Kent Müzesi için çalışmalar sürüyor

Çerkezköy’de yapılması planlanan Kent Müzesi için organize edilen toplantının ikincisi dün saat 15.00’da Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Çerkezköy 10.04.2012 14:01:00 0
Kent Müzesi için çalışmalar sürüyor

Çerkezköy’de yapılması planlanan Kent Müzesi için organize edilen toplantının ikincisi dün saat 15.00’da Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

 

YETERLİ ÜRÜNÜ TOPLAYABİLİRİZ

 

Toplantıda konuşan Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Gökhan İnce, ilçede yapılacak Kent Müzesi için yakında Ankara’ya giderek örnek müzeleri gezeceğini ve bilgiler toplayacağını söyledi. Çerkezköy Kent Konseyi için yeterli miktarda materyalin toplanabileceğini kaydeden Gökhan İnce, “Yaptığım görüşmelerde yeterli malzemeyi toplayabileceğimizi gördüm ve bu konuda sıkıntı yaşayacağımızı tahmin etmiyorum. Düzenli bir çalışma ile bir yıl içinde 2 bin materyali toplayacağımıza inanıyorum” dedi.

 

İKİNCİ ALTERNATİF ANFİ TİYATRO SALONU

 

Kent Müzesi yapım yeri için geçtiğimiz ay İstasyon Mahallesi’nde bir mevkiinin önerildiğini söyleyen Dr. Gökhan İnce, “İkinci bir alternatif daha var. Mevcut Anfi Tiyatro Salonu önünde yaklaşık olarak bin metrekarelik bir alan daha var. Bu alanı anfi ile birleştirerek bir tarafında Kent Müzesi’ni yapmayı, diğer tarafını ise vatandaşın gelip dinlenebileceği bir alan olarak tahsis etmeyi planlıyoruz. Müzenin bir bölümüne de kafe tarzı bir mekan dizayn edilebilir. Müzemizde Trakya ile ilgili su yüzüne çıkmamış bilgiler sunulabilir. Bizler 1870’li yıllara kadar olan tarihe hakimiz ama ya öncesi? Bu konu hakkında da çeşitli araştırmalar yaparak bilgiler elde edebilir, bu bilgileri müzede sergileyebiliriz” dedi.

 

KÜLTÜREL KATKI SAĞLAYACAK

 

Çerkezköy’e kültürel anlamda katkı sağlayacak bir Kent Müzesi yapmak istediklerini söyleyen Gökhan İnce, “Örnek müzeleri gittik gördük. Burada da yapılabileceği kanaatine vardık. Yeni yetişen nesle buranın bir edebiyatının olduğunu hatırlatmayı amaçlıyoruz” dedi. Çalışmalar kapsamında materyal toplayabilmek için harekete geçtiklerini söyleyen İnce, “50x70 ebatlarında afişlerimizi okullarımıza ve kamu kurumlarımıza asacağız. Bazı vatandaşlarımız tarihi ürünlerini vermekten çekiniyor. Bu yüzden bu vatandaşların ürünlerini belli bir süreliğine sergiledikten sonra geri vermek üzere de alabiliriz” diye konuştu.

 

NOKTA ATIŞI USULÜ ÇALIŞILMALI

 

Çerkezköy Kent Müzesi’nin kuruluş aşaması için oluşturulacak komisyonun toplumdan alacağı yönlendirmeler ile nokta atışı usulü materyallere ulaşmasının daha faydalı olacağını söyleyen Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Ahmet Gayretli, bu şekilde, hedeflenen materyal sayısına 1 yıl içerisinde ulaşılabileceğini ifade etti. Toplantıya katılan Gazeteci Yazar Selman Akı ise toplanacak ürünlerin belirli kriterlere göre sınıflandırılarak alınması gerektiğini ifade etti.

 

ÖNERİLER SUNULDU

 

Toplantıda müze binası için bir proje yarışması düzenlenmesi, Panoramik çalışmalarla Çerkezköy’e mal olmuş olayların anlatıldığı eserlerin üretilip sergilenmesi, maket çalışmalara yer verilmesi ve duvarların kronolojik sıraya konmuş resimlerle süslenmesi gibi öneriler dile getirildi. Çerkezköy’de bundan 20 sene önce insanların saat 18.00’dan sonra dışarı çıkmadığını ve adeta ilçede hayatın durduğunu söyleyen Dr. Gökhan İnce, “Fakat şimdi hepimiz görüyoruz. Akşam 22.00-23.00 saatleri arasında bile vatandaşımız caddelerimizde dolaşır hale geldi. İnsanlar sürekli yenilikler bekliyor. Yapacağımız müze, bu beklentilere cevap verecek çalışmalar arasında yer alacaktır” dedi.   

 

KOMİSYON ÜYELERİ BELİRLENDİ

 

Toplantıda daha sonra Kent Müzesi Çalışma Komisyonu oluşturuldu. Buna göre Komisyonun eğitim bölümüne İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Hamdi Zenginal, Osman Genç, Özlem Gökçe, Derya Sarıdaş seçilirken, Spor Birimine ise Hasan İşcan, Hasbi Altıntaş, Oğuz Güven, Mustafa Zümbül seçildi. Komisyonun Köy Yaşantısı Birimine Rıdvan Sunar, Yücel Başaran, Halil Çelik ve Sadi Er seçilirken, Sanayi Birimine Ömer Kılınç ve Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Ahmet Gayretli, Müzik Birimine Ebru Atlıtürk, Ayşegül Ülkü, Nüket Öztoz, A. Günal Kahramanoğlu ve Çakmakcıtok seçildi. Eski Meslekler Birimine Recep İnan, Muzaffer Yaztepe, Mustafa Seçkin ve Mustafa Asbaş getirilirken, Sosyal Yaşam Birimine Günay Gökçe ve Mehmet Er, Göçler Birimine Şevket Halimoğlu ve Turgut İleri getirildi. Emel Çinte, İrfan Akem, Nemci Evirgen ve Hakan Güneş’in Sivil Toplum Birimine seçildiği komisyonda Aile Yaşantısı birimine İsmail Sencar, Ali Pektaş, Tahsin Pektaş, Şükrü Dumanlar, Hasan Bayraktar, Güray Mandalı ve Faruk Çolakoğlu seçildi. Dokümantasyon Birimine Şenol Sinan Ekinci, Gökhan İnce, Basın Tarih Birimine Selman Akı ve Zafer Avcılar’ın seçildiği komisyonda Eski Fotoğraflar Birimine A. Ziya Süren ve Ertan Aşut, Nümizmatik Obje Birimine ise Yusuf Asbaş ve Vehbi Demirtaş getirildi.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ
  


0282 726 91 91
0282 747 65 10