Peltekoğlu: “Yaptığınız işi önemseyin”

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Balta Peltekoğlu üniversite öğrencilerine Halkla İletişim konusunda seminer verdi. Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu’nda dün saat 14.00’da başlayan s

Çerkezköy 23.05.2012 21:36:00 0
Peltekoğlu: “Yaptığınız işi önemseyin”

 Çerkezköy Haber - Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksek Okulu tarafından organize edilen seminerde öğrencilere “Halkla ilişkilerin sınırları” anlatıldı. Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu’nda önceki gün saat 14.00’da başlayan seminerin konuşmacısı Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Balta Peltekoğlu idi.

HEDEF KİTLE İYİ BELİRLENMELİ

Konuşmasında, halkla ilişkilerin, hedef kitlelerle sürdürülen bir iletişim yöntemi olduğunu belirten Prof. Dr. Filiz Balta Peltekoğlu, her “Halkla İlişkiler” biriminin kendine has bir stratejisi olması gerektiğini belirtti. Halkla ilişkiler çalışmalarında, tüm iletişim çalışmalarında olduğu gibi hedef kitlenin çok önemli bir yeri olduğunu belirten Peltekoğlu, “Amaçları iyi belirlenmiş iletişim çalışmalarının, ulaştırılacağı kitlenin doğru yöntemlerle belirlenmesi gerekir. Bu durum hedeflenen iletişimin etkinliğini artıracaktır. Birçok iletişim kampanyasının hedef kitle belirleme yöntemleri ile yapılmaması nedeniyle önemli iletişim kayıpları yaşanmaktadır. Profili, kişisel özellikleri ve sosyal yapısı iyi belirlenmiş bir hedef kitleyi anlamak ve ihtiyaçlarına yönelik iletişim çözümleri üretmek başarının anahtarı olacaktır” dedi.

HALKLA İLİŞKİLER İLE REKLÂM AYNI ŞEY DEĞİLDİR

Birçok iletişim disiplini olduğunu söyleyen Prof. Dr. Filiz Balta Peltekoğlu, Halkla ilişkiler ile reklâmın birbirine karıştırılmaması gerektiğini kaydetti. Halkla İlişkiler ile reklâmın aynı şey olmadığını belirten Peltekoğlu, “Aynı şey olsalardı isimleri de aynı olurdu. Reklâmın amacı ticaridir. Buna karşılık halkla ilişkilerin amacı ticari değildir, tam tersine daha geniş bir kitleyi olaylardan haberdar ederek onları bilgilendirmektir. Kamuoyunu belirli bir konuda etkilemek, halkın bu konuda bir görüşe sahip olmasını sağlamak, halkla ilişkilerde esas amaçtır. Bunu da ancak uzun sürede gerçekleştirebilmektedir. Halkla ilişkiler ile reklâmcılık arasında benzer yönler olduğu kadar, farklı yönler de bulunmaktadır” diye konuştu.

YAPTIĞINIZ İŞİ ÖNEMSEYİN

Halkla İlişkilerde önemli olan bir diğer hususun ise yapılan işi sevmek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Filiz Balta Peltekoğlu, “yaptığımız işi öncelikle biz önemsemeliyiz. Değerini bilmeliyiz. Bizim önemsemediğimiz bir işi başkası neden önemsesin? Yapılan işi önemseyebilmek için de konu hakkında olabildiğince bilgi sahibi olunması gerekir” dedi. Çağdaş yönetim anlayışına sahip kurumların, yönetim sürecinde dikkate alınmasını imajın, sağladığını belirten Peltekoğlu, “günümüzün rekabet ortamında ürettiğini satabilmek; karşı taraftan beğenilmeyi, güvenilmeyi ve tercih edilmeyi gerektirmektedir. Toplum tarafından beğenilen bir kurum olmak kolay değildir. Bu hal ürün kalitesinden, çalışanlarına ve topluma karşı sorumluluklarına kadar uzayan geniş bir alana sahiptir. Bu sorumluluklarının bilincinde davranan kurumlar belli bir itibar kazanır. Bu itibarı sürdürebildikleri sürece de başarılı olurlar” dedi.

ÇOK OKUYUN VE ÇOK GEZİN

İyi bir “Halkla İlişkiler” uzmanının taşıması gereken birçok vasıf (özellik) olduğunu belirten Prof. Dr. Peltekoğlu, bunların başında çok okumanın geldiğini söyledi. Konu ne olursa olsun kişinin sürekli okuması gerektiğini kaydeden Peltekoğlu, “Bir halkla ilişkiler uzman adayına ilk olarak, hararetle çok okumayı tavsiye ediyorum. İyi bir “Halkla İlişkiler Uzmanı” gündemi de yakından takip etmeli” dedi. Öğrencilere tavsiyelerde bulunmaya devam eden Prof. Dr. Peltekoğlu, “Gezebildiğiniz kadar gezin. Çünkü her gezilen yer, her yeni tanınan insan sizin için ayrı bir ufuk demektir. İnandığınız şeyin arkasından cesaretle gidin. Bu, birey olarak kişisel gelişiminize katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

HEDEFLER ÇOK İYİ KOYULMALI

Halkla İlişkiler Uzmanı’nın ilk görevinin üst yönetimi iknâ etmek olduğunu belirten Filiz Peltekoğlu, Halkla ilişkilerin son karar mercii olmadığını ifade etti. Bir Halkla İlişkiler Uzmanı’nda olmazsa olmazlardan bahseden Peltekoğlu, “öncelikle kendi sahasını çok iyi bilmeli. İletişim becerilerini sürekli geliştirmeli. Başarıya gidecek yolda hedefleri çok iyi koyabilmeli” dedi. Öğrencilere tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Filiz Balta Peltekoğlu, “Okuldayken zamanınızı çok iyi değerlendirin. Çok çalışın. Bir yandan da gezin. Yeni insanlar tanıyın. Sizin bunları yapmanız yeterli. Gerisi ülke yönetiminin problemidir. Sizlerin başarılı olup aralardan sıyrılacağınıza eminim” dedi.

SALONU DOLDURDULAR

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu’ndaki seminer soru cevaplarla sona erdi. Prof. Dr. Filiz Balta Peltekoğlu, soru cevap bölümünde, salonu hınca hınç dolduran öğrencilerin, Halkla İlişkiler ve kariyer kapsamındaki sorularını içtenlikle cevapladı. Program sonunda Çerkezköy Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Hikmet Ziya Özek tarafından Peltekoğlu’na plaket takdim edildi.

Haber / Ahmet KARDEŞ     

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10