HİNTLİ POLYPLEX'TEN ÇORLU'YA “150 MİLYON DOLARLIK” YATIRIM

Dünyanın en büyük ince polyester film üreticisi Polyplex, Trakya Kalkınma Ajansı desteğiyle Trakya’da dev bir yatırımı hayata geçiriyor. Firma, hâlihazırda faaliyet gösterdiği Çorlu Avrupa Serbest B?

Çorlu 30.05.2012 21:05:00 0
HİNTLİ POLYPLEX

 Çerkezköy Haber – Dünyanın en büyük ince polyester film üreticisi Polyplex, Trakya Kalkınma Ajansı desteğiyle Trakya’da dev bir yatırımı hayata geçiriyor.

“CARİ AÇIĞA KONULMUŞ BİR TUĞLA” OLACAK
Firma, hâlihazırda faaliyet gösterdiği Çorlu Avrupa Serbest Bölgesi’nde kuracağı pet şişe hammadde üretim tesisiyle Türk ekonomisine yıllık 1 milyar dolardan fazla döviz girdisi sağlamayı amaçlıyor. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (Yatırım Ajansı) ile Polyplex tarafından, Hintli firmanın yatırım kararına ilişkin bir basın toplantısı düzenlendi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan toplantıda, yapılacak yatırımı “Türkiye'nin cari açıkla mücadelesinde, yeni teşvik sistemiyle örülmeye başlanan cari açık duvarına yeni konulmuş bir tuğla” şeklinde tanımladı.  Yatırımın, Türkiye'nin cari açığının, dış ticaret açığının azaltılması konusunda önem taşıdığına işaret eden Çağlayan, “Cari açığın sökülen bir dişi anlamına geliyor. Bu tür yatırımlar, ülkenin yatırımına, istihdamına, üretimine, ihracatına, dış ticaretine olumlu etkiler yaratırken, tabii ki yatırımcıyı da asla mahcup etmeyen, yatırımcıyı da üzmeyen, yatırımcıya da para kazandıran yatırımlardır. Ümit ediyorum ki, önümüzdeki günlerde bu tür yatırımlar çok daha fazla artacaktır” diye konuştu.
3 YIL İÇİNDE İHRACAT 1 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNE ÇIKACAK
Söz konusu yatırımın 200'den fazla ek istihdam sağlayacağını ve gelecek 3 yıl içinde firmanın ihracatını 1 milyar doların üzerine çıkaracağını kaydeden Çağlayan, yatırımın Türkiye'nin dış ticaret açığı verdiği petrokimya açısından da önem taşıdığının altını çizdi.
Çağlayan, Türkiye'nin kimya sektöründe 2011 yılında toplam 11 milyar dolar dış ticaret açığı verdiğini dile getirerek, PET reçine için 305 milyon dolar ithalat bedeli ödenirken, buna karşılık yapılan ihracatın 16,9 milyon dolar, PTA ürünündeki ithalatın da 265 milyon dolar olduğunu anlattı. Çağlayan, “İki ürünü üst üste koyduğunuz zaman geçen yıl Türkiye, iki ürünün ithalatına tam 570 milyon dolar ödedi. Bunun karşılığında ihracatı 30–32 milyon dolar seviyesinde olmuş” dedi. 
BİZ DE WOOD YAPMAK İSTİYORUZ
Polyplex Kıdemli Başkan Yardımcısı Kapil Gupta'ya hitaben reçine hammaddesi ile ilgili yatırım beklediklerini söyleyen Çağlayan, bu yatırımın 500 milyon dolarlık olacağını belirterek, Gupta'dan bu yatırımın yapılacağı konusunda söz aldı. Çağlayan, Hindistan ve Türkiye'nin benzerlik gösterdiğini kaydederek “ABD'de Hollywood, Hindistan'da Bollywood var. Biz de bir wood yapmak istiyoruz ama daha ismine tam karar vermedik. Yani buna ne wood diyelim bilmiyorum. Belki de bunu kamuoyuna açarız, gelecek olan isimlere göre bir çalışma yaparız. Özel ekonomik bölgeler konseptimiz içinde Türkiye'nin de en az Hollywood kadar, en az Bollywood kadar çok önemli film platolarına sahip olacağı özel ekonomik bölge yapma konusunda aldığımız mesafeyi de ifade etmek istiyorum” diye konuştu.
 “YATIRIMLA BİRLİKTE İÇ TÜKETİM DE KARŞILANACAK”
Polyplex Kıdemli Başkan Yardımcısı Kapil Gupta da yatırımla birlikte iç tüketimin karşılanacağını ve ihracat için fırsat sağlanacağını belirterek, Türkiye'nin polyester yatırımları konusunda, Avrupa yatırımları için bir merkez olarak seçildiğini söyledi. Gupta, Türkiye'ye daha fazla yatırım kararının, önceki yatırıma bağlı olarak alındığını bildirdi. Yatırımın ilk aşamasının 2013'ün ilk çeyreğinde, ikinci aşamasının 3 yıl sonra tamamlanacağını kaydeden Gupta, hammaddenin bir miktarının Türkiye'den alınacağını, aynı zamanda ithal edileceğini, ağırlık itibariyle nihai ürünün % 86'sının PET hammaddesi olacağını açıkladı.
300’ÜN ÜZERİNDE VATANDAŞA İSTİHDAM İMKÂNI
Trakya’ya yapılacak bu önemli yatırım için Tekirdağ Yatırım Destek Ofisleri aracılığıyla Polyplex firmasına teknik destek sağladıklarını açıklayan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Gökay Üstün bu büyük yatırıma dair süreçleri yakından takip ederek yatırımın bölgelerinde hayata geçmesine katkıda bulunduklarını söyledi. Genel Sekreter Üstün, 300’ün üzerinde vatandaşa doğrudan veya dolaylı olarak istihdam imkânı sağlayacak olan yatırımın önemine değinirken bu yatırımın yerel tedarikçilerin gelişimine de katkı sağlayacağının altını çizdi. Üstün konuyla ilgili açıklamalarını şu ifadelerle tamamladı: “Bölgede yeni iş imkânlarının doğmasına vesile olacak bu yatırımın bölgemizde gerçekleşmesine katkıda bulunduğumuz için büyük mutluluk duyuyoruz. Doğal kaynaklara saygılı biçimde üretim yapacak olan diğer tüm sanayiciler için bölgemizin ve Ajansımızın kapıları sonuna dek açık olacaktır. Yeni yatırımın bölgemiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum.”

0282 726 91 91
0282 747 65 10