Gelir vergisi beyannamesinde son gün 26 Mart

Gelir vergisi beyannameleri için verilen süre 26 Mart’ta sona eriyor. Kira geliri konusunda beyanname vermesi gereken mükelleflere uyarılarda bulunan Çerkezköy Emlakçılar Derneği Başkanı Serkan Karagöz, kimlerin

Çerkezköy 21.03.2012 20:03:00 0
Gelir vergisi beyannamesinde son gün 26 Mart

Gelir vergisi beyannameleri için verilen süre 26 Mart’ta sona eriyor. Kira geliri konusunda beyanname vermesi gereken mükelleflere uyarılarda bulunan Çerkezköy Emlakçılar Derneği Başkanı Serkan Karagöz, kimlerin kira geliri beyannamesi vermek zorunda olduğu konusunda bilgiler verdi.

 

KİRA GELİRİ 2 BİN 800 TL’Yİ AŞMAYANLAR

 

Bir takvim yılında kira gelirleri toplamı 2 bin 800 TL istisna sınırını aşmayanların, bu gelirlerini beyan etmeyeceğini ifade eden Karagöz, “Geçmiş yıllarda konut kira gelirlerini beyan edenlerin 2011’de niye beyan etmediklerini (örneğin 2 bin 800 TL’yi aşan kira geliri tahsil etmediklerini) vergi dairesine bildirmelerinde yarar var” dedi.

 

KİMLER İSTİSNADAN YARARLANAMAYACAK?

 

Ticari, zirai ve mesleki kazancı nedeniyle gerçek usulde gelir vergisi mükellefi olanların 2 bin 800 TL istisnadan yararlanamadığını ifade eden Karagöz “Kiradan önce istisna, sonra giderler düşülecek” dedi. Bir takvim yılında stopaja tabi tutulan işyeri kira gelirlerinin brüt tutarı 23 bin TL’yi aşmayanların da beyanname vermeyeceğini ifade eden Karagöz “Konut kirasının, istisna tutarını aşan kısmı ile işyeri kirasının brüt tutarı 23 bin TL’yi aşıyorsa hem konut hem de işyeri kiralarının beyan edilecek” dedi. Toplam kira 23 bin TL’yi aşıyorsa sadece konut kira gelirlerinin beyan edileceğini ifade eden Karagöz, birden fazla konuttan kira geliri elde edenler için 2 bin 800 TL’lik istisnanın kira gelirleri toplamına bir defa uygulanacağını söyledi.

 

KONUT BÜRO OLARAK KİRALANMIŞSA

 

Kira alınan ev iki kişiye aitse her ikisinin de 2 bin 800 TL’lik istisnadan ayrı ayrı yararlanacağını açıklayan Karagöz “Kira geliri elde edenin SSK, Bağkur ya da Emekli Sandığı’ndan emekli aylığı alması halinde kira gelirini beyan ederken, emekli aylığı gelirini de beyan etmesine gerek yok. Kira geliri olanların ayrıca tek işverenden alınmış ve tek işveren tarafından vergilendirilmiş ücret gelirinin de olması halinde tutarı ne olursa olsun ücret gelirleri beyan edilmeyecek” dedi. Konutunu bir şirkete ya da şahsa “büro” olarak kiraya verenlerin “işveren kirası” elde etmiş sayıldığını ifade eden Çerkezköy Emlakçılar Derneği Başkanı Serkan Karagöz, “Götürü gider yöntemini seçenler iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemiyor. Ancak gerçek gider yöntemini seçenler diledikleri zaman götürü gider yöntemine dönebilir. Gerçek gider yöntemini seçenler, gayrimenkulün alım bedelinin yüzde 2’si oranında amortismanı gider olarak düşebilecek” dedi. 

 

Haber / Gülveren VATANSEVER

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10