Güç, yönetim için tek başına yeterli değil

Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksek Okulu tarafından dün saat 14.00’da ‘İnsan Hakları’ konulu bir seminer düzenlendi.

Çerkezköy 10.05.2012 23:12:00 0
Güç, yönetim için tek başına yeterli değil

Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksek Okulu tarafından dün saat 14.00’da ‘İnsan Hakları’ konulu bir seminer düzenlendi.

 

İNSANI YÖNETMEK İÇİN GÜÇ KAVRAMINA SAHİP OLUNMALI

 

Prof. Dr. Toktamış Ateş’in konuşmacı olarak katıldığı seminerde ‘İnsan Hakları’ konusu üzerinde duruldu. İnsan hakları konusuna başlamadan önce ilk olarak insanlığın gelişimi hakkında kısa bilgiler veren Toktamış Ateş, “İnsanoğlunun yaşam süreci içerisinde değişimler meydana geldi. İnsanlar zamanla toplu halde yaşamaya ve bunu bir ihtiyaç olarak benimsemeye başladı. Fakat toplu halde yaşayan insanlarında doğru bir şekilde yönetilmesi ihtiyacı doğdu” dedi. İnsanları yönetmek için öncelikle ‘Güç’ kavramına sahip olunması gerektiğini belirten Ateş, “Dünyanın hiçbir yerinde ‘Güç’ tek başına yönetim için yeterli olmamıştır. Bunun yanında yönetimin ikna edici olması gerekmektedir” diye konuştu.

 

YENİ SINIFLAR TÜREDİ

 

Toplumda zaman geçtikçe yeni yeni sınıfların türediğini anımsatan Toktamış Ateş, “Bu sınıflardan biri de burjuva sınıfıdır. Onlar her insanın farklı yaratıldığını savunur. Soylular, köylüler ve köleler olmak üzere. Daha sonra oluşan dini akım ise tüm insanların eşit bir şekilde özgür olarak yaratıldığı ifade edildi. İnsan Hakları da bu noktada ortaya çıkmaya başladı. Bu sebeple Din ve devlet arasındaki bağlar koparılmaya çalıştı ve ortaya Laiklik kavramı çıktı” dedi. 

 

TÜRK TOPLUMU LAİK BİR TOPLUMDUR   

 

Konuşmasının devamında Laiklik tanımları üzerinde de duran Toktamış Ateş, “Laiklik ile en çok karıştırılan kavramlar ‘hoşgörü’, ‘din ve vicdan özgürlüğü’ ve ‘Sekülarizm’ kavramlarıdır. Hoşgörü, bir insanın farklılıklara iyi niyetlerle tahammül etmesidir. Laiklik içinde hoşgörü elbette olmalı fakat tek başına yeterli değildir. Hoşgörünün yanında Din ve Vicdan Özgürlüğü kavramı da sıkça karıştırılan bir kavramdır” dedi. Laik Devlet oluşumunun çok zor olduğunu belirten Ateş, asıl olan laik toplumdur. Türkiye Laik bir devlet değildir. Laik olsaydı Diyanet İşleri Devlete bağlı olmazdı. Türk toplumu laik bir toplumdur” ifadesini kullandı. 

 

HER İNSAN HÜR VE EŞİR YARATILDI

 

Tanrının insanları hür ve eşit yarattığını belirten Toktamış Ateş, “Bu gerçek tüm toplumlarca benimsendi. İnsanların dünyanın her yerinde geçerli olan hakları olduğu tespit edildi. Bu haklar Düşünce Özgürlüğü, İnsanca Yaşama Hakkı, Yapılan zulümleri protesto etme hakkı gibi haklardır. Hiçbir güç bu hakları insanların elinden alamaz. Kadın erkeğin eşit olması, bölgeler arası eşitliğin olması da insan hakları kapsamına girer” dedi.

 

İNSAN HAKLARI ANLATILDI

 

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen ‘İnsan Hakları Semineri’ne Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı NKÜ Çerkezköy Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Hikmet Ziya Özek, Dr. Gökhan İnce, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ, Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi Eski Müdürü Ali Günal Kahramanoğlu, Özel Optimed Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ayhan Arslan, öğretim görevlileri, öğrenciler ve davetliler katıldı.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ
  


0282 726 91 91
0282 747 65 10