Unutulmaya yüz tutmuş çocuk oyunları gün yüzüne çıkıyor

Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Konfederasyonu (ÇOSKK) tarafından önceki gün Belediye Nikah Salonu’nda bir seminer düzenlendi. Seminerde unutulmaya yüz tutmuş oyunların tekrar çocuklara kazandırılması

Çerkezköy 11.03.2012 12:40:00 0
Unutulmaya yüz tutmuş çocuk oyunları gün yüzüne çıkıyor
Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Konfederasyonu’nun düzenlediği, Tekirdağ Çocuk Oyunları Semineri önceki gün saat 10.00’da Çerkezköy Belediye Nikah Salonu’nda gerçekleştirildi. 
DÜNYANIN EN’LERİNİ ÇIKARACAĞIZ
Seminerde konuşan Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Konfederasyonu (ÇOSKK) Başkanı Oktay Yellikaya, çocukların bedenlerini kullanarak oyuna ilgi ve alakalarını sağlamanın, sokakları ve ortak yaşam alanlarını düzenli kullanarak, güvenli yaşam toplumu oluşturmanın öncelikli görevleri olduğunu belirterek “Beden kültürü tüketen toplum olmaktan çıkıp, beden kültürü üreten ve hediye eden toplum haline gelmek istiyoruz. Toplumun sporu sevmesini sağlamak, elit sporcuyu geniş kitlelerin içinden seçerek dünyanın en’lerini çıkarmak, kuşaklar arası farklılıkların yerine ortak değerler oluşmasını sağlamak istiyoruz” dedi.
ÇOCUKLARIN GELİŞİMİ İÇİN İMKAN HAZIRLAMAK GÖREVİMİZ
Şehirleşme ve sosyalleşme sürecinde çocukların kendilerini gerçekleştirecekleri imkanların yetersiz olduğunu ifade eden Oktay Yellikaya, “Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel çocuk oyunlarının derlenmesi ve güncelleştirilmesini sağlayarak, yapılan çalışmayı günümüz şartlarında paket program olarak çocuklarımızın beğenisine sunmak amacındayız. Popülaritesi yüksek olan çocuk oyunlarımızı spor branşı haline getirerek dünya beden kültürüne hediye etmek, olimpik bir spor olmasını sağlamak en önemli önceliklerimiz arasındadır” diye konuştu. Yellikaya, “Kırmızı tuttum kurallar benden” kuralı ile çocukların liderlik özelliklerinin geliştiğini söyledi.
ÇOCUKLAR KENDİ BEDENLERİNE YABANCILAŞMIŞ
Son zamanlarda kentleşme ile artan bina sayısından dolayı oyun alanlarının azaldığını ve ailelerin çocuklarını televizyon ya da bilgisayar oyunları ile oyalama çabası içine girdiğini söyleyen ÇOSKK Başkanı Oktay Yellikaya, “Kültürel oyunların spor haline gelmesi ile bu sorun da ortadan kalkacaktır. Bu oyunları yaşatarak, çocukları televizyon ve bilgisayar bağımlısı olmaktan kurtarmak istiyoruz” dedi. Bugün çocukların düzgün yürüyemediğini, koşamadığını belirten Yellikaya, bunun sebebinin çocukların kendi bedenlerine yabancılaşması olduğunu ifade etti. Türk kültürünün 18. yüzyılda yüz üstü bırakıldığını söyleyen Yelikaya, 1960’lı yıllardan sonra televizyonun hayatımıza girmesi ile kültürün neredeyse yok olma seviyesine geldiğini belirtti
387 OYUN DERLENDİ
Çalışmalar kapsamında 387 oyunun derlendiğini söyleyen Oktay Yellikaya, bugün bu oyunların çoğunun oynanmadığını ifade etti. Olimpiyatlarda uzak doğu ülkeleri ile Avrupa ülkelerinin bir yarıştan çok adeta bir savaş içerisinde olduğunu kaydeden Yellikaya, ülkelerin kendi kültürlerini global kültür haline getirmek için savaş içine girdiklerini belirtti. Türkiye’nin de kültürel oyunlarının bu gibi organizasyonlarda yarışma haline gelmesi için çalışmaların devam ettiğini söyleyen Yelilkaya, “Dünya Çocuk Oyunları Federasyonu’nun kurulması için sona yaklaştık. 2020’ye kadar olimpiyatlar ülkemizde yapılması beklenmiyor. Fakat bundan sonraki süreçte hem bu organizasyonlara ev sahipliği yapmak hem de kültürel oyunlarımızı buralarda mücadele edilen bir yarış haline getirmek için çalışmalarımız devam edecek” dedi.

Haber / Ahmet KARDEŞ  


0282 726 91 91
0282 747 65 10