ÇERKEZKÖYLÜLERİN ‘KAN BAĞIŞI’ DUYARLILIĞI

2 gün boyunca devam edecek olan kan bağışı kampanyası kapsamında Çerkezköy’e gelen Çorlu Kan Bağışı Merkezi ekibi, belediye meydanında gönüllü vatandaşlardan kan toplama başladı. Kan b

Çerkezköy 17.05.2012 21:51:00 0
ÇERKEZKÖYLÜLERİN ‘KAN BAĞIŞI’ DUYARLILIĞI
İki gün boyunca Çerkezköy Belediyesi önünde gönüllü vatandaşlardan kan bağışı toplayacak olan Çorlu Kızılay Kan Bağışı Merkezi Otobüsü, dün saat 10.00’da bağışları toplamaya başladı.
BU KİŞİLER KAN VERMEKTEN VAZGEÇMELİ
Sebebi açıklanamayan ateş, kilo kaybı ve deride mor lekeler gibi rahatsızlıkları olanların kan bağışında bulunmamaları gerektiğini söyleyen Çorlu Kan Bağış Merkezi’nde görevli Dr. Ahmet Öztürk, geçmişte damar yolu ile uyuşturucu kullananların, hemofili hastası olanların ve pıhtılaşma problemi olanların da kan vermekten vazgeçmesi gerektiğini ifade etti. Öztürk ayrıca ağzında ve boğazında beyaz döküntüler bulunanların, uzun süren ve iyileşmeyen öksürük ve ishal hastalarının da kan veremeyeceğini kaydetti.
BAĞIŞÇININ AĞIRLIĞI EN AZ 50 KİLOGRAM OLMALI
18-65 yaş arasında olan, nabzı dakikada 50 ila 100 arasında atan kişilerin kan bağışında bulunabileceğini söyleyen Dr. Ahmet Öztürk, kan basıncının da bir çok etkene bağlı olarak değişebileceğini belirterek, “Büyük tansiyon 90 ila 180 arasında, küçük tansiyon ise 60 ila 100 arasında olmalıdır” dedi. Kadınlara yılda en fazla 3, erkeklere ise yılda en fazla 4 kez kan bağışında bulunmalarının önerildiğini kaydeden Dr. Öztürk, bir kan bağışçısının vücut ağırlığının en az 50 kilogram olması gerektiğini ve vücut sıcaklığının da 37,5 derecenin altında olması gerektiğini ifade etti. 
BOLCA SIVI TÜKETİN
Vatandaşların kan bağışında bulunmadan önce bazı hususlara dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Dr. Ahmet Öztürk, bağışçıların kan bağışından en az iki saat önce tam bir öğün yemek yemiş olmaları gerektiğini belirtti. Bir kan bağışçısının kan bağışından önceki 12 saat boyunca alkol almaması gerektiğini kaydeden Öztürk, “Yağsız besinler tüketilmeli. Mümkün olduğunca fazla sıvı tüketilmeli. Bağıştan önceki yarım saat içinde kafein içeren içecekler içilmesi tavsiye edilir” dedi.
İLK 30 DAKİKA ARAÇ KULLANMAYIN
Kan bağışında bulunan vatandaşların aynı gün içerisinde bolca sıvı tüketmelerini tavsiye eden Dr. Öztürk, kan bağışının ardından 30 dakikalık süre boyunca araç kullanılmaması konusunda bağışçıları uyardı. Kan verdikten sonraki ilk 1 saatlik süre boyunca fazla ayakta durulmaması gerektiğini söyleyen Ahmet Öztürk, “Kan bağışı yapılan gün ağır işlerle uğraşılmamalı. Kan bağışından sonra baş dönmesi ya da baygınlık hissi oluşması halinde yere uzanılmalı ya da baş iki diz arasına alınarak oturulmalı” diye konuştu.
ÇERKEZKÖY KAN BAĞIŞI KONUSUNDA DUYARLI
Kan bağışı konusunda dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında uyarılarda bulunan Dr. Ahmet Öztürk, kan bağış aracının bugün de 10.00-17.30 saatleri arasında Çerkezköy Belediyesi önünde kan bağışı toplamaya devam edeceğini belirtti. Tekirdağ sınırları içerisinde kan bağışı konusunda en fazla duyarlılığı Çerkezköy, Çorlu ve Kapaklı’nın gösterdiğini kaydeden Öztürk, kan bağışında bulunan tüm gönüllülere teşekkür etti. Çerkezköy Belediyesi önünde kan bağışı toplayan Çorlu Kızılay Kan Bağış Merkezi ekibinde Dr. Ahmet Öztürk’ün yanı sıra hemşireler Devrim Özkan, Sevda Değer ve Seda Gürler de yer aldı. 
Haber / Ahmet KARDEŞ

0282 726 91 91
0282 747 65 10