Yılda 4 milyon metreküp su tüketiyoruz

Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Habip Bilgin, Dünya Su Günü dolayısıyla dün Çerkezköy Belediyesi Su Terfi Merkezi’nde basın açıklaması yaptı. Suyun yeraltı kuyularından çekili?

Çerkezköy 21.03.2012 19:51:00 0
Yılda 4 milyon metreküp su tüketiyoruz

Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Habip Bilgin, Çerkezköy Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürü Faruk Şen ve Su ve Kanalizasyon Şefi Özcan Tayan ile birlikte 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla dün saat 10.00’da Su Terfi Merkezi’nde basın açıklaması yaptı.

 

SUYUMUZ YERALTI KUYULARINDAN TEMİN EDİLİYOR

 

22 Mart Dünya Su Günü’nün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1993’de kutlanılmaya başlandığını belirten Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Habip Bilgin, ülkedeki 3 bin 200 belediyeden 184’ünde kanalizasyon sularının arıtıldığını ifade etti. Su kirliliğinin konutlar, endüstri kuruluşları, termik santraller, kimyasal mücadele ilaçları, tarımsal sanayi atık suları, nükleer santrallerden çıkan sıcak sular ve buna benzer birçok sebepten kaynaklandığını söyleyen Bilgin, bu kirlilik sebeplerinin doğrudan ya da dolaylı olarak canlılara zarar verdiğini kaydetti. Suların kirlenmemesi için su kullanımında tasarruf sağlayacak önlemler alınabileceğini ve suları temizleyen teknik altyapının oluşturulabileceğini söyleyen Habip Bilgin, Çerkezköy’de suyun tamamen yeraltı su kaynaklarından temin edildiğini belirtti. Kıt olan yeraltı su kaynaklarının giderek azaldığını ifade eden Bilgin, bu nedenle suların bilinçli kullanılması gerektiğini ve basit yollarla büyük oranlarda su tasarrufu sağlanabileceğini söyledi.

 

TASARRUF YOLLARI

 

Evlerde ve günlük yaşamlarda suyun tasarruflu kullanılabilmesi için önemli bilgiler veren Habip Bilgin, “Tuvalet rezervuarlarında su durdurma sistemi tam kapanmadığı için sızdırma yapar, bu da günde 200 litre suyun boşa akmasına sebep olur. Bu yüzden sistemin her zaman temiz ve sızdırmaz olduğundan emin olmalıyız. Küveti doldurarak yapılan banyo için 180 litre su kullanılır. Halbuki 5 dakikalık bir duşta 30 ila 60 litre arasında su kullanılır. Bu da ortalama yüzde 54 ila yüzde 108 oranında su tasarrufu sağlar. Diş fırçalamak için bir bardak su yeterli iken suyu sürekli açık bırakmamak gerekir. Damlayan musluklar günde 17 litre su israfına sebep olur. Bulaşık ve çamaşır makineleri el ile yıkamalara nazaran daha az su tüketir. Otomobilleri yıkarken kova ve sünger kullanılmalıdır, böylece her yıkamada 100 litre tasarruf sağlanır. Yağmur ihtimalli havalarda araba yıkamak ve bahçe sulamak da israftır” diye konuştu.

 

4’Ü KULLANILIYOR 4’Ü YEDEK BEKLİYOR

 

İlçede 8 su kuyusu bulunduğunu söyleyen Su ve Kanalizasyon Müdürü Faruk Şen de, bu sekiz su kuyusundan tüketim miktarına bağlı olarak yalnızca 4 tanesinin kullanımının yeterli olduğunu belirterek, “Su kuyularının yaklaşık ömrü 8 ila 10 yıl arasında değişir. Kuyular yerin yüzlerce metre altında olduğu için ne zaman ne olacağı tahmin edilemez. Bu sebeple kuyulardan birinin zarar görme ihtimaline karşı yedek su kuyusu hatta yedeğin de yedeği su kuyusu bulundurarak gerekli tedbirleri alıyoruz” dedi.

 

YENİ KUYUNUN DERİNLİĞİ 450 METRE OLACAK

 

Su kuyularındaki suların terfi merkezine toplandığını söyleyen Faruk Şen, “Terfi merkezine gelen sular, miktarlarına bağlı olarak Kartal Tepe’deki 8 bin tonluk ana depoya pompalanıyor. Oradan da şehir içme suyu şebekesine su veriliyor. Bizim mevcut kuyularımızın en derini 420 metre derinlikte bulunuyor. İlk 100 metredeki borularda geçirgenlik yok. Önümüzdeki süreçte yapılacak yeni su kuyusunu ise 450 metre derine yapmayı planlıyoruz” dedi. Çerkezköy Belediyesi’nin yılda 4 milyon metreküp su tükettiğini söyleyen Şen, sanayi bölgesinde ise bu rakamın 5 katı kadar su tüketildiğini ifade etti. Suların daha çok endüstriyel fabrikalarda tüketildiğini söyleyen Faruk Şen, en çok kirliliğin de bu bölgelerde yaşandığını kaydetti.

 

1 ANALİZ 4 BİN 500 TL

 

Yapılacak olan 2 yeni su kuyusunun ihalesinin 22 Mart’ta gerçekleşeceğini söyleyen Habip Bilgin, “Yeni su kuyularından birisi Pınarça Köyü’ne, diğeri ise merkezde yapılacak. Tesisimizde ‘Sıvı Seviye Otomasyonu’ aleti ile depomuzun doluluk oranını takip edebiliyor ve gerekli hallerde müdahale ederek lüzumsuz olan kuyudan su pompalamasını durdurabiliyoruz. Sularımız ayrıca her Pazartesi ve Perşembe günleri kendi laboratuarımızda tahlil ediliyor. Suyun sertliği, bulanıklığı ve kloru burada kontrol ediliyor. Senede 4 kez Sağlık Grup Başkanlığı nezaretinde İstanbul Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi’nde de ISO 9001 2000, ISO 17025 2005 ve ISO 15189 2003 kalite standart belgelerine göre analiz ediliyor. Suyumuz bu merkezde 40 aşamadan geçerek kontrol ediliyor ve uygunluğu tespit ediliyor. Buradaki her bir analizin maliyeti 4 bin 500 TL’dir” dedi.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ
  


0282 726 91 91
0282 747 65 10