Yeni TTK devrim niteliğinde değişiklikler getirdi

‘Yeni Türk Ticaret Kanunu ve Şirketlerin Yol Haritası’ konulu eğitim programı kapsamında Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından organize edilen seminerlerin üçüncüsü dün yapıldı. ‘Ye

Çerkezköy 6.04.2012 19:45:00 0
Yeni TTK devrim niteliğinde değişiklikler getirdi

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından ‘Yeni Türk Ticaret Kanunu ve Şirketlerin Yol Haritası’ konulu eğitim programı kapsamında düzenlenen bilgilendirme toplantıları devam ediyor. Önceki gün gerçekleştirilen eğitimin ardından dün de 10.00-12.00 saatleri arasında düzenlenen toplantıda Prof. Dr. Doğan Cansızlar ‘Yeni TTK’ya Göre Bağımsız Denetim’ konusuyla ilgili sunum yaptı.

 

YENİ TTK 4 İLKE ÜZERİNE KURULDU

 

29 Haziran 1956 tarihli Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK), yürürlüğe girdikten 57 yıl sonra Türk Ticaret Hayatına devrim niteliğinde değişiklikler getiren yeni TTK ile değiştirildiğini belirten Prof. Dr. Doğan Cansızlar, “Yeni Kanun 1 Temmuz 2012 tarihine kadar tüm anonim ve limited şirketlerin, uluslararası standartlarda, en iyi yönetim teknikleri ve teknolojik altyapı ile yeniden yapılandırılmasını hedeflemektedir” dedi. Yeni TTK’nın ticaret hayatında 3 temel alanda değişiklikler getirdiğini kaydeden Doğan Cansızlar, “Yeni TTK adillik, şeffaflık, sorumluluk ve hesap verilebilirlik ilkelerinden oluşmaktadır. Kurumsal yönetim ilkelerinin Türk Ticaret hayatında bir davranış biçimi ve yönetim felsefesi olarak benimsenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca tüm anonim ve limited şirketler için Uluslararası Finansal Raporlama Standartları’na (UFRS) göre defter tutma yükümlülüğü ve bu yasal defterlerin, finansal tabloların uluslararası denetim standartları ile uyumlu Türkiye Denetim Standartlarına göre bağımsız denetimini sağlaması amaçlanmaktadır” diye konuştu.

 

DEFTERLER TÜRKÇE TUTULMALI

 

2002 yılında Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu’nun (TMSK) faaliyete geçtiğini ve mevcut TMS’yi yayımladığını anımsatan Doğan Cansızlar, “Avrupa Birliği mevzuatıyla uyum sağlamak ve dünya uygulamalarına yakın olabilmek için UFRS’yi benimseme kararı alındı. 1 Ocak 2013’ten itibaren, tüm sermaye şirketleri yasal defterlerini UFRS ile özdeş TMS’ye göre tutmak zorundadır. Defterlerin Türkçe ve Türk Lirası şeklinde tutulması zorunludur. Şirketler topluluğu için konsolidasyon ve konsolide finansal tablo hazırlama yükümlülüğü getirilmiştir” dedi. Eski TTK’daki düzenlemeden bütünüyle farklı olarak yeni TTK’da denetim sisteminin şirketin kendi içerisinden bir denetçisinin olmasını reddettiğini belirten Cansızlar, denetimin tamamen dışarıdan temin edilecek denetçiler eliyle çalışmaları prensibi üzerine kurulduğunu ifade etti.

 

MALİ YIL BAŞLAMADAN BELİRLENMELİ

 

Yeni TTK’da üç tür denetim ve denetçi öngörüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Doğan Cansızlar, bunların Bağımsız Denetçi, İşlem Denetçisi ve Özel Denetçi olmak üzere üçe ayrıldığını kaydetti. Anonim Şirketler ile Limited Şirketlerin finansal tablolarının bağımsız denetçiler tarafından, uluslararası denetim standartları ile uyumlu TDS’ye göre denetlenmelerinin zorunlu olduğunu ifade eden Cansızlar, “Şirketlerin denetimi, şirketin içerisindeki kişiler tarafından değil, dışarıdan ve bu işi meslek haline getirmiş profesyonel kişiler eliyle yapılacak. Denetçi şirketin genel kurulu, grup şirketi denetçisi ise ana şirketin genel kurulu tarafından seçilecek. Denetçinin, her halde görevini yerine getireceği faaliyet dönemi bitmeden seçilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla, mali yıl 1 Ocak – 31 Aralık arasında olduğuna göre denetçinin, mali yıl başlamadan önce, gerekirse olağanüstü genel kurul toplantısı yapmak suretiyle belirlenmesi gerekir” dedi.

 

DENETÇİ SEÇİMİ TESCİL ETTİRİLMELİ

 

Denetçi seçimi yapıldıktan sonra, şirket yönetim kurulunun denetim işinin hangi denetçiye verildiğini ticaret siciline tescil ettirmesi ve şirketin internet sitesinde ilan etmesinin zorunlu olduğunu kaydeden Prof. Dr. Doğan Cansızlar, “Denetçinin seçimi konusunda şirket genel kurulu tam yetkilidir. Belli bazı durumlarda, seçim konusunda şirket merkezinin bulunduğu yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesine yetki verilmiştir. Sermayesinin yüzde 10’u halka açık şirketlerde, yüzde 5’ini oluşturan pay sahiplerinin haklı sebeplere dayalı talepleri üzerine, seçilmiş denetçilerin yerine başka bir denetçi atama yetkisi Asliye Ticaret Mahkemesine bırakılmıştır. Ayrıca, Denetçinin faaliyet döneminin 4. ayına kadar seçilememesi halinde

 

herhangi bir pay sahibinin talebi üzerine yine aynı mahkeme tarafından denetçi tayin edilebilir” diye konuştu.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ
  


0282 726 91 91
0282 747 65 10