Hayat soyutlaştıkça hukuk somutlaşır

Lider Ülke Türkiye II Projesi kapsamında Çerkezköy’de bu yıl ilk kez düzenlenen Siyaset Akademisi’nin dördüncü hafta programı önceki gün saat 13.00-17.00 saatleri arasında Çerkezköy Ticaret ve Sana

Çerkezköy 30.04.2012 20:22:00 0
Hayat soyutlaştıkça hukuk somutlaşır
Lider Ülke Türkiye II Projesi kapsamında Çerkezköy’de bu yıl ilk kez düzenlenen Siyaset Akademisi’nin dördüncü hafta programı önceki gün saat 13.00-17.00 saatleri arasında Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
BAŞARININ 7 KURALI
Siyaset Akademisi’nin bu haftaki eğitiminde, ilk olarak Kişisel Gelişim Uzmanı Melih Arat tarafından ‘Başarının 7 Kuralı’ konusunda katılımcılara bilgi verdi. Dünya çapında bir başarıya imza atmanın yolunun 7 ilkeden geçtiğini ifade eden Melih Arat, “Bunların başında sıra dışı olmak geliyor. Fakat tek başına sıra dışı olmak yeterli değil. Fırsatları değerlendirmek için eyleme geçmelisiniz. Başarmak için hiçbir zaman geç değildir. Başarının belli bir zamanı yoktur. Mazeretlere sığınmamak gerekir. Başarıya giden yolda ancak duyarlılıkları olanlar ilerler. Önemli olan nereden geldiğiniz değil, nereye gittiğinizdir” dedi. Melih Arat sunumunu yaşanmış hayatlardan alınan örneklerle zenginleştirdiği bir slayt eşliğinde gerçekleştirdi.
HER DURUMUN HUKUKİ BİR HÜKMÜ VARDIR
Arat’ın sunumunun ardından İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Şentop da “Türkiye’nin Siyasi ve Hukuki Yapısı” konulu bir eğitim verdi. Akademiye katılanların daha çok AK Parti üyesi olmayanlardan oluştuğunu kaydeden Şentop, hukuk ile siyaset ilişkisinden bahsederek “Bizim için hukuk, adalet için başvurduğumuz bir meslek dalı. Fakat bu gerçeği ifade etmekte yeterli olmuyor. Hukuk, yaşadığımız hayatın arka yüzü, madalyonun diğer tarafıdır. Günlük hayatta karşılaştığımız her durumun hukuki bir hükmü vardır” dedi. Hayatın somut olarak yaşandığı dönemlerde hukukun varlığının anlaşılamayabileceğini söyleyen Mustafa Şentop, “Hayat soyutlaştıkça, hukuk somutlaşır. Varlığı belirginleşir” diye konuştu.
HUKUK KURALLARI CİDDİYE ALINMADI
Türkiye’nin bir siyasi partiler mezarlığı haline geldiğini kaydeden Prof. Dr. Mustafa Şentop, “Eskiden siyasi partiler kolaylıkla kapatılabiliyordu. Suçu işleyen değil, tüm partililer cezalandırılmış oluyordu. Artık böyle bir uygulama yok. Artık yalnızca suçu işleyen cezalandırılıyor” dedi. İmamı Hanifi’nin ‘Kişinin lehine ve aleyhine olanı bilmesidir hukuk’ sözünü de hatırlatan Mustafa Şentop, “Bütün hukuk sistemleri, kişilerin hukuku bildiğini farz eder” ifadesini kullandı. Türkiye’de siyasetçilerin temel hukuk kurallarını pek ciddiye almadığını kaydeden Prof. Dr. Şentop, “Bu sebeple mevcut hukuk kuralları siyasiler tarafından değil, siyaset dışı aktörler tarafından yapıldı” dedi.
ÇOK PARTİLİ HAYATI CHP İSTEMEDİ
1923’ten 1946’ya kadar Cumhuriyet Halk Partisi’nin iktidarda kaldığını anımsatan Mustafa Şentop, o dönemler içerisinde parti ile devletin bütünleşmiş olduğunu belirterek “CHP Başkanı Cumhurbaşkanı idi. CHP Başkanvekili ise Başbakan. CHP İl Başkanları Vali, İlçe Başkanları ise Kaymakamdı. Bu sebeple CHP çok partili hayata geçmek istemedi. Türkiye çok partili hayata NATO baskısı sebebi ile geçti. CHP istediği için değil. Çok partili hayata geçilmesinin ardından yapılan ilk seçimde dünya tarihine komedi sahnesi olarak geçen bir seçim yaşandı. Oylar açık verilirken sayımlar gizli yapıldı. 1950’de gerçek anlamda yapılan seçimde oylar gizli verildi. Açık bir şekilde de sayıldı. Yapılan ilk serbest seçimde de CHP kaybetti. Bir daha da seçimle iktidara gelemedi” dedi.
HALK HER ZAMAN MUHALİFTEN YANA OLDU
Bürokratik oligarşiyi temsil eden partinin iktidara gelemeyeceğinin anlaşılması üzerine darbe yapıldığını ifade eden Mustafa Şentop, “Darbe sonrası CHP tekrar iktidara getirildi. Anayasayı darbe yapanlar hazırladı. 1924 Anayasası’nda yer alan ‘Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir. Millet Adına Egemenlik Yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce kullanılır’ kanunu değiştirildi ve ‘Millet Adına Egemenlik Yetkisi Anayasa’da belirlenen organlarca kullanılır’ ifadesine yer verildi. Türk halkı ise her zaman kurulu düzene muhalif olanları desteklemiştir. Fakat seçimleri kazanan muhalif partiler, daha sonra muhalifliklerini kaybettiler. Bülent Ecevit, darbeye karşı çıktığı ve Genel Sekreterlik görevinden istifa ettiği için, ilk girdiği seçimlerde iktidara geldi. 1970 ve 1990’lı yıllar Türk siyaseti için bir kısır döngüdür. Bu kısır döngüyü AK Parti bozdu. İktidara geldi. Muhalifliğini sürdürdüğü için de iktidarda kalmaya devam etti” diye konuştu.
HUKUK-SİYASET İLİŞKİSİ GÖRMEZDEN GELİNDİ
Dünyanın çok ciddi bir değişim içerisinde olduğunu kaydeden Mustafa Şentop, “Dünya yeni bir ekonomik sistem içine girdi. Türkiye de değişmeye mecburdur” dedi. Dünya tarihinde 3 kez Şentop, “Türkiye’de yıllarca hukuk ile siyaset arasındaki ilişki görmezden gelindi. AK Parti bu anlayışı değiştirdi. AK Parti siyaseti güçlendirmekle kalmadı. Bütün ülkeyi kapsayacak bir siyasi perspektif ortaya koydu. Devletin ülkesi ve devletin milleti anlayışı vardı. Esas olan millettir, devlet değil. Necip Fazıl Kısakürek’in ‘Atın önüne et, itin önüne ot koymuşlar’ sözü, AK Parti öncesi ülkede yaşanan tezatlığı çok iyi açıklıyor” dedi.
KATILIM YOĞUN OLDU
Program sunumun ardından soru cevaplarla devam etti. Program sonunda AK Parti Gençlik Kolları adına Sitem Selvi tarafından Prof. Dr. Mustafa Şentop’a çiçek takdim edildi. Programa Çerkezköy Belediye Başkanvekili Aydın Kırıklar, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Gökhan İnce, İl Genel Meclis Üyesi Hasan Karaca, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ, Kapaklı Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Demir, ÇTSO Yönetim Kurulu Üyesi Rahmi Yılmaz, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Nuran Yeşil, Özel Optimed Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ayhan Arslan, Özel Çerkezköy Hastanesi Başhekimi Ahmet Türker, Çerkezköy İlçe ve Belde Belediye Meclis Üyeleri, AK Parti Belde başkanları, yönetim kurulu üyeleri ile çok sayıda esnaf ve vatandaş da katıldı.
Haber / Ahmet KARDEŞ

   


0282 726 91 91
0282 747 65 10