109 yıllık şanlı destan

Vatan topraklarını korumak için şahlanan Türk ulusunun muhteşem destanı 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferinin yıl dönümü tüm yurtta olduğu gibi Çerkezköy’de de coşkuyla kutlandı.

18.03.2024 16:29:00 0
109 yıllık şanlı destan

Türk ve Dünya tarihinin dönüm noktalarından biri olan 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109. yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi Çerkezköy’de de çeşitli etkinliklerle kutlanırken, şehitlerimiz de saygı ve minnetle anıldı. Çerkezköy Şehitliği’nde saat 10.00’da başlayan 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109. Yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü programına; Çerkezköy Kaymakamı Nazmi Günlü, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tank Kurmay Albay Erkan Bulut, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Burak Yılmaz, şehit aileleri ve yakınları, gaziler, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, STK temsilcileri, muhtarlar, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

ÇELENKLER SUNULDU 

 

Çerkezköy Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı, Çerkezköy Belediye Başkanlığı ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilciliği çelenklerinin Çerkezköy Şehitliği’ne sunumunun ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşımız okundu. Daha sonra günün anlam ve önemine ilişkin konuşma 3. Zırhlı Tugay komutanlığında görevli Piyade Üsteğmen Mehmet Deveci tarafından gerçekleştirildi. Deveci, “ Kutsal vatan topraklarının bölünmez bütünlüğü ve milletimizin bağımsızlığı uğruna canlarını feda eden, isimlerini kalbimize yazdığımız aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anmak maksadıyla burada toplanmış bulunmaktayız. 109 yıl önce bugün, 18 Mart 1915’te Çanakkale Boğazı’nın denizden geçilemeyeceğinin tüm dünyaya gösterildiği deniz zaferinin ilan edildiği gündür. Bu tarih TBMM Genel Kurulu’nda 4768 numaralı kanun ile 2002 yılından itibaren aziz vatanları için canlarını seve seve feda eden Kahraman şehitlerimizi anmak maksadıyla Şehitler Günü olarak kabul edilmiştir. Tüm yokluk ve imkansızlıklara rağmen, milletimizin kahraman evlatlarının şehadeti ve gaziliği pahasına kazanılan bu zafer, İstikbal harbimize ve nihayetinde Türkiye Cumhuriyet’ine giden bu yolda çok önemli bir kilometre taşı olmuştur. Çanakkale Zaferi, biricik evlatlarını şefkat ve muhabbetle bağrına basıp ‘Oğul seni yetiştirdim, hizmet eyle vatana, ak sütümü helal etmem saldırmazsan düşmana’ diyerek cepheye uğurlayan cefakar anaların ve analarının ellerini öperek ‘Hakkını helal et ana, şefkatli ana canım feda olsun kutsal vatana’ sözleriyle karşılık veren yiğit ve kahraman Mehmetçiğin tarih sahnesine çıkan ebedi başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’le birlikte yazdığı destandır” dedi.

 

ŞÜKRANLA ANIYORUZ 

 

Ülkemizin bugün ulaştığı seviye başta Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı olmak üzere Kore’de, Kıbrıs’ta, teröristle mücadelede, yurtdışında icra edilen harekatlarda hayatlarını kaybeden aziz şehitlerimizin eseridir. Ulusumuzun var oluşunun, birlik ve beraberliğinin ölümsüz sembolleri olan şehitlerimizin manevi varlıkları, tarih ve millet bilincimizin korunmasında ve sahip olduğumuz yüce değerlerin genç nesillere aktarılmasında en değerli hazinedir. Bu nedenle şehitlerimizin aziz hatıraları nesilden nesile sonsuza dek yaşatılacaktır. Aziz şehitlerimizin yüreklerimizde yaktıkları ateş, vatanımıza yöneltilecek her türlü tehdide karşı verdiğimiz mücadelede, sarsılmaz inancımıza, tükenmez gücümüze sonsuz kaynak teşkil etmektedir. Aziz şehitlerimiz yattıkları yerden şunu hissetmeliler ki ülkemizin birliğine göz diken düşmanlarımızın ve terör örgütlerinin kutsal vatan topraklarımıza yönelik tüm tehditleri dün olduğu gibi bugün de Türk milleti ve onun bağrından çıkmış Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından bertaraf edilecektir. Üzerinde yaşadığımız toprağı vatan yapan, bayrağımıza rengini kanlarıyla veren kahraman şehitlerimiz; manevi varlığınızdan aldığımız güçle, vatanımıza yönelik her türlü tehdide karşı her şart altında üzerimize düşen görevi yapacak ve sizlere layık olmaya çalışacağız. Türk vatanının kutsallığı, Türk milletinin namusu ve Türk bayrağının şanını canından üstün tutan aziz şehitlerimiz; sizleri bizden ayıran ölüm size olan bağlılığımızı asla koparmayacak, kutsal emanetiniz olan Türk vatanı ilelebet hür kalacaktır. Sizlere söz veriyoruz ki; Çanakkale sonsuza dek geçilmeyecek, gök kubbeden ay yıldız ve al bayrak hiç inmeyecek, dünya var oldukça bu topraklar Türk yurdu olmaya devam edecektir. Bu duygu ve düşüncelerle başta Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere vatanımızın bölünmez bütünlüğü ve milletimizin bağımsızlığı uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve ebediyete irtihal etmiş kahraman gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyoruz. Ruhunuz şad olsun” diye konuştu. 

 

ŞEHİTLERİMİZ İÇİN DUA EDİLDİ 

 

Konuşmanın ardından kuran tilaveti ve İlçe Müftüsü İdris Çakmakaş tarafından şehitlerimiz için dua edildi. Çerkezköy Kaymakamı Nazmi Günlü, 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tank Kurmay Albay Erkan Bulut, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Burak Yılmaz ve protokol üyeleri tarafından Çerkezköy Şehitliği’ndeki ebedi istirahatgahlarında yatan şehitlerimizin mezarlarına karanfil bırakıldı ve şehitlerimiz için dua edildi. 

 

 

DERECEYE GİRENLERİN ÖDÜLLERİ VERİLDİ 

 

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109. Yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü etkinlikleri Çerkezköy Atatürk Kültür Merkezi’nde devam etti. Programda 3. Zırhlı Tugay Komutanlığı’nda görevli Tank Üsteğmen Barbaros Makan günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yaptı. Daha sonra 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin yıl dönümü dolayısıyla Tekirdağ ve Çerkezköy genelinde düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere protokol üyeleri tarafından ödülleri verildi.  “Çanakkale Şehitlerine” ve “Yaşasaydım Aranızda Olacaktım” adlı şiirlerin okunmasının ardından Enesler İmam Hatip Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan oratoryo büyük beğeni ile izlendi. Öğrencilerin gösterisi duygu dolu anların yaşanmasına neden olurken, oratoryo sonunda öğrenciler ayakta alkışlandı. 

 

Haber/Faik Onur KAYA 


0282 726 91 91
0282 747 65 10