“Bıraktığınız zaferin onurunu koruyacağız”

18 Mart ‚Çanakkale Zaferi’nin yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Çerkezköy’de çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Çerkezköy 19.03.2012 07:48:00 0
“Bıraktığınız zaferin onurunu koruyacağız”

18 Mart ‚Çanakkale Zaferi’nin yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Çerkezköy’de çeşitli etkinlikler düzenlendi.

 

“ŞEHİTLERİMİZ MİNNETLE ANIYORUZ”

 

Şehitleri Anma Günü etkinlikleri dün saat 11.30’da Çerkezköy Şehitliği’nde düzenlenen törenle başladı. Çerkezköy Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı ve Çerkezköy Belediye Başkanlığına ait çelenklerin sunumu ile başlayan program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti. Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı 3.Zırhlı Tugay Komutanlığından Piyade Binbaşı Memduh Ceylan yaptı. Geçtiğimiz günlerde Afganistan’da yaşanan helikopter kazasında şehit olan 12 Mehmetçiğe Allah’tan rahmet ve ailelerine sabır dileyerek konuşmasına başlayan Ceylan “Yüzyıllar boyunca; vatan, özgürlük, bayrak uğruna mübarek kanlarını akıtarak canlarını veren Malazgirt’ten, Çanakkale’ye, Kore’den Kıbrıs’a dünya tarihinde destanlar yazdıran Türk milletine yüce zaferler kazandıran, bugün Anadolu’yu bize vatan yapan secaaat ve fedakarlıkları ile tarihe mal olmuş kahraman şehitlerimizi minnetle anıyoruz” dedi. 

 

“MİLLET ONURUNU ŞEHİTLERE VE GAZİLERE BORÇLUDUR”

 

Ceylan “Bize bıraktıkları zaferin onurunu koruyacağımıza söz veriyoruz. Şehitlerimiz vatanları ve milletleri uğruna canlarını vererek, varlığını Türk varlığına armağan eden kendilerinden sonra gelen kuşaklara kutsal değer olan onurlu ve özgür yaşam hakkını kazandıran, toprak altındaki köklerimizdir. Onların mübarek kanları ile suladıkları topraklar bizlere vatan olmuştur. Tarih boyunca hür ve bağımsız yaşamış bu millet bu onurunu şehitlerine ve gazilerine borçludur” dedi. 97.yılı kutlanan 18 Mart Çanakkale zaferi ile Türk milletinin esir edilemeyeceğinin, Türk vatanının parçalanamayacağının 250 bin şehit verilerek tüm dünyaya haykırıldığını ifade eden Ceylan “Çanakkale; dünyayı istedikleri gibi yönetmek, sindirmek, paylaşmak ve işgal etmek hevesinde olanlara Türk milletinin dur dediği yerdir. Çanakkale Zaferinin hemen ardından gelen Türk Kurtuluş Savaşı, dünyanın en gelişmiş teknolojik imkanları ile donatılmış güçlü dünya devletlerine karşı, bir milletin tek başına verdiği ve sonunda onurlu ve erdemli kimliği ile başarıyı yakaladığı ender bir mücadele olarak tarihteki yerini almıştır. Türk milletinin elde ettiği bu başarı dünyanın diğer mazlum ulusları için bir örnek teşkil etmiştir” dedi. “ÇOCUKLARINIZI VATANA FEDA ETTİNİZ”

 

Zafer yıldönümlerinin milli birlik ve beraberliğimizi, kardeşliğimizi bir kere daha anlama ve kavrama imkanı veren günler olduğunu ifade eden Piyade Binbaşı Memduh Ceylan “Bu mirasın sahibi bizlere düşen görev ise içinde bulunduğumuz modern teknolojinin bize sunduğu sonsuz kolaylıklar içinde yetişen nesillerimize içinde bulunduğumuz konuma nasıl ve hangi süreçte gelindiğini anlatabilmektir. Davul zurna ile asker ocağına gönderdiği oğlunun tertemiz alnından öperek son yolculuğuna uğurlayan, canının bir parçasını kaybettiği halde hiçbir tereddüt göstermeden diğer evladım da bu vatana feda olsun diyebilme büyüklüğünü gösterebilen aziz şehit ana ve babaları; sizler en kıymetli varlığınız olan evlatlarınızı hayatlarının en tatlı çağında bu vatan uğruna feda ettiniz. İçinizi yakan acınızı hepimiz yürekten paylaşıyoruz. Ancak çocuklarınızın ulaştığı mertebe; erişilebilecek rütbelerin en büyüğü ve en kutsalıdır. Ne mutlu sizlere ki böyle ulvi bir görevin kazanılmasında canlarını feda ederek ne ulu makama erişmiş olan evlatlar yetiştirenlersiniz. Sizler; üzerinde huzur ve mutlulukla yaşadığımız bu aziz vatanda kadirşinas Türk milletinin haklı saygısını kazanmış yüreğine kazımış insanlarsınız. Yüreklerinizin üzerinde taşıdığınız övünç madalyalarınız, sizlerin bu dünyada ve ebedi dünyadaki nurlarınızdır” dedi.

 

MEZARLARA KIRMIZI KARANFİL BIRAKTILAR

 

Şehitlerin kanları ile sınırlarını çizerek bize emanet ettiği bu vatan topraklarını Atatürk’ün emanet ettiği çağdaş, modern, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetini gerektiğinde gözlerini kırpmadan canlarını feda ederek sonsuza kadar yaşatma azim ve kararlılığında olduklarını vurgulayan Ceylan “Ne mutlu bizlere ki; sizler gibi ilham kaynağımız var. Ne mutlu topraklara ki; her zaman uğrunda gözünü kırpmadan kanlarını akıtacak kahraman mirasçıları var. Bizler Cumhuriyetimizin temel niteliklerinde anlamını bulan duruşumuzdan ödün vermeksizin, bütün personelimiz ile birlik ve beraberlik içerisinde, yüce ulusumuzun menfaatleri doğrultusunda bizlere verilecek her türlü görevi yapma azim ve kararlılığındayız. Aziz şehitlerimiz, sizleri bizden ayıran ölüm size olan bağlılığımızı asla koparamayacak, kutsal emanetiniz olan Türk vatanı ilelebet hür kalacaktır. Başta Ulu Önder Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere gözlerini kırpmadan asil kanlarını topraklara akıtarak sonsuzluğa ulaşan aziz şehitlerimizi rahmet, minnet  ve saygıyla anıyoruz” dedi. Ceylan’ın konuşmasının ardından protokol üyeleri, şehit aileleri ve vatandaşlar şehitlerin mezarlarına kırmızı karanfiller bırakarak onlar için dua etti.

 

HALK EĞİTİM’DE DEVAM ETTİ

 

18 Mart Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Çerkezköy Şehitliği’nde başlayan program, Askeri Gazino’da şehit aileleri için verilen öğle yemeğinin ardından saat 14.00’dan itibaren Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda devam etti.

 

SOLUKSUZ BİR ÇANAKKALE

 

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Lisesi Öğretmenlerinden Ümit Akgündüz’ün Çanakkale Savaşı’nı anlatan konuşması ile başlayan program, “Soluksuz Bir Çanakkale” müzikali ile devam etti. Çanakkale Savaşı için cepheye giden Mehmetçiklerin ve ailelerinin anlatıldığı gösteride, cephede doktor olarak görev yaparken oğlunun şehit olduğunu gören Doktor babası kemal’in hikayesi de anlatıldı. Gösteriler sırasında salonda duygusal anlar yaşandı.

 

SEYİD ONBAŞI ANLATILDI

 

“Git oğul” isimli şiirin okunmasının ardından annesi tarafından saçına kına yakılarak cepheye gönderilen Kınalı Hasan’ın hikayesi konu edildi. Ahmet Tevfik ve arkadaşlarının vatan için ailelerinden habersiz cepheye giderek Arıburnu’nda şehit oluşlarının da anlatıldığı programda, 18 Mart Deniz Savaşı sırasında, Rumeli Mecidiye Tabyası'nda ayakta kalabilen tek topun mermi kaldıran vinci bozulunca 215 okkalık mermiyi kaldırarak namlunun ucuna süren Seyid Onbaşı’nın kahramanlık hikayesi de anlatıldı.

 

AYAKTA ALKIŞLADILAR

 

Dinleyicilere duygusal anlar yaşatan ve Çanakkale Savaşı’nın tüm boyutları ile anlatan gösterilerin ardından hep birlikte sahneye çıkarak Türk bayrağı Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Lisesi öğrencileri, uzun süre ayakta alkışlandı. Program “Çanakkale içinde vurdular beni” isimli şarkının hep bir ağızdan seslendirilmesinin ardından sona erdi. Şehitleri Anma Programına Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan, 3.Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Nevzat Taşdeler, Çerkezköy Belediye Başkan Vekili Dr.Gökhan İnce, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Erkan Kalkan, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Kadir Yırtar, Çerkezköy İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Rüştü Eryılmaz, Kızılpınar Belediye Başkanı Faruk Korkmaz, Veliköy Belediye Başkanı Hanifi Belindir, Merkez Komutanı Kıdemli Yarbay Fazıl Tan, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ, Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Vahap Akay, MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Mustafa Ordu, Has Parti İlçe Başkanı Ercan Erdoğan, İl Genel Meclis Üyeleri Zeki Gürcün, Hasan Karaca, Çerkezköy Belediye Meclis Üyeleri, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı İsmail Akın, AK Parti Kızılpınar Belde Başkanı Kamil Yiğit, İlçe Tarım Müdürü Recep Demirbağ, PTT Müdürü Ali Arslan, Sağlık Grup Başkanı Olcay Palak, Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi Müdürü Şenol Sinan Ekinci, İlçe Müftüsü Mahmut Emin, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Hamdi Zenginal, Mal Müdürü İlhami Taşkın, ADD Çerkezköy Şube Başkanı Dündar Orhan, Çerkezköy Emlakçılar Derneği Başkanı Serkan Karagöz, CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Ayfer Dönmez, askeri erkan, gaziler, şehit aileleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

 

Haber / Faik Onur KAYA – Cem BÜLBÜL
 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10