddesi’ndeki çalışmaları tamamlamak ve asfalt çalışmalarını yapmak. Fırsat bulur bulmaz bu projeyi gerçekleştireceğiz” diye konuştu.
Haber / Ahmet KARDEŞ

      


0282 726 91 91
0282 747 65 10