“TÜRKİYE, HUKUK DEVLETİ EKSENİNDEN SAPMAYA BAŞLADI”

Avukatlar Günü Çerkezköy’de çeşitli etkinliklerle kutlandı. Tekirdağ Barosu'na kayıtlı avukatlar Belediye Meydanında Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.

Çerkezköy 5.04.2012 20:27:00 0
“TÜRKİYE, HUKUK DEVLETİ EKSENİNDEN SAPMAYA BAŞLADI”

Avukatlar Günü Çerkezköy’de çeşitli etkinliklerle kutlandı. Tekirdağ Barosu'na kayıtlı avukatlar Belediye Meydanında Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.

 

ÇELENK SUNDULAR

 

Tekirdağ Barosu Çerkezköy Temsilcisi Ahmet Rahman Metin ve Çerkezköy Adliyesi avukatları ile birlikte dün saat 12.30’da Çerkezköy Atatürk Anıtı’na çelenk sunan Tekirdağ Barosu Başkanı Av. Ahmet Müsellem Görgün, çelenk töreninin ardından basın açıklaması yaptı. Türkiye'nin 'Hukuk Devleti' ekseninden sapmaya başladığını savunan Görgün “Türkiye Cumhuriyeti Devleti, emperyalist güçlere karşı ulusal kurtuluş savaşını takiben bir hukuk devleti olarak kurulmuş ve tüm sosyal düzen bir Hukuk Devletini inşa edecek ve hayata geçirecek şekilde örgütlenmiştir. Uygar Dünya çerçevesinde ‘Hukuk Devleti’ pozitif bilimler doğrultusunda örgütlenen, yüzünü bilime dönmüş, bilimi devletin varlığı ve hedefleri açısından içselleştiren bir yapıya sahiptir. Ancak ülkemizde son zamanlardaki uygulamalar 'Hukuk Devleti' ekseninden sapmalar olduğu yolundadır” dedi.

 

“YETERSİZLİKLERİ GİDERMEK ZORUNDADIR”

 

Kamuoyunda yapılan tartışmaların odağında hukuk devletinin kurumlarının yer aldığını belirten Görgün “Avrupa Birliği tam üyelik sürecinde olan ülkemiz Tam ve eksiksiz demokrasi, Adil yargılanma hakkı yönlerindeki yetersizlikleri gidermek zorundadır.

 

Yargının verdiği ya da vermediği kararların artık ülke gündeminden çıkması biz hukukçuların en büyük isteğidir. Yeni yürürlüğe giren hukuk mahkemeleri kanununun getirdiği yeniliklerle yargı sürecinin kısaltılması hedeflenirken uygulamada yargı sürecinin daha uzadığı görülmektedir” dedi.

 

“YARGIDA ÇİFT BAŞLILIK YARATMAKTADIR”

 

Temmuz ayında yürürlüğe girecek olan Türk Ticaret Kanunu ve Borçlar Kanunu üzerinde yapılan tartışmaların, uygulamada birçok aksaklığa sebebiyet vereceğini ifade eden Görgün “Kişiye özel yasa olarak adlandırılan yasaların çıkartılmamasına da özen gösterilmelidir. Yine ülke gündeminde düşmeyen ceza muhakemeleri kanununun 250.maddesi gereği kurulan ve devlet güvenlik mahkemelerinin devamı niteliğinde olan yetkili ağır ceza mahkemelerinin ve özel yetkili cumhuriyet savcılıkları kurumlarının kaldırılması gerekmektedir. Bu özel yetkili mahkemeler ve savcılıklar tabii hakim ilkesini ortadan kaldırmakta ve yargıda çift başlılık yaratmaktadır” diye konuştu.

 

YÜZDE 10 BARAJI AŞAĞI ÇEKİLSİN

 

Tam ve eksiksiz demokrasi için seçim kanununda değişiklik yapılması, siyasi parti başkanlarını sınırsız yetkilerle donatan hükümlerinin ortadan kaldırılması ile seçimlerde uygulanan yüzde 10 barajının aşağıya çekilmesi gerektiğini vurgulayan Tekirdağ Barosu Başkanı Avukat Ahmet Müsellem Görgün “Adil yargılanma için insan hakları evrensel bildirisi, Avrupa insan hakları sözleşmesi ve anayasamızın ilgili hükümlerinin işletilmesi zorunludur. Başlatılan soruşturmalarda gizlilik kararı adı altında yapılan hukuk ve kanun dışı uygulamalara son verilerek yargılamanın makul sürelerde tamamlanması, gizlilik kararı alınarak yapılan tutuklamaların da bir çeşit tehdit ve cezaya dönüştürülmemesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

 

AVUKATLAR GÜNÜNÜ KUTLADI

 

Bu tür uygulamaların adalete olan inancın kaybolmasına sebep olmaktan öteye geçemeyeceği inancını taşıdıklarını ifade eden Görgün “‘Tam ve eksiksiz demokrasi’, ‘Adil Yargılanma hakkı’ ve ‘Hukuk Devleti” olma yolunda yargılamanın olmazsa olmazı konumunda olan biz avukatların, 15-16- Mayıs 1987 tarihinde Tekirdağ’da toplanan Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulunda karar altına alınan 5 Nisan Avukatlar gününüzü kutluyorum” dedi.

 

Haber / Faik Onur KAYA
  


0282 726 91 91
0282 747 65 10