“Türk çiftçisi var olma mücadelesi veriyor”

Ayçiçeği ekimlerinden önce yapılması gereken ilaçlama işlemlerinin tamamlandığını söyleyen Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, yapılan eğitim programları ile de çiftçinin bilin

Çerkezköy 23.03.2012 20:33:00 0
“Türk çiftçisi var olma mücadelesi veriyor”
Çerkezköy Ziraat Odası Hasan Toprak, havaların güzel gitmesi halinde en kısa zamanda Ayçiçeği ekimlerine başlanılacağını belirtti.
İLAÇLAMALAR NEREDEYSE TAMAMLANDI
Çerkezköy çiftçisinin beklediği yağışların kış aylarında fazlasıyla gerçekleştiğini söyleyen Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, yakında Ayçiçeği ekimine başlanılacağını ifade etti. Hava durumunun son günlerde çiftçinin de istediği gibi güzel olduğunu kaydeden Hasan Toprak, “Havalar istediğimiz gibi şuanda güzel. Çiftçimizin bir kısmı ‘Kök, Boğaz’ ilaçlamasının yüzde 60’ını gerçekleştirdi. Yabancı ot ilaçlamasının ise tamamı yapıldı. Hava şartları bu şekilde güzel devam ederse, çiftçimiz Ayçiçeği ekimine en kısa zamanda başlayabilecek” dedi.
“ÇİFTÇİLERİMİZİ BİLİNÇLENDİRİYORUZ”
Ürünlerin ilaçlanması konusunda çiftçilerin İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından eğitime tabi tutulduğunu ve sertifika sahibi olduklarını söyleyen Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, yapılan ilaçlamaların İlçe Tarım Müdürlüğü’nden yetkililerin kontrolünde gerçekleştiğini ifade etti. Bir hafta öncesinde de yine İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından çiftçilere ‘Gübreleme ve Ayçiçeği Ekimi’ konusunda kahve toplantıları ve gece buluşmalarında eğitimler verildiğini kaydeden Hasan Toprak, “Çiftçimizin çoğu yıllardan beri atasından gördüğü kara düzen metotlarla ekim yapıyordu. Son yıllarda bu tür eğitimlerle çiftçimiz bilinçlendirilmeye çalışılıyor. Fakat yine de şuan eğitimler yeterli seviyede değil. Çiftçimizin daha modern şartlarda eğitim alması ve bu eğitimlerin ekim işlemlerinde uygulanması gerekiyor” dedi.  
TARIM ALANLARIMIZ AZALIYOR
Çerkezköy’de 130 bin dekar ekim alanı bulunduğunu belirten Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, bunun 80 bin dekarlık kısmında buğday, yulaf, arpa gibi hububat ürünleri ekimi yapıldığını, 50 bin dekarlık araziye ise Ayçiçeği ekimi yapıldığını ifade etti. Bundan 5 yıl önce Çerkezköy’deki tarım alanlarının 140 bin hektar olduğunu söyleyen Toprak, her geçen yıl tarım alanlarının giderek azaldığını, son 5 yılda 10 dekar alanın sanayileşmenin artması ile tarım vasfından çıktığını belirtti. 
ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ NİSAN YAĞMURU GÜLDÜRECEK
Ziraat odasına kayıtlı bin 200 çiftçinin bulunduğunu söyleyen Hasan Toprak, bunlardan 850’sinin aktif olarak çiftçilikle uğraştığını ve geçimini buradan sağladığını belirtirken, 350’sinin ise hayvancılıkla uğraştığını kaydetti. Ay çiçeği ekiminde çiftçilerin acele etmemesi gerektiğini söyleyen Başkan Toprak, “Toprak yaş iken daha tava gelmeden ekim yapılmamalı. Toprağın tavını alması beklenmeli. Havalar 4-5 gün daha böyle güzel giderse ekin alanlarının hazırlanmasına başlanılabilir” dedi. Ekim işlemlerinin yapılmasının ardından çiftçilerin Nisan yağmurlarını bekleyeceğini söyleyen Hasan Toprak, Nisan yağışlarının beklendiği şekilde gerçekleşmesi halinde mahsulden yana çiftçinin yüzünün güleceğini ifade etti.
DESTEKLER ARTTIRILMALI
Devletin çiftçi desteklerinin de yeterli seviyede olmadığını belirten Başkan Hasan Toprak, “Avrupa standartlarına göre Türk çiftçisinin aldığı destekler, küreselleşen dünya ile rekabet edebilmek için yeterli seviyede değil” dedi. Toprak “Çiftçi desteklerinin yok denecek kadar az olması ve dünya ile rekabet gücünün neredeyse imkansız olması nedeniyle Türk çiftçisi bugün var olma savaşı veriyor. Yurtdışından getirilen hububat ürünleri ve hayvanlara uygulanan gümrük vergisi oranları çok düşük. Bu durum başlı başına Türk çiftçisine vurulan en büyük darbelerden birisidir. Yetkililerin bu gümrük vergilerini arttırmaları ve çiftçiye daha çok destek olmaları halinde dünya ile rekabet edebilir hale gelebiliriz” diye konuştu.

Haber / Ahmet KARDEŞ    


0282 726 91 91
0282 747 65 10