FAKO yöntemiyle gözlüğe son

Lazerli katarakt ameliyatıyla artık şişe dibi gözlükler tarih oluyor. Katarak ameliyatı ile ilgili bilgi veren Özel Çerkezköy Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ayhan Sandal, ameliyatların dikişsiz

Çerkezköy 22.05.2012 21:19:00 0
FAKO yöntemiyle gözlüğe son

 Çerkezköy Haber – Katarakt sebebiyle kalın mercekli gözlük kullanma tarihe karışıyor. Lazerli katarakt ameliyatıyla artık şişe dibi gözlükler tarih oluyor. Katarak ameliyatı ile ilgili bilgi veren Özel Çerkezköy Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ayhan Sandal, ameliyatların dikişsiz yapıldığını ve yaklaşık 10 dakikada tamamlandığını belirtiyor

 

Günümüzde katarak ameliyatının halk arasında “Lazerli katarak ameliyatı” olarak bilinen ve tıpta kısaca FAKO diye isimlendirilen bir teknikle yapıldığını ifade eden Sandal yapılan operasyon hakkında şu bilgileri verdi: “Bu teknik halk arasında diğer adı ile dikişsiz katarak ameliyatı olarak da isimlendirilir. 2 mm uzunluğunda kesi yapılarak uygulandığı için “sütür” ismi verilmektedir. Bu operasyon göze damla damlatılarak anestezi yapılmak suretiyle uygulanmaktadır. Anestezi için ayrıca iğne yapılmamaktadır. Daha sonra bu 2 mm kesi yerinden enjektör yardımı ile gözde devamlı kalacak şekilde mercek yerleştirilmektedir. Bu işlem yaklaşık 5–10 dakika sürmektedir. Hasta 1–2 gün sonra normal yaşantısına dönmektedir. Bizim kliniğimizde sadece SGK’nın onayladığı uluslar arası kalite standartlarında C belgeli göz içi mercekler kullanılmaktadır.”

 

 ŞİŞE DİBİ GÖZLÜKLERE SON

 

Vatandaşların bu operasyonlarla birlikte kalın camlı gözlük kullanımına son vereceklerini ifade eden Sandal “Ayrıca reklaktif lens değişimi ile yüksek gözlük numaralarının düzeltilmesi operasyonu günümüzde gözlükten kurtulması için uygulanan tedavidir. —4’ten ve +3’den yüksek olan gözlük numarası bu operasyon ile reflektif (yansıtıcı) lens ile düzenleniyor. Birçok göz hastanelerinde de başarılı bir şekilde uygulanan tedavi bizim kliniğimizde de uygulanıyor. Bu operasyon öncesi önce görme düzeyi değerlendiriliyor. Gözlük numarası belirlenir ve sonra bu iş için yapılmış biometri cihazı yardımı ile göz içine yerleştirdiğimiz merceğin numarasını belirleriz. Bu operasyonunun süresi 5–10 dakika sürmektedir. Operasyon esnasında gözdeki kendi lensi alındığı için hastanın ileride katarak gelişme riski de ortadan kaldırılmıştır” bilgisini verdi.

 

BU MERCEKLER ÖMÜRLÜK

 

“Hastanın gözlük numarası ne olursa olsun bu operasyon ile bir enjektör yardımı ile lens yerleştirilerek gözlük kullanım gereksinimi ortadan kaldırılmaktadır” diyen Sandal “Hayatımız boyunca gözümüzde güvenli olarak kalan bu mercekler kontak lens gibi çıkarılması ve özel bakım gerektirmez. Hasta gözünde bu mercekleri hissetmez. Mercekler ömür boyu gözde kalır. Günümüzde lazerle göz çizdirme operasyonları daha sonra gözlük ihtiyacı doğurabilmektedir. Ama bu operasyonda risk çok düşüktür” diye konuştu.

 

Haber / Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10