“Sağlık hizmeti yalnızca kamu bütçesi ile yürütülemez”

Özel hastanelerde sigortalı hastalardan alınan ilave ücretler üst sınırı Bakanlar Kurulu kararı ile yüzde 70’den yüzde 90’a çıkarıldı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Özel Optimed

Çerkezköy 23.03.2012 20:34:00 0
“Sağlık hizmeti yalnızca kamu bütçesi ile yürütülemez”

Bakanlar Kurulu kararıyla, özel hastanelerde sigortalı hastalardan alınan ‘İlave Ücretler’ üst sınırı yüzde 70'ten yüzde 90'a çıkarıldı. Özel Optimed Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ayhan Arslan, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

 

ÜST SINIR YÜZDE 90’A ÇEKİLDİ

 

Özel hastane sisteminde hastanelerin kalite standartlarına göre A, B, C, D ve E olmak üzere sınıflara ayrıldığını belirten Özel Optimed Hastanesi Başhekimi Ayhan Arslan, “A sınıfı yüzde 70, B sınıfı yüzde 60, C sınıfı yüzde 50, D sınıfı yüzde 40 ve E sınıfı özel hastaneler de yüzde 30 oranında sigortalı hastalardan ilave ücret alıyordu. Yapılan kanun değişikliği ile uygulamanın üst sınırı yüzde 90’a çekildi. Değişikliğin nasıl uygulanacağına ise Çalışma Bakanlığı karar verecek. Henüz bu konuda net bir açıklama yapılmadı. Bizim tahminimize göre her sınıf sağlık kuruluşunun ilave ücreti oranında 20 puanlık bir artış olacaktır” dedi.

 

ÖZEL KURULUŞLARIN MEMNUNİYET ARTIŞINDAKİ PAYI BÜYÜK

 

Özel Optimed Hastanesi’nin B sınıfı grubunda yer aldığını söyleyen Op. Dr. Ayhan Arslan, Trakya’da A sınıfı özel hastane bulunmadığını, Türkiye genelinde ise yok denecek kadar az olduğunu ifade etti. Son yıllarda ülkedeki sağlık hizmetleri sonucunda, sağlıkta dönüşüm programının başarısının ve halk memnuniyetinin gittikçe attığının yadsınamaz bir gerçek olduğunu kaydeden Arslan, sağlıkta dönüşüm süreci içinde özel sağlık hizmeti sunan kuruluşların bu memnuniyet artışında büyük payı bulunduğunu ifade etti. Ayhan Arslan, özellikle son 4-5 yıldır Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun hizmet sunumundaki kısıtlayıcı ve karşılanamayacak duruma gelen ekonomik yaptırımlarının, sektörün genelini bu koşullarda hizmet sunumuna devam edilemez duruma getirdiğini ifade etti. 

 

TAMAMLAYICI ÖZEL SİGORTA ŞART

 

10 yıl önce bir vatandaşın yılda toplam iki kez muayeneye çıktığını, şimdi ise bu sayının yılda 7’ye yükseldiğini söyleyen Op. Dr. Ayhan Arslan, kamunun sağlık bütçesinin sürdürülebilir bir miktarı aşmasının doğal olduğunu kaydetti. Sağlık bütçesinin, devlet ve özel hastaneleri kapsayacak şekilde devlet tarafından üstlenilmesinin mümkün olmadığını belirten Başhekim Arslan, “Bizim ülkemizden çok daha zengin ve refah düzeyi yüksek olan ABD, Almanya, İngiltere, Fransa gibi ülkelerde dahi, sağlık hizmetinin tümü kamu bütçesi ile yürütülemiyor. Kısıtlı oranlarda devlet desteği ile sağlık hizmetlerinin tamamının karşılanması mümkün değil. Bu hizmetler ya vatandaşın kendi imkanları ile ya da ilave olarak tamamlayıcı özel sağlık sigortası yaptırmak suretiyle devlet dışı bütçe ile sağlanmalıdır. Bu durumda özel sigorta poliçeleri fiyatlarında da düşüş olacaktır” diye konuştu.

 

SEKTÖR NEFES ALACAK

 

Türkiye’de sağlık hizmetlerinde ulaşılabilirliği sağlayan devletin çok acil ve hayati önem arz eden konularda fark ücreti alınmayacağını ortaya koyduğunu söyleyen Ayhan Arslan, “Bu konu bu hali ile kalmak üzere acil olmayan sağlık hizmetleri tarife konusunun kalite ve rekabeti arttırıcı şekilde hizmet veren kuruluşlar tarafından belirlenmesi daha uygun görünmektedir” dedi. İlave ücret oranlarındaki 20 puanlık artışın sektöre bir nebze olsun nefes aldırabileceğini söyleyen Op. Dr. Ayhan Arslan, söz konusu artışın çok yeterli olmayacağını ifade etti.

 

MALİYETLER KARŞILANAMAZ DURUMA GELDİ

 

Devlet hastaneleri ile özel hastanelere devlet tarafından verilen ödeneğin aynı olduğunu söyleyen Ayhan Arslan, “Devlet hastanelerinde doktor maaşları, elektrik, su gibi maliyetler de devlet tarafından karşılanıyor. Buna rağmen iki tarafa da aynı miktarda destek verilmesi adaletsizliktir” dedi. Son 8 yılda sağlık hizmetlerine Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ödediği ücretlerde anlamlı bir iyileştirme olmamasına rağmen özellikle sağlık personeli maliyetlerinin her yıl yüzde 30 ila 40 oranında arttığını kaydeden Başhekim Ayhan Arslan, “Kullanılan malzemeler, yapılan yatırımlar, elektrik, su gibi maliyetler de sürekli artarak karşılanamaz duruma gelmiştir” dedi. Ayhan Arslan, sağlık hizmetlerindeki maliyetlerin hesaplanarak ve mümkünse kamu bütçesinden, olmuyorsa da vatandaştan ve özel sağlık sigortalarından karşılanmasının nitelikli sağlık hizmetinin sürdürülebilmesi açısından gerekli olduğunu ifade etti.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10