Vali Kemelek’e Mersin brifingi

Bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere bir heyetle birlikte Mersin'e giden Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek için HiltonSA Otel'de Mersin brifingi verildi.

Çerkezköy 24.02.2012 20:26:00 0
Vali Kemelek’e Mersin brifingi
Bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere bir heyetle birlikte Mersin'e giden Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek için HiltonSA Otel'de Mersin brifingi verildi.
MERSİN’İ ANLATTI
Konuklarına slaytla Mersin 'i anlatan Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, bu tür buluşmaları iyi uygulama örneklerinin çoğalması, kentler arasındaki işbirliklerinin arttırılması ve rekabetin ulusal ve uluslararası alanda yapılabilmesi bakımından çok değerli bulduğunu belirtti. Mersin'in kuruluşundan bugüne çok yoğun bir şekilde göç alan bir kent olduğunu ifade eden Güzeloğlu, kentin sahip olduğu farklılıkların birer zenginlik unsuru olduğunu belirtti. Özellikle Van depremi sonrasında, Vanlı depremzedelerin genellikle Mersin'i tercih ettiğini söyleyen Vali Güleroğlu, "Mersin’de yaşam için çeşitli kolaylıklar var. Her dinden, dilden ve inançtan insanımız muhteşem bir kültür mozaiği içerisinde iç içe yaşıyorlar. Mersin Mezarlığı Hıristiyan ve Müslüman vatandaşlarımızın yan yana son yolculuğuna uğurlandığı yapısıyla Türkiye'de bir ilktir. Kısacası, Mersin'de kimse kimseyi ötekileştirmiyor" dedi.
MERSİN ÖNEMLİ BİR KAPI
Mersin'in Türkiye'nin Ortadoğu, Orta Asya ve Uzakdoğu'ya açılan çok önemli bir kapısı olduğunu vurgulayan Güzeloğlu, “Mersin tarım, turizm, lojistik ve sanayi gibi her biri bir kent için kalkınma bileşeni olan alanlarda iddiasını Türkiye'de eş zamanlı sürdürebilen nadir kentlerden biri. Sadece Mersin firmaları 2011 yılı sonucunda 1,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Mersin bu rakam itibariyle şu an Türkiye'de 10’uncu sırada. Biz bunun çok daha ötesini hedefliyoruz. Çünkü 20 milyar doları aşkın bir dış ticaret hacmimiz var. Türkiye'nin ilk kurulan ve 2011 yılı sonunda 3,8 milyar dolar ile 3’üncü büyük, istihdam ve işlem hacmi açısından da 2’nci büyük serbest bölgesi ilimizde bulunuyor” diye konuştu.
TEKNOPARK, ÇOK ÖNEMSEDİĞİMİZ BİR ZENGİNLİĞİMİZ
Kente gelen heyetlerin yatırım yeri ve altyapısı istediklerini ifade eden Vali Güleroğlu, “Mersin, bir aktarma limanı olarak Avrupa ve Amerika'daki mal ve hizmet akımının Asya ve Ortadoğu'ya transfer noktasıdır. Teknoparkımız da çok hızlı bir şekilde büyüyor. Türkiye'nin 2023 hedefi 500 milyar dolar ihracat. Ama ihracatta konvansiyonel büyüme artık çok kolay değil. Bu hedef ancak ve ancak katma değeri yüksek, inovatif gelişmeye açık ürünleri üretmeye ve bunun ihracına dayanıyor. Bu yüzden Ar-Ge ve inovasyon kavramlarını üretimimize aktarmak, bununla ilgili çalışmalarımızı yoğunlaştırmak zorundayız” diyerek bu anlamda Teknopark’ın çok önemsedikleri bir zenginlik olduğunu söyledi.
TARIMSAL HASILA 2.6 MİLYAR TL

Mersin'in tarım potansiyeli hakkında da bilgiler veren Güzeloğlu, 2011 yılı için toplam tarımsal hasılanın toplam 2,6 milyar TL civarında olduğunu ifade etti. Üretmenin yeterli olmadığını, bunun dünya pazarına ve talebi olan noktalara ulaştırılması gerektiğini söyleyen Güleroğlu, “Bir strateji geliştirdik. Gerçekleştirilen çok yoğun çabalar sonucunda Mersin'den Japonya'ya greyfurt ihraç ettik. Göksu Vadisi'nde 1 milyon zeytin ağacımız var. Mersin giderek zeytinde nitelikli bir üretim merkezi olmaya doğru yol alıyor. Şeftali bunu takip ediyor. Tüm bunlar pazar hedefli üretime konu edilmelidir. İşbirliği bu anlamda da çok büyük önem arz etmektedir” dedi.  


0282 726 91 91
0282 747 65 10