Bakanlık müfettişlerinden ÇTSO hakkında suç duyurusu

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişleri, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ÇTSO) gerçekleştirdikleri denetimlerin ardından bir rapor hazırlayarak 9 Şubat’ta Çerkezköy Cumhuriyet BaÅ?

Çerkezköy 7.03.2012 20:48:00 0
Bakanlık müfettişlerinden ÇTSO hakkında suç duyurusu

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişleri, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda  (ÇTSO) gerçekleştirdikleri denetimlerin ardından bir rapor hazırlayarak 9 Şubat’ta Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

İKİ DAVA AÇILDI
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişleri Koray Albayrak ve Hüseyin Üçer, 30 Kasım 2011 tarihinde Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda yaptıkları denetimde, hatalı gördükleri işlemlere ilişkin aralarında ÇTSO Genel Sekreteri Selma Uğurlu, bazı oda çalışanları ve dönemin yönetim kurulu üyelerinin de bulunduğu kişiler hakkında iki yeni suç duyurusunu savcılığa ulaştırdı. Hareket geçen Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcılığı da iddialar hakkında dava açtı.
‘İŞLEMLERDEN ÜCRET ALINMADI’
Müfettişler tarafından odada yapılan incelemede, 1 Ocak 2006 ile 31 Aralık 2008 tarihleri arasında 4 bin 545 faaliyet belgesi düzenlenmesine rağmen bunların bin 661’inden ücret tahsil edilmediği belirlendi.  1 Ocak 2006 ile 28 Şubat 2009 tarihleri arasında ise bin 61 bilirkişi, ekspertiz ve kapasite raporu verilmesine rağmen bunların 158 adedinin belge bedelinin tahsil edilmediği ve bu yolla ÇTSO’nun zarara uğratıldığı iddia ediliyor. Ayrıca denetimlerde 2005, 2006, 2007 ve 2008 yıllarında tüm firmaların munzam aidatlarının kanuna aykırı şekilde mali karlar üzerinden (matrah) hesaplandığı, bazı firmaların matrahlarının üyelik modülüne hiç girmediği, sondaj yöntemi ile incelenen firmalardan 20’sinin, 2005-2008 dönemindeki munzam aidatlarına esas teşkil eden matrah toplamlarının olması gerekenden 2 milyon 285 bin 729 TL daha az olduğu ve 4 bin 471 üyesi bulunan oda açısından tüm üyeler dikkate alındığında ortaya çıkacak meblağın çok daha yüksek olacağı, matrah toplamının eksik girilmesi neticesinde sondaj yöntemi ile 20 firmada yapılan inceleme sonucu  odanın 11 bin 293 TL zarara uğratıldığı iddiaları da müfettişlerin raporlarına yansıdı. Dört bin 471 üyeye sahip odanın uğradığı zararın toplam boyutu ise kamuoyunca merak ediliyor.
ESKİ ÜYELER DE RAPORDA
Her iki konuya ilişkin suç duyurularını inceleyen Savcılık, Genel Sekreter Selma Uğurlu, Yönetim Kurulu Eski Başkanı Ali Tuncel Ç. ile eski yönetim kurulu üyeleri Hasan G., N. Yaşar Ö., Özcan M., Metin Ö., Ayhan K., Esat A., Ünsal E., Mustafa K. ve Ahmet Ç. hakkında Çerkezköy Sulh Ceza Mahkemesinde ayrı ayrı davalar açtı.
 BİR AN ÖNCE AYDINLATILMALI
Belgelerin bazı imtiyazlı şahıs ve firmalara hatır karşılığı bedelsiz verildiği iddiasına tepki gösteren oda üyeleri “Borcumuzdan dolayı icraya veriliyoruz. Fakat birileri hiç borçlanmadıkları gibi sürekli ceplerini dolduruyor. Kime güveneceğiz? Bu kadar keyfiyet olur mu?” görüşünü dile getirdi. Üyeler, müfettişlerin savcılığa suç duyurusunda bulunmasına yol açan yolsuzluk iddialarının bir an önce aydınlatılmasını talep etti. Öte yandan geçtiğimiz yıllarda odanın zarara uğratıldığı iddiası ile Cumhuriyet Savcılığı tarafından açılan davanın görülmesine devam ediliyor.
YASAL SINIRIN ÜZERİNDE TAHSİLAT İDDİALARI
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerinin 2009 yılı Kasım ayında yaptığı kısmi incelemede de Meclis Kurulu kararı ile 250 TL olarak belirlenen kapasite, ekspertiz ve bilirkişi rapor ücretinin Ali Tuncel Ç., Ahmet Ç., Esat A., Ünsal E., Ayhan K.’dan oluşan yönetim kurulu tarafından 07 Ocak 2009 tarihinde alınan karar ile fabrikalar için bin 250 TL, ticaret erbabı için 500 TL olarak değiştirildiği, TOBB ile Borsalar Kanunu’nda belirtilen yasal sınırın üzerinde ücret tahsil edilmesine neden oldukları, belge ve rapor talebinde bulunan kişilerin fazla ücret alınmak suretiyle mağduriyetine neden oldukları, meclisin onayıyla uygulamaya konulan rapor ücretlerinin üzerinde ücret tahsil edildiği, 11 Kasım 1999 tarihindeki incelemeye kadar kapasite, ekspertiz ve bilirkişi raporu talebinde bulunan üyelerden 867 bin 699 TL, bilirkişi raporu talebinde bulunan ve oda üyesi olmayan gerçek ve tüzel kişilerden ise toplam 35 bin 154 TL sair gelir tahsil edildiği, kapasite, ekspertiz ve bilirkişi raporu talebinde bulunan gerçek ve tüzel kişilerden sair gelir tahsil edilmesine ilişkin 07 Ocak 2009 tarihli yönetim kurulu kararının bulunduğu ve bu kararın o dönem yönetim kurulu üyesi olan Ali Tuncel Ç., Ahmet Ç., Esat A., Ünsal E., Ayhan K. tarafından imzalandığı, sair gelir tahsilatlarının Genel Sekreter Selma Uğurlu’nun insyatifiyle yapıldığı, rapor talebinde bulunan kişilerin maddi zarara uğratıldığı ve odaya haksız kazanç sağladıkları belirlenmişti. Savcılık, Bakanlık müfettişlerinin raporlarını ihbar kabul ederek, altı kişi hakkında Çerkezköy Sulh Ceza Mahkemesine ayrı ayrı davalar açmıştı.
Haber / Şaban KARDEŞ
 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10