Kültürel değerler bir çatı altında toplanacak

Çerkezköy’de kent müzesi kurulması için somut adımlar atılıyor. Çerkezköy’de Kent Müzesi kurulması için yapılabilecek hazırlıkların belirlenmesi amacıyla bir toplantı düzenlendi. Toplan

Çerkezköy 9.03.2012 19:54:00 0
Kültürel değerler bir çatı altında toplanacak
Çerkezköy’de Kent Müzesi kurulması için yapılabilecek hazırlıkların belirlenmesi amacıyla dün saat 15.00’da Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda bir toplantı düzenlendi.
AMAÇLAR ANLATILDI
Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Gökhan İnce’nin bilgilendirmede bulunduğu toplantıda ilk olarak Kent Müzesi yapımı ile amaçlanan hedefler anlatıldı. Kent Müzesi’nin, Çerkezköy’de kültürün gelişmesine katkı sağlayacağını belirten Gökhan İnce, kente yeni yerleşenlerle bütünleşmek ve onların kente sahip çıkmalarını sağlamak için bu projenin faydalı olacağını ifade etti. İlçenin geçmişi ile günümüze ilişkin tüm veri, bilgi ve eşyayı bir çatı altında toplayarak, bu amaçla yapılan çalışmaların tüm kente yayılmasını sağlamanın öncelikli amaçlar arasında yer aldığını söyleyen İnce, Çerkezköylülük bilincinin gelişmesini sağlamak ve tüm halkı kentsel sorumluluğa çekmek adına bu projenin önemli bir rol oynayacağını ifade etti.
YAPILMASI GEREKENLER BELİRLENDİ
Çerkezköy Kent Müzesi’nin oluşturulabilmesi için ne gibi çalışmalar yapılabileceğini anlatan Dr. Gökhan İnce, bu bağlamda Kent Müzesi Komisyonu’nun oluşturulabileceğini ve bu komisyonun sorumluluğunda Çerkezköy’e ilişkin materyal ve dokümanların toplanabileceğini söyledi. Toplanan materyallerin depolanacağı ve korunacağı bir mekanın da oluşturulması gerektiğini belirten Gökhan İnce, “Ürünlerin sergileneceği fiziksel bir ortamın, binanın (Müze Binası) hazırlanması gerekiyor. Toplanacak materyal ve dokümanların değerlendirilmesi amacıyla uzmanlar kurulunun (doğa tarihi uzmanı, arşiv uzmanı, sanat tarihçisi) tespit edilmesi lazım” dedi.
4 BİN MATERYAL TOPLANABİLİR
Çerkezköy’ün toplamda 180 bin nüfusa sahip olduğunu söyleyen Gökhan İnce, buna istinaden yaklaşık 60 bin hane bulunduğunu ve müzede sergilenmek amacıyla materyaller toplamak için her haneye tek tek gidilmesinin çok zor olduğunu ifade etti. Bunun yerine yapılması planlanan müze hakkında bilgilerin ve resimlerin de yer alacağı bir broşür hazırlatılarak okullarda öğrencilere, ailelerine verilmek üzere teslim edilebileceğini, bu sayede tüm hanelere ulaşılabileceğini söyleyen İnce, “60 bin hanenin yüzde 3’lük bir kısmı bize müzede sergilemek üzere materyal getirse bu 2 bin materyal anlamına gelir. Ben oluşturulacak Çerkezköy Kent Müzesi için en az 4 bin materyal toplanacağına inanıyorum” dedi.
DİĞER BÖLGELERİN YÖRESEL EŞYALARI DA TANITILMALI
Çerkezköy’de Kent Müzesi yapımı fikrinin 4 yıldır var olduğunu belirten Dr. Gökhan İnce, bu amaçla Bursa’da İnegöl Kent Müzesi’nin ziyaret edildiğini ve orada elde edilen bilgi ve izlenimleri toplantıda, katılımcılarla paylaşmak istediğini söyledi. İnegöl Kent Müzesi hakkında katılımcılara slayt eşliğinde bir sunum yapan Dr. Gökhan İnce, müzenin 2001 yılında restore edilen bir binada faaliyet gösterdiğini ve 4 bin materyalin sergilendiğini kaydetti. Toplantıda konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, yapılacak Kent Müzesi’nin içinde yalnızca Trakya Bölgesi ve Çerkezköy’e ait ürün ve materyallerin değil, diğer bölgelerin günlük yaşantısından izler taşıyan folklorik ürün ve eşyaların da sergilenmesi gerektiğini belirterek, “Çerkezköy’de Türkiye’nin her tarafından gelen hemşerilerimiz mevcut. Adeta Türkiye’nin bir mozaiği konumunda. İnanıyorum ki onlar, bu müzeyi gezerken, geldikleri bölgenin izlerini taşıyan eşyaları görmekten mutlu olacaklardır. Müzede Çerkezköy’ün kuruluşundan itibaren kullanılmış, üretilmiş eşyaların yanı sıra diğer bölgelerimizin yöresel eşyaları da tanıtılmalı. Bu, belediyemizin hemşericilik anlayışına da katkı sağlayacaktır” dedi.
MALZEMELER TOPLANMAYA BAŞLANDI
Malzemelerin toplanması aşamasında ilk etapta teslim edilen ürün ya da materyalin tutanağının tutulacağını söyleyen Gökhan İnce, daha sonra bu ürünlerin fotoğraflanacağını ve kaydının yapılacağını, son olarak da bu ürünlerin sergileneceği fiziksel mekan oluşturulana dek koruma altına alınacağını, evinde tarihi ürün ya da materyal bulunan vatandaşların, yapılacak Kent Müzesi’nde sergilenmek üzere bu ürünleri Belediye’ye teslim edebileceklerini ifade etti.Toplantıda konuşan Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan, kaymakamlık olarak gereken her türlü desteği vereceklerini belirtirken, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Hamdi Zenginal ise, sözü geçen tanıtım broşürlerinin hazırlanarak kendilerine teslim edilmesi halinde, öğrenciler vasıtasıyla ilçedeki evlere ulaştırılmasını sağlayabileceklerini söyledi.
İSTASYON MAHALLESİ’NDE YAPILABİLİR
Toplantı sonunda müzenin yapılması planlanan yerler hakkında konuşuldu. Başkan Ertem, ilçenin en eski yerleşim bölgesi olan ve kentleşme süreci içerisinde ihmal edilmiş olan İstasyon Mahallesi’nde yapılmasının uygun olacağını düşündüğünü ifade etti. Toplantıya Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Hamdi Zenginal’ın yanı sıra, Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Ahmet Gayretli, İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Şenol Sinan Ekinci, Çerkezköy’ün duayen sanayicilerinden Ömer Kılınç, Gazeteci Yazar Selman Akı, Türkiye Muhtarlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Şükrü Dumanlar, Belediye Meclis üyeleri, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, muhtarlar ve sanayiciler de katıldı.
Haber / Ahmet KARDEŞ

  


0282 726 91 91
0282 747 65 10