“Günümüz Şartlarına Göre İş İmkânı” konuşuldu

Çerkezköy Meslek Yüksek Okulu tarafından ‘Günümüz Şartlarına Göre İş İmkânı’ konulu bir konferans düzenlendi. Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki konferansta Marmara Üniversitesi İleti?

Çerkezköy 2.06.2012 09:17:00 0
“Günümüz Şartlarına Göre İş İmkânı” konuşuldu
Çerkezköy Haber – Çerkezköy Meslek Yüksek Okulu tarafından ‘Günümüz Şartlarına Göre İş İmkânı’ konulu bir konferans düzenlendi.
TECRÜBELERİNİ GENÇLERLE PAYLAŞTI
Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksek Okulu tarafından önceki gün saat 14.00’da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen seminerde öğrencilere iş aramanın yolları anlatıldı. Konferansın konuşmacısı Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Tuğrul Savaş tecrübelerini öğrencilerle paylaştı. Doç. Dr. Ahmet Tuğrul Savaş, insanların hangi dönem ya da şartlar içerisinde olurlarsa olsunlar, bir şeyleri başarma çabası içinde olduklarına dikkat çekti.
İŞ ARTIK ASLANIN MİDESİNDE
İş fırsatlarının okul hayatı boyunca öğrenildiği kadar kolay olmadığını hatırlatan Doç. Dr. Savaş, “Okuldan sonra vahşi bir ormanın içine girmiş gibi olacaksınız. Hiçbir şeyin garantisinin olmadığı bir hayatın sizi beklediğini bilmelisiniz. İş arayışlarında birçok rakibiniz olacak. Hatta şu an çok samimi olduğunuz arkadaşlarınızın dahi iş hayatında sizin rakibiniz olabilecek. Kendinizi kanıtlama ile ilgili çabalarınız daha da önemli hale gelecek” dedi. Eskiden “ekmek aslanın ağzında” denildiğini hatırlatan Doç. Dr. Ahmet Tuğrul Savaş, “Şimdi ise ekmek yani iş, aslanın midesine, hatta ince bağırsaklarına kadar indi. Öyle ki iş başvurusunda bulunacaksınız. Başvurunuz kabul gördükten sonra bile en az 4 mülakattan geçeceksiniz. Mülakatlarda başarılı olduktan sonra da deneme süresince kendinizi ispat etmeniz gerekecek” realitesini dile getirdi.
OKUL SONRASI HEMEN “MÜDÜR” OLACAĞINIZI DÜŞÜNMEYİN
Bazılar öğrencilerin okuldan mezun olunca hemen şef ya da müdür olacaklarını zannettiklerini belirten Doç. Dr. Ahmet Tuğrul Savaş, “Ama birinin yönetici olabilmesi için önce kendisini kanıtlaması lazım” dedi. Okulda öğrenilenlerin, iş hayatında uygulanmadığı sürece hiçbir anlamının olmadığını söyleyen Prof. Dr. Savaş “Siz kendi bilginizin değerini kendiniz çizersiniz. Senin neyi ne kadar bildiğini senden başkası değerlendiremez. İş ilişkilerinde de “işe sahip olacak olan” sizsiniz. İş bilginizi güçlendirmeniz lazım” yönlendirmesinde bulundu.
ÖĞRENMENİN SONU YOKTUR
İşle ilgili fırsatların hâlâ çok olduğunu kaydeden Doç. Dr. Ahmet Tuğrul Savaş, insanların bu fırsatları değerlendirmede yeterliliklerini kullanırken başarısız olabildiklerini ifade etti. İş hayatında, eğitimli ve yetenekli olmanın yanında iyi bir takım arkadaşı olmanın da çok önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Savaş, “Aldığınız eğitimin yeterli olduğunu düşünürseniz bu sizin için bir engeldir. Çünkü öğrenmenin sonu yoktur. “Ben oldum” dediğiniz an, sizin kaybetmeye başladığınız andır. Kendinizi sürekli yenilemeli ve öğrenmeye açık olmalısınız” dedi.
YENİ MEZUNLAR HOCALARINI REFERANS YAZABİLİR
İş hayatında başarılı olmak isteyenlerin “İş”, “Görev” ve “Meslek” tanımlamalarını iyi kavramaları gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Ahmet Tuğrul Savaş, “İş, bir işyerinin yaptığı bütün faaliyetlerdir. Görev, bu bütünün içinde bizden yapmamızı bekledikleri kısımdır. Meslek ise yeterli benzerlik gösterebilen ve gruplanabilen görevler topluluğudur” dedi. Öğrencilerin ‘Yeni Mezun’ olarak ilk iş başvurularında üniversitedeki hocalarını referans olarak gösterebildiklerini kaydeden Doç. Dr. Savaş, “İkinci ve daha sonraki iş başvurularınızda üniversitedeki hocalarınızı referans göstermemelisiniz. Çünkü yeni mezun sıfatından çıkmış, iş deneyimi olan bireyler haline gelmiş olacaksınız. Bundan sonraki süreçte, bir önceki iş deneyimlerinizde size yöneticilik yapan isimleri referans olarak yazmalısınız” diye konuştu.
KARİYER FIRSATLARINI DEĞERLENDİRİN
Doç. Dr. Ahmet Tuğrul Savaş, konferansın sonunda öğrencilere, çalışıyor olsalar bile özgeçmişlerini en az 2 yılda bir yenilemeleri gerektiğini söyledi. İnsanların önlerine gelen kariyer fırsatlarını değerlendirmeleri gerektiğini ifade den Doç. Dr. Savaş, “Kariyer planlamanızı yapın. Sürekli sektör ve iş alanları hakkında araştırmalar yapın. Unutmayın ki kariyerinizin hedefi sizlere aittir. Bunu başkalarından beklemeyin” dedi. Programa Namık kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Hikmet Ziya Özek, öğretim görevlileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Haber / Ahmet KARDEŞ

0282 726 91 91
0282 747 65 10