Alevi Sünni Kardeşliği salona sığmadı

Çerkezköy de düzenlenen Kutlu doğum kutlamaları kapsamında Çerkezköy Belediyesi’nin ev sahipliğinde Çerkezköy Hacı Bektaş Veli Derneği ve Çerkezköy Müftülüğü’nün katkılar

Çerkezköy 15.04.2012 23:56:00 0
Alevi Sünni Kardeşliği salona sığmadı

Çerkezköy’de Kutlu Doğum Etkinlikleri kapsamında Çerkezköy Belediyesi, Çerkezköy Hacı Bektaş Veli Derneği ve Çerkezköy Müftülüğü tarafından ortak bir program düzenlenerek bir ilke imza atıldı. Önceki akşam saat 20.00’da Çerkezköy Kapalı Spor Salonu’nda düzenlenen etkinlik Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı. Programda ilk konuşmayı Çerkezköy Müftüsü Mahmut Emin yaptı. Bu seneki Kutlu Doğum Haftası temasının “Hz. Peygamberin kardeşlik ahlakı ve kardeşlik hukuku” olduğunu belirten Emin “Peygamberimiz ‘ben kardeşlerimi özledim beni görmedikleri halde sünnetlerimi uygulayan kardeşlerimi özledim’ dedi. ‘Kardeşlerim beni görmedikleri halde bana iman edenler sünnetlerimi uygulayanlardır ben onların havzımın başında bekleyeceğim onlara kendi ellerimle su vereceğim’ dedi” diye konuştu.

 

ŞİMDİ KARDEŞ OLMA ZAMANIDIR

 

Kardeşliğin olması için insanların birbirini sevmesi, merhamet etmesi ve affetmesi gerektiğini vurgulayan Emin “Bunlar olunca kardeşlik de olacak. Bütün Müslümanlar kardeştir. Bu Allah’ın emridir. Şimdi kardeş olma zamanıdır. Yaradanımız ‘Siyahın beyaza üstünlüğü yoktur’ buyurmuştur. Bizim birliğe ihtiyacımız vardı. Peygamberimiz bizim kardeşlik duygularımızı kuvvetlendirir” ifadelerini kullandı.

 

PEYGAMBERE ULAŞMAK İÇİN EHL-İ BEYT KAPISINDAN GİRMEK LAZIM

 

Tekirdağ İl Müftüsü Mahmut Gürlen de “Bizler Hoca Ahmet Yesevi’den bu yana Ehl-i beyt ruhu ile aydınlanan ve o aydınlanma ile Anadolu’yu cennet yapan evlatlarız Alevisi ile Sünnisi ile. Peygambere ulaşmak için Ehl-i beyt kapısından geçmek lazım. Bunu vatan yapanlar Ehl-i beytin maneviyatı ile vatanı cennet vatan yaptılar. Bizi ayırmak isteyenlere fırsat vermeyelim. Aleviler öz be öz bu memleketin evlatları. Sünniler de öz be öz bu vatanın çocukları. Ne mutlu Peygamberimizi ve Ehl-i beytini beraber sevebilenlere” dedi. .

 

BU TOPLUMU AYIRMAYA ÇALIŞTILAR

 

Programda konuşan Çerkezköy Hacı Bektaş Veli Derneği Başkanı Alevi Dedesi Seyyid Sinan Boztepe de, Allah’ın peygamberinin doğumu için bir araya geldiklerini belirterek “Sıradan bir vatandaşın doğum günü olsaydı hediye vermek icap ederdi. Allah’ın peygamberine nasıl bir hediye vermeliyiz ki. O ‘İstediğim şey Ehl-i beytime muhabbet duymanızdır başka bir şey istemem’ diyor. Ayet ile Allah bunu bize bildirdi” dedi. Yıllarca bu toplumu ayırmak isteyenlerin olduğunu fakat başaramadıklarını belirten Boztepe “Peygamberin ahlakı Anadolu insanının iliğine kadar işlemiştir. Kimse bu milletten böyle bir fitne bekleyemez. Yanı başımızda mezhep kavgaları var. Türkiye’de böyle bir şey olmaz. Peygamberimiz ‘İki emanet bırakıyorum Kuran ve Ehl-i beytim’ diyor. Allah bizi hem Kuran’a hem Ehl-i beyte bağlı olanlardan kılsın” diye konuştu.

 

BU İNSANLAR ARASINA FİTNE GİRMEYECEK

 

Dernek olarak Ehl-i Beyt dergahı yaptıklarını ve çalışmaların devam ettiğini ifade eden Boztepe Yaptığımızın bu binada Kuran ve Ehl-i beyti yüceltmeye devam edeceğiz” dedi. Çerkezköy’de 8 yıldır Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla Müftülük ile birlikte etkinlikler düzenlediklerini anımsatan Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem de “Bu sene ismini de koydukları gibi peygamber ve onun kardeşlik hukuku üzerine temalandırıldığı için Çerkezköy’de bu birlik, beraberlik, kardeşliği daha güçlü bir şekilde tesis etmek için Hacı Bektaş Veli Derneği ile de ortaklaşa yapma kararı aldık” dedi. Ertem “Yıllar boyunca bu topraklarda bizi birbirimize düşman etmeye çalıştılar birbirimize farklı anlattılar ve düşman etmeye çalıştılar ama başaramadılar. Bu insanların arasında fitne girmeyecek” dedi.

 

ÇERKEZKÖY’Ü PEYGAMBER MEDİNESİ YAPALIM

 

Peygamberi anlamanın yanı sıra onun yaşamaya çalışmanın gerektiğini ifade eden Ertem “Ailesine karşı nasıl davranıyordu, onun ehlibeytine olan davranışını biz çevremize gösteriyor muyuz. Onun çevreye olan davranışını biz gösterebiliyor muyuz. Yaşadığımız acı olaylardan ders çıkarabilirsek yaşamımızı daha güzel dizayn etme şansımız var. Dedelerimizin atalarımızın yaptığı suçları ısıtıp önümüze getirip de aramızda tefrika yapmanın anlamı var mı? Gelin Çerkezköy’ü peygamber Medinesi yapalım, Peygamber medeniyeti ile donatalım. Hediyelerin en güzelini sunmuş oluruz. Bir olalım dirlik olalım birlik olalım” diye konuştu. 

 

HZ. MUHAMMET VE EHL-İ BEYT SEVGİSİNİ ANLATTI

 

Karacaaahmet Sultan Dergahı Semah Ekibi’nin Semah gösterisinin ardından İlahiyatçı Mustafa Karataş “Hz. Muhammet ve Ehl-i Beyt Sevgisi” konulu bir seminer verdi. “Dünyanın neresinde olursa bizim insanımız aynı mayadan geliyor aynı kaynaktan besleniyor. Hepimiz Müslümanız. Aynı Allahın kitabından besleniyoruz aynı peygamberden onun sünnetinden ıtretinden geliyoruz” diyen Karataş, yeniden kardeşliğe ihtiyacımızın olduğunu belirterek “Kardeş olarak vazifelerimizi hatırlamaya ihtiyacımız var. Bizim onların ahlakından, hayatından örnekler almamız lazım. Peygamberimizi bize 2 şey bıraktı. Ne tarafta saf olacağımızı o gün gösterdi” dedi.

 

ONUN GİBİ OLMAK, ONUN AHLAKI GİBİ AHLAKLANMAKLA OLUR

 

Her ümmetin bir bakıma Peygamberlerine benzediğini ifade eden Karataş “Bugün Müslümanlar Peygamberimize ne kadar benziyor. Müslüman Müslüman kardeşine karşı kin besleyemez. Müslüman kardeşimizin gıybetini yapmak yanlıştır. Şimdi herkes nerede olduğunu nerede olacağını bu tür programlarla anlayacaktır. Hz. Ali gönül kırmaktan, gönül incitmekten son derece korkardı. Allah resülü buyuruyor ki ‘ben güzel ahlakı öneriyorum’. İnsanlar senden razıysa namazın ve orucun seni yükseltmiş demektir. Allah bizi kul hakkı yemekten korusun. Kardeşlerin kardeşlere karşı vazifesi var. Müslüman Müslümanın hatası varsa onu kırmadan incitmeden düzeltir. Hepimizin derdi iyi bir kul iyi bir insan olmak. Dünyada güzel bir hatıra bırakmak ahrete hesabı kolay olacak şekilde gitmek. Müslümanın tüm tasası buna göre olacak. Gideceği yolu buna göre tayin edecek. Dünyada Allahın rızasını ve cenneti kazanmak. Peygamber ile komşu olmak. İman bize çalış diyor. Başkasının derdiyle dertlenmen gerek diyor. Ana babana sevgi saygı göstereceksin, ülkene dünyaya karşı lakayıt kalamazsın diyor. İman ateşi bizi biran olsun durdurmuyor. Gündem 5 vakit namazla Allah bize huzurunu hatırlatıyor. Müslüman Müslümanın zor gününde neşesinde bayramın yanında olması lazım bu Müslümanlık görevidir. Dünyanın neresinde bir Müslümanın başına sıkıntı gelirse o da bizim derdimizdir. Peygamberin ahlakı gibi olmak onun ahlakı gibi ahlaklanmakla olur” diye konuştu.

 

3 ÖZELLİĞİ KENDİMİZDE YAŞATIRSAK PEYGAMBERE BENZERİZ

 

“3 özelliği kendimizde yaşatırsak Peygambere, onun soyuna benzeriz” diyen Karataş şöyle konuştu: “Peygamberimiz hayatı boyunca hep başkaları için yaşamıştır. Bugün Müslümanlar kendisini düşünen benmerkezci olmaktan kurtulmalıdır. Müslüman kardeşi için komşusu için çalışmak durumundadır. Böyle düşünürsek komşu komşuyu düşünürse memleket benden ne bekliyor diye düşünürsek onların yolunda gitmiş oluruz. Bugün insanlar kapitalizm ve materyalizmin kıskacında yetiştiriliyor maalesef. Bir Müslüman gerekirse başkası için nafile ibadetini terk etmelidir. Edebiliyorsak Peygambere benziyoruz. Bir kulun yardımına koştukça Müslüman, Allah da onun yardımındadır. Dua etmeye vakit bulamazsa bile Allah ona dua etmiş gibi sevap yazar. Allah kardeşinin yardımına koşanın yardımına koşar. Peygamberimizin içi ve dışı birdi. Onlar olduğu gibi göründüler, göründüğü gibi oldular. Müslüman olduğu gibi görünmeli, göründüğü gibi olmalıdır. Dedikodu yapanlar kardeşinin çiğ etini yemiş gibi günaha girmiş olurlar. Yüzüne karşı nasılsak gıyabında da öyle olmak lazım.  Bugün bizim ülkemizde güven problemi var. Çünkü insanlar yüzlerine konuşmadıklarını arkalarından konuşuyorlar. Müslümanlar da peygamberlerinin emin vasfını üzerlerine almak zorundadır. Bunlar asla yalan söylemez diye dünya bizi parmakla göstermelidir. Müslümanlar olarak ‘boynumuzu da vursanız asla yalan söylemeyiz, yalan bilmeyiz, en büyük günah yalandır’ diye mesaj versek dünya bizden daha çok İslama sahip çıkar. İslamın dürüst insanlara ihtiyacı var. Güven oluşunca bu milletin sırtı yere gelmez. Şaka da olsa yalan söylemek günahtır. Şaka da olsa yalan söyleyeni Allah affetmez. Dost deyip arkasından konuşursak mühafıklık yapmış oluruz. Söylediğimizin eri olmalıyız. Hz. Hüseyin gibi. Buna ihtiyacımız var. Bugün Müslümanlar nerde duracağını nerde yürüyeceğini, nerede taviz vereceğini bilmiyorlar”

 

SEMA GÖSTERİSİ İLE SONA ERDİ

 

Peygamber ve Ehl-i Beytinin dünya ve ahiret dengesini çok iyi kurduğunu ifade eden Karataş “Peygamberimiz dünyaya dünya kadar, ahrete ahret kadar değer vermiştir. Dünya bir imtihan yeridir. Allah inancı ahret inancı olmadan dünyayı dünya gibi görmek mümkün değildir. Allaha ve resulüne götüren yolda dünya engel oluyorsa o engeli kaldırmamız lazım. Birbirini Allah için seven, sevdiğini tam seven, sevmediğinde de bunu belli eden insanlara ihtiyacımız var. Dürüst emniyetli olabiliyorsak ona benzemiş oluruz” dedi. Konferansın ardından plaket töreni düzenlendi. Alevi Dedesi Seyyid Sinan Boztepe tarafından Ali Ertem’e saat hediye edildi. Kutlu Doğum haftası etkinliği Diyalog Sema ve tasavvuf Grubu’nun Sema Gösterisi ile sona erdi.

 

SALONA SIĞMADILAR

 

Çerkezköy Spor Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Kadir Yırtar, Kızılpınar Belediye Başkanı Faruk Korkmaz, Veliköy Belediye Başkanı Hanifi Belindir, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ, CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Vahap Akay, HAS Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Ercan Erdoğan, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan İnce, Kapaklı Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Demir, İl Genel Meclis Üyeleri, Çerkezköy Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkan Vekili Vahdettin Sargın, Çerkezköy Sağlık Grup Başkanı Olcay Palak, Çerkezköy Belediye Meclis Üyeleri, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan, Tekirdağ Müftüsü Mahmut Gürlen, Çerkezköy Müftüsü Mahmut Emin, Çerkezköy Hacı Bektaş Veli Derneği Başkanı Alevi Dedesi Seyyid Sinan Boztepe, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, esnaflar, iş adamları ile Alevi ve Sünni çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Haber / Gülveren VATANSEVER

 


 
  


0282 726 91 91
0282 747 65 10