50 yıllık “vakıf davası mağdurlarına” tarihî müjde

Elli yıldır süre gelen Ayas Paşa Vakfı davasında sürpriz sayılabilecek tarihî bir gelişme yaşandı. Ayas Paşa Vakfı ile Hazine, Büyükyoncalı Belediyesi ve diğer parsel sahipleri arasında 50 yıldÄ

Saray 5.06.2012 10:00:00 0
50 yıllık “vakıf davası mağdurlarına” tarihî müjde
Çerkezköy Haber - Elli yıldan beri sonuçlanamayan Ayas Paşa Vakfı davasında sürpriz sayılabilecek tarihî bir gelişmeye imza atıldı.
AYAS PAŞA VAKFI DAVALIKTI
Vakıf ile Hazine, Büyükyoncalı Belediyesi ve diğer parsel sahipleri arasında 50 yıldır çözümlenemeyen arazi davasında “bilirkişi raporu” oluşturuldu Parsel sahiplerinden Münür Ceylan, bilirkişi raporu ile ilgili bilgi verdi. 440 dönümlük söz konusu arazinin, geçmişi Osmanlı Devleti’ne kadar uzanan Ayas Paşa Vakfı’na ait olduğu iddiasında bulunulduğunu söyleyen Ceylan’ın verdiği bilgiye göre süreç şöyle yaşanmış:
Yıllar boyunca bu arazilerin birçoğu devlet tarafından kamulaştırılmış. Bazıları satılmış. 1950’li yıllarda ise arazi işletenler ile vakıf arasında ihtilaf (anlaşmazlık) söz konusu olmuş. Bu ihtilaf sonrası, söz konusu vakfın yasallığını kaybettiği iddiası ile dava açılmış. Mahkeme de vakfın yasallığını kaybettiğine ilişkin karar verince bu kez vakfın yasal mirasçıları karara itiraz etmiş. Mahkeme de vakfın bu itiraz talebini kabul etmiş.
BİLİRKİŞİ RAPORUNU TAMAMLADI
Saray Kadastro Hâkimliği’nin 12 yıl önce 16 bin 500 dönüm yere tedbir koyduğunu ve binlerce kişinin tapularının alamadığı için mağdur olduğunu belirten Münür Ceylan, “Binlerce insan mahkemenin bu tedbirinden dolayı tapusunu alamıyor. 10 yıldır mahkeme sonucunu bekliyordum. 1,5 yıl önce Saray Kadastro Hâkimliğine bu vakıf aleyhinde bizim gibi sorunu olanlarca dava açıldı. Davada “bu vakıf yasal şartlarını kaybeden bir vakıf” denildi. Bunun sonucunda vakfın yasal şartlarını koruyup korumadığının belirlenmesi için bilirkişi atandı” dedi.
VAKIFLA ANLAŞARAK TAPULARINA KAVUŞABİLECEKLER
Bilirkişinin de “Bu vakıf yasal şartlara uyan bir vakıftır” şeklinde tespit yaptığını belirten Ceylan “Vakfın tek bir yasal mirasçısı var. O da ‘ben sizinle sulh yoluna gidebilirim’ dedi. Böylece mağdur olanlar, vakıf mirasçısı ile anlaşma yoluna giderek rayiç bedel ödeyip tapularına sahip olabilecekler” diye konuştu. Bu konuda mağdur olanlara seslenen Ceylan “vakıfla anlaşarak bu mağduriyetten kurtulmak mümkün olabilir” dedi. Saray, Büyükyoncalı ve Çerkezköy’de bu konuyla ilgili çok sayıda mağdurun olduğunu da söyleyen Ceylan mağdurların ortaya çıkarak vakıfla anlaşabileceğini söyledi. 
? Haber / Gülveren VATANSEVER

0282 726 91 91
0282 747 65 10