Engelliler için sihirli tarih: 07.07.2012

Genel merkez tarafından Antalya Kemer’de düzenlenen Başkanlar Toplantısı’na katılan Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, ilettiklerin sorunlar ve çözümleri ile il

Çerkezköy 2.05.2012 22:04:00 0
Engelliler için sihirli tarih: 07.07.2012
Geçtiğimiz hafta Türkiye Sakatlar Derneği Genel Merkezi’nin Antalya Kemer’de düzenlediği Başkanlar Kurulu Toplantısı’na katılan Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, dün saat 10.30’da bir basın açıklaması yaparak toplantıyı değerlendirdi.
GELİŞMELERİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
Toplantıda proje ve sorunları dile getirdiklerini söyleyen Çetinkaya, “En önemli sorunumuz, bakım maaşı alan bakıcıların sigortalı olması konusuydu. Bunu sunduk. Şuanda böyle bir şeyin olmadığı, yeni anayasa çalışmalarından dolayı bu konuyla ilgili hükümetin ödenek sağlamaya çalıştığı, 2013 yılı sonuna kadar bu konunun belirleneceği söylendi. Biz de bu konunun takipçisiyiz ve gelişmeleri engelliler ile engelli ailelerine duyuracağız” dedi.
DEVLET SADECE ÖTV İNDİRİMİ SAĞLAYACAK
Engellilerin araç alımlarında KDV’nin devlet tarafından ödenip ödenmeyeceği konusunu da sunduklarını belirten Başkan Çetinkaya “Engellilerin araç alımında ÖTV alınmıyor. Devlet engelli araçlarında sadece ÖTV indirimi uyguluyor, KDV indirimi uygulamıyor. Ama Adana’da örnek bir davada devlet engelliye KDV’yi geri ödemişti. Bu konuda Yargıtay savcısı konuyu yüksek yargıya taşıyor. Devletin KVD’yi geri ödemesi konusu kapanıyor” diye konuştu.
SORUNLARI İLETTİLER
Bir gözü görmeyenler gibi sakat olup da sakat sayılmayanların sorunlarını da toplantıda gündeme getirdiklerini ifade eden Hayrettin Çetinkaya “Bu sorunun da çözümü için 2013 yılında çıkacak kanunlar içerisinde balthazar formülünün (Türkiye’de sakatlıkların belirlenmesi konusunda kullanılan formül) daha açıklayıcı bir kanun yapısında olması için çalışmalar yapılıyor. Konfederasyonumuz bu konuda belirleyici konumunda. Engellerin çeşitliliği, engellilerin ulaşılabilirliği, üretkenliği, neler yapılabileceği konusunda hükümetle birlikte çalışıyor” ifadesini kullandı.
SİHİRLİ TARİH: 07.07.2012
Özürlü memur Seçme Sınavı’na da değinen Çetinkaya “Bu sınavda bazı engellilerin 4., 5. katlarda sınava girmeleri, çektikleri çileler engelli tanımının anlaşılamadığını, erişilebilirliğin sağlanamadığını bir kez daha gösterdi” dedi. 7.7.2012 tarihinin engelliler için sihirli bir tarih olduğunu ifade eden Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, “Türkiye’de kamuya ait yerlerde, binalarda engellerin kaldırılması ve 0 engel teşkil edecek şekilde düzenleme yapılması için süre 7 Temmuz’da sona erecek. Bu tarihten sonra, engelli vatandaşlar, sıkıntılı olan kamu binalarında, kaymakamlık binasında kaymakam, belediye binasında belediye başkanı, diğer kamu binalarında da binayı yöneten başkişi kim ise ona şahsi dava açma ve tazminat isteme hakkına sahip olacaklar” dedi. Bunların güzel çalışmalar olduğunu fakat sadece bunların yeterli olmadığını ifade eden Çetinkaya, engellilerin sıkıntı çekmesindeki en önemli etkenlerin ‘kişilerin duyarsızlığı’ olduğunu söyledi. 
KİMSEYLE MAHKEMELİK OLMAK GİBİ BİR DÜŞÜNCEMİZ YOK
Engellilerin dava açması konusunda genel merkezin de hazırlık içinde olduğunu ve genel merkez avukatlarının bu konuda engellilere ücretsiz hizmet verebileceğini ifade eden Çetinkaya “Sabancı Vakfı da bu konuda eğitim düzenliyor. İstanbul’da düzenlenen bu eğitime Çerkezköy’den de 4 engelli arkadaşımız katılıyor” dedi. “Amacımız bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek” diyen Hayrettin Çetinkaya “Kimse ile mahkemelik olmak gibi bir düşünceye sahip değiliz. Ama engellilere, engelliler, mahkemeye verme hakkına sahipler” diye konuştu.

Haber / Gülveren VATANSEVER 


0282 726 91 91
0282 747 65 10