Alman öğrenciler geri dönmekte zorlandılar

Almanya’nın Remseck Am Neckar Belediyesi’nden gelen 2 öğretmen ve 18 öğrenciden oluşan Alman heyet, dün saat 11.00’da Almanya’ya yolcu edildi. Öğrencilerin Türkiye’den ve Türk misafirperverliğinden

Çerkezköy 25.05.2012 20:59:00 0
Alman öğrenciler geri dönmekte zorlandılar

 Çerkezköy Haber - Kızılpınar Belediyesi’nin, kardeş belediye olarak belirlediği Almanya’nın Remseck Am Neckar Belediyesi ile temaslarda bulunması sonucu Wilhem-Kel ve Realschule Remseck okullarından Türkiye’ye gelen heyet dün saat 11.00’da Almanya’ya uğurlandı. 2 öğretmen ve 18 öğrenciden oluşan kardeş okul heyeti Kızılpınar’da 1 hafta kaldı. İlk gün Trakyum Restaurant’ta kendileri için düzenlenen yemekte Türk öğrencilerle bir araya gelen Alman heyet, daha sonra 1 hafta boyunca yanlarında kalacakları Türk ailelere teslim edilmişti.

19 MAYIS’I BİRLİKTE KUTLADILAR

Alman öğrenciler misafirliklerinin ikinci gününde ise Türk öğrencilerle birlikte 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinliklerine katıldı. Etkinlikte oldukça eğlenceli dakikalar geçirdikleri gözlenen Alman öğrencilerden bazıları, düzenlenen bazı yarışmalara da katıldı. 19 Mayıs etkinliklerinin ardından Kızılpınar Kocameşe Piknik Alanı’nda, Kızılpınar Belediyesi tarafından organize edilen piknikte ise Türk ve Alman öğrenciler arasındaki tedirginlik yerini kaynaşmaya bıraktı.

BOL BOL ALIŞVERİŞ YAPTILAR

Türkiye ziyaretlerinin üçüncü gününde ise Kızılpınar Belediyesi’nin organize ettiği İstanbul gezisine katılan öğrenciler ve öğretmenler rehber eşliğinde İstanbul’u gezdiler. İstanbul’da öncelikle Sultan Ahmet Camii’ni gezen grup daha sonra sırasıyla, Hipodrom, Alman Çeşmesi, İbrahim Paşa Sarayı, Million Taşı, III. Ahmet Çeşmesi, Aya İrini, Topkapı Sarayı, Yerebatan Sarnıcı, Binbir direk Sarnıcı, Büyük Postane, Sirkeci Garı, Eyüp Sultan, Fener, Kasımpaşa, Cibali, Galata, Unkapanı, köprüleri ve müzeleri gezdi. İstanbul’u doyasıya gezme şansını yakalayan Alman öğrenciler burada bol bol alışveriş yapmayı da ihmal etmedi.

EDİRNE’Yİ GEZDİLER

Alman öğrenciler, tatillerinin sonraki üç gününde ise Kızılpınar Anadolu Lisesi, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Lisesi ve Kızılpınar Atatürk İlköğretim Okulu’nda Türk öğrencilerle birlikte derslere girdiler. Bu süre zarfında ayrıca Çerkezköy ve Kızılpınar’ı gezen Alman heyet, Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Hamdi Zenginal’ı makamında ziyaret etti. Önceki gün ise Edirne’ye düzenlenen geziye katılan heyet, burada da Selimiye Camii, Ali Paşa Kapalı Çarşısı, Adalet Kasrı, Edirne Evleri, Balkan Şehitliği, Kırkpınar Alanı, Şükrü Paşa Anıtı, Meriç ve Tunca Köyleri ve II. Beyazıt Külliyesi’ni ziyaret etme şansı buldu.

ALMAN ÖĞRENCİLERİN TÜRKİYE’Yİ YORUMLADI

Kendileri için düzenlenen veda programında 1 haftalık misafirlikleri süresince yapılan faaliyetlerde çekilen fotoğrafların yer aldığı bir slâyt izleyen öğrenciler Türkiye hakkındaki izlenimlerini paylaştılar. Alman öğrencilerden bazılarının Türkiye ziyareti değerlendirmeleri şöyle oldu:

Patrick: “Tatil boyunca en çok hoşuma giden durum, Türk halkının çok misafirperver olmasıydı. Bizlere karşı çok iyi niyetli ve güler yüzlü oldular. Bu sayede çok çabuk uyum sağladık.”

Luai: “Türk misafirperverliği gerçekten de bizce inanılmaz boyutlarda. Gezdiğimiz yerler de çok güzel ve ilginçti. Şunu da söylemek istiyorum, buradayken hiç aç kalmaya fırsatım olmadı.”

Lea: “Türk aileleri bizlerin iyi vakit geçirmeleri için çok büyük çaba gösterdiler. Yabancılık çekmememiz için ellerinden geleni yaptılar. Her şey için çok teşekkür ediyorum.”

Maria: “Herkesin güler yüzlü olması çok hoşuma gitti. Türkiye’ye dair zihnimizdeki tüm önyargılar silindi. Ayrıca Türk yemekleri de çok güzel.”

Nick: “Ben daha önce de Türkiye’ye geldim. Fakat önceki gelişlerimde Turistik yerlerde otellerde kalmıştım. Bu gezide ise Türk ailelerini daha yakından tanıma fırsatı buldum.” Vanja: “Buraya gelerek gördüm ki gerçekten de Türkiye’yi yanlış tanımışım. Bu tatil sizler hakkındaki tüm önyargılardan kurtulmamıza vesile oldu. Buraya gelirken çok korkuyordum. Bize nasıl davranılacağı konusunda endişelerim vardı. Ama burada geçirdiğim zamanın ardından şunu söyleyebilirim, Almanya’ya dönmek istemiyorum.”

DÜNYA KOCA BİR KÖY OLUYOR

Alman öğrencilerle birlikte Türkiye’ye gelen, Alman öğretmen Markus Vöge de ilk iki günün alışma süreci olacağını ve daha sonra kaynaşmanın sağlanacağını tahmin ettiklerini ifade etti. Alman heyetinde yer alan Türk öğretmen Süheyla Altaş ise bu tatilin kendisi için farklı bir tecrübe olduğunu belirtti. İlk defa böyle bir tecrübe edindiğini söyleyen Altaş, ailelerle ve öğretmenlerle iç içe bir tatil geçirmenin güzel bir tecrübe olduğunu kaydetti. Kızılpınar Atatürk İlköğretim Okulu Müdürü Ergun Hamzalı, Kızılpınar Anadolu Lisesi Müdürü Necdet Önder ve Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Lisesi Müdürü Mustafa Türk de yaptıkları konuşmalarda kendilerine böyle bir zemin hazırlayan Almanya’nın Remseck Am Neckar Belediyesi ile Kızılpınar Belediyesi’ne teşekkür ettiklerini belirterek, “Dünya giderek koca bir köy haline geliyor. Diller farklı olsa da insanların anlaşamaması için bir sebep yok” dedi.

PEŞİN FİKİRLİLİKTEN UZAK DURULMALI

Kızılpınar’da Türk ve Alman öğrencilerin kardeşlik mesajları verdiği manzarayı görmekten dolayı mutluluk duyduğunu söyleyen Belediye Başkanı Faruk Korkmaz, “Öğrencilerimizin biraz önce bahsettiği misafirperverliği, Almanya ziyaretimizde de görmüştük. Bu sebeple de böyle bir proje yapmaya karar verdik. Bu diyalogun sağlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Peşin fikirlilikten uzak durulması gerektiğini kaydeden Korkmaz, kafalardaki sınırların ortadan kalkması gerekiyor. Ekim’de de biz öğrencilerimizi Almanya’ya göndereceğiz” dedi. Alman öğrencilerin gidecek olmasından dolayı üzüntülü olduğunu belirten Korkmaz, “Kızılpınar artık sizin ikinci bir evinizdir” dedi. Belediye Başkanı Faruk Korkmaz’ın konuşmasının ardından Alman öğretmenlere ve öğrencilere hediyeler verildi. Havaalanından çiçeklerle karşılanan Alman heyet, Belediye Binası önünden gözyaşları içinde uğurlandı. 

Haber / Ahmet KARDEŞ    

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10