Sokaklarda ‘Pazar’ devri bitiyor

Bugüne kadar belediyelere verilen 'pazaryeri açma ve kaldırma' yetkisi, 15 Mart'ta yürürlüğe girecek 'Pazar Yerleri Yönetmeliği' ile sivil toplum kuruluşlarının da bulunduğu komisyona devredilecek.

Çerkezköy 6.03.2012 20:07:00 0
Sokaklarda ‘Pazar’ devri bitiyor
Bugüne kadar belediyelere verilen 'pazaryeri açma ve kaldırma' yetkisi, 15 Mart'ta yürürlüğe girecek 'Pazar Yerleri Yönetmeliği' ile sivil toplum kuruluşlarının da bulunduğu komisyona devredilecek. Yönetmeliğe göre artık cadde ve sokaklara semt pazarı açılamayacak, sokak aralarında sebze ve meyve satışı da yasaklanacak. Uygulama yaklaşık 330 bin pazarcıyı ve 3 bin 150 belediyeyi etkiliyor.
KOMİSYON MARİFETİYLE YAPILACAK
5957 sayılı Haller Yasası'na istinaden hazırlanan 'Pazaryerleri Yönetmeliği' ile pazaryeri kurmak belediye bünyesinden belediye başkanının veya başkan vekilinin başkanlığında kurulacak bir komisyon marifetiyle yapılacak. Semt pazarları kurma ve kaldırmaya karar verecek komisyon, illerde Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), tarım müdürlüğü, sağlık müdürlüğü, meslek odası, mimarlar odası, tüketicileri koruma derneği gibi 8 kurum başkanının katılımıyla kurulacak. Sivil toplum temsilcilerinin ağırlıklı olarak bulunacağı komisyon, pazaryerindeki esnafların kayıtlı mı değil mi, vergi mükellefi olup olmadığını da inceleyecek.
TRAKTÖRE PATATES, DOMATES, KARPUZ DOLDURUP SATILAMAYACAK
Yönetmeliğe göre pazarda tezgâh açan her esnaf vergi mükellefi olacak. Yönetmelikle birlikte pazaryerlerinde vergi mükellefi olmayan esnaflar tezgâh açamayacak. Cadde ve sokak aralarında sebze-meyve satışı da yasaklanacak. Traktöre patates, karpuz, kavun, domates doldurup sokak aralarında satılamayacak.
ÜRETİCİ PAZARLARI KURULACAK

Yönetmelikle birlikte kaldırımları ve işyeri önlerini işgal eden işletmecilere de ağır cezalar geliyor. Bir yıl içerisinde üç kez ihtar edilip ceza yazılan işletmelere kapatmaya varacak cezalar uygulanacak. Köylüler için de üretici pazarları kurulacak. Buralarda sadece haksız rekabeti engellemek için o yörede yetiştirilen ürünlerin satışına izin verilecek. Her köylü 100 kilodan fazla ürün getiremeyecek. Köylüler, fazla getirdiği ürünü halde satabilecek.  Pazaryerlerinde insanları rahatsız edecek düzeyde bağıran pazarcı esnafına da ceza yazılacak.  


0282 726 91 91
0282 747 65 10