Türkiye’yi uzun ve riskli bir yolculuk bekliyor

Kalder ve ÇOSB tarafından dün ÇOSB Konferans Salonu’nda ‘ÇOSB Operasyonel Mükemmellik Günü’ etkinliği düzenlendi. Programda konuşan KALDER Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Doğan, Anadolu esnaf?

Çerkezköy 14.03.2012 19:01:00 0
Türkiye’yi uzun ve riskli bir yolculuk bekliyor
Toplam Kalite Derneği (KALDER) ve Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü (ÇOSB) işbirliği ile dün saat 13.00’da ÇOSB Konferans Salonu’nda ‘ÇOSB Operasyonel Mükemmellik Günü’ etkinliği düzenlendi.
KALDER’İ ANADOLU’YA TAŞIYORUZ
Programın açılış konuşmasını yapan KALDER Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Doğan, İstanbul Merkez’de yoğunlaştırılan KALDER faaliyetlerinin, İstanbul dışında da gerçekleştirilmesi için çalışmalara başladıklarını söyledi. KALDER’i Anadolu’ya taşımaya çalıştıklarını kaydeden Hamdi Doğan, “Küresel dediğimiz rekabet Anadolu esnafının kapısına kadar geldi. Anadolu esnafının global şartlarda verdiği ekonomik mücadelede nasıl yardımcı olabileceğimiz konusunda çalışmalar yaptık” dedi.
80 BİNDEN FAZLA KİŞİYE EĞİTİM VERDİK
21 yıl önce KALDER olarak çalışmalara ‘Kalite Standartları’ konusunda başladıklarını belirten Hamdi Doğan, daha sonra yönetim konusunun daha önemli olduğunu fark ettiklerini ve bu bağlamda bugüne dek 80 binin üzerinde kişiye yönetim eğitim verdiklerini ifade etti. Doğan, 2 bin 500 sanayici ve iş adamına mükemmellik olgusunu anlattıklarını belirtti.
REKABET ORTAMINDA MÜCADELE EDEBİLECEK KONUMA GETİRMEK İSTİYORUZ
Dünya ülkelerinin Üretim, Verimlilik ve İnovasyon odaklı olmak üzere gruplara ayrıldığını söyleyen Hamdi Doğan, “Türkiye bugün dünya ekonomisinde 17. sırada. 2023’te ise ilk 10’a girmeyi hedefliyoruz. Avrupa Birliği üye ülkeleri içinde ise 6. en büyük ekonomiye sahip. Ekonomik olarak daha da güçlü hale gelebilmek için ülke olarak İnovasyon’u sürdürülebilir hale getirmemiz gerekiyor. Biz KALDER olarak Anadolu esnafını küresel rekabet ortamında mücadele edebilecek konuma getirmeyi ve dünya düzeyinde iş yapabilmesini sağlamayı gündemimize aldık” dedi. KALDER bünyesindeki CIO’ların yüzde 12’sinin kadın olduğunu ifade eden Doğan, bunun KALDER’in kadınlara verdiği önemin de bir göstergesi olduğunu söyledi.
BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA DEĞER KAZANIR
ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu da bilginin paylaşıldıkça değer kazandığını belirterek “Bugüne dek kimse bilgiyi paylaşmazdı. Fakat günümüzde bilginin paylaşıldıkça değer kazandığı anlaşıldı. Büyük kuruluşların tecrübelerini paylaşması ile kalkınmanın daha da hızlandığını gördük” dedi. ÇOSB’nin Türkiye’nin ilk üç OSB’si arasında yer aldığını belirten Sarıoğlu, 55 bin sigortalı işçinin bu bölgede çalıştığını ifade etti. ÇOSB’nin 13 milyon metrekarelik bir alana yapıldığını kaydeden Ömer Sarıoğlu, “Yönetim olarak paylaşımcı bir yönetim tarzını benimsedik. Şuan 500 kişilik bir Konferans Salonu projemiz var. Ayrıca 180 kişilik büyük bir kreş yapıyoruz. Bir de Meslek Lisesi projemiz var. Tüm bu çalışmalarla Çerkezköy’e faydalı olmaya çalışacağız” diye konuştu. Karbon salımı kapsamında Türkiye’de ilk defa bir OSB’nin TUBİTAK’a araştırma yaptırdığını söyleyen Sarıoğlu, “Gelen raporda 100 bin ağaç diktirmemiz gerektiği belirtildi. Biz bunun 60 binini diktik. Çalışmalar devam ediyor. Ayrıca 3 yıl boyunca dikilen ağaçların bakımı da tarafımızdan yapılacak” dedi.
UZAK GÖRÜNÜYOR AMA ULAŞILAMAYACAK BİR HEDEF DEĞİL
Etkinliğe misafir konuşmacı olarak Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Eczacıbaşı da Eczacıbaşı’nın Çerkezköy macerasının KALDER sayesinde başladığını belirtti. Eczacıbaşı Holding’in kalite, sürdürülebilirlik ve inovasyon yolculuğundan da bahseden Eczacıbaşı, Türkiye’nin ekonomik anlamda 2023’de ilk 10’u hedeflediğini anımsatarak “Hedeflenen rakamlara bakıldığında Yıllık Yurt İçi Hasılat 2.5 milyon TL olarak belirlenmiş. Kişi başına düşen Aylık Milli Gelir ise 20 bin dolar. Baktığımız zaman bugünkü raporlar hedefe uzak görünüyor olabilir fakat ulaşılabilir bir hedef. Çok riskli ve uzun bir yolculuk olacağa benziyor” dedi.
YILDA 6.5 MİLYAR TON KARBON ÜRETİLİYOR
Ülkenin Termik Santrallere ihtiyacı olduğunu söyleyen Faruk Eczacıbaşı, “Mevcut düzende dünyada yılda 6.5 milyar ton karbon üretiliyor. Bu şekilde devam edilirse 2050 yılında insanlar, 2.3 dünyaya daha ihtiyaç duyacak” dedi. Verimli bir kaynak değerlendirmesi kapsamında 2011 yılında işe alımlarda Eczacıbaşı Holding olarak kadın adaylara ağırlık verdiklerini söyleyen Faruk Eczacıbaşı, “Bugün için bünyemizde çalışan kadın sayısı oranı yaklaşık yüzde 22. Yönetimde ise bu oran yüzde 33.7 olarak hesaplanmakta” diye konuştu.   
SUNUMLAR YAPILDI
Seminerde konuşmaların ardından Arçelik yetkilisi Yüksel Aydemir tarafından ‘Üretimde Takım Lideri’ konulu bir sunum yapıldı. Verilen aranın ardından program, Denge Kimya yetkilileri tarafından verilen ‘Mükemmellikte Liderlik ve Liderlikte Mükemmellik’ konulu sunum ile devam etti. Seminerde, B/S/H yetkilileri tarafından ‘Değer Akış haritalandırması ve Yönetim Tarafından Kullanılması’, YÜNSA yetkilileri tarafından ‘Tekstil Sektöründe Fark Yaratmak’ konulu sunumlar yapıldı. Bilim İlaç’tan misafir konuşmacı olarak katılan Cengiz Han tarafından da ‘Mükemmellikte Sürdürülebilirlik’ konulu sunumun ardından program, KALDER Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Doğan’ın teşekkür konuşması ile sona erdi.

Haber / Ahmet KARDEŞ       


0282 726 91 91
0282 747 65 10