Şiddet gören tüm kadınlara belediye sahip çıkacak

Çerkezköy Belediyesi şiddete maruz kalan tüm kadınlar için hami olmaya hazırlanıyor. Önceki gün saat 15.00’da Meclis Toplantı Salonu’nda Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın 2. oturumunda t

Çerkezköy 10.06.2012 19:31:00 0
Şiddet gören tüm kadınlara belediye sahip çıkacak

 Çerkezköy Haber - Çerkezköy Belediyesi Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın 2. oturumu önceki gün saat 15.00’da Meclis Toplantı Salonu’nda yapıldı. Trafiğe çözüm için parkomat sistemine ağırlık verilirken istismara uğrayan sahipsiz kadınlar da unutulmadı. Meclise sunulan 24 projede özellikle Kadın Sığınma Evi’nin acil proje kapsamına alınmasına ve kiralama yöntemine başvurulmasına ilişkin komisyon tavsiye kararı meclis tarafından da oybirliği ile kabul edildi.

24 PROJE OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ

Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem’in başkanlık ettiği toplantıya Demokrat Partili meclis üyesi Asuman Azak mazereti dolayısıyla katılmadı. Açılış ve yoklamanın ardından ilk olarak bir önceki toplantıda Bütçe Komisyonu’na havale edilen Otopark Düzenlemesi’ne ilişkin gündem maddesi görüşüldü. Karar ile ilgili bilgi veren Mali Hizmetler Müdürü Mustafa Gümüş, “Otopark uygulamasında bulunan civar belediyelerin tarifeleri, emsal değerlendirme için incelendi. Ücretlendirme 08.00–19.30 saatleri arası için geçerli olacak. İlk 5 dakika ücretsiz, 6 dakika–1 saat arası 1,50 TL olacak. 1 saat–2 saat arası 3 TL, 2 saat–3 saat arası 5 TL, 3 saat–4 saat arası 8 TL olacak. 4 saatten uzun park süreleri ise 12 TL olarak ücretlendirilecek. Uygulama ilk etapta Atatürk Caddesi, Uğur Mumcu Caddesi, Öztrak Caddesi’nin bir kısmı ve Vize Giyim önünde gerçekleştirilecek” dedi.

OTOPARK YAPMAK BELEDİYENİN ASLİ GÖREVİDİR

Araç parkı için otopark yapmanın belediyenin asli görevlerinden olduğunu belirten Cumhuriyet Halk Partili Meclis Üyesi Yüksel Sevil, “1994’ten beri inşaat ruhsatları üzerinden otopark yapılması için vatandaştan para alındı fakat bu paralar başka işler için kullanıldı. Otopark yapmak kanuni bir zorunluluk olmasına rağmen, vatandaştan park için ücret almak haksız kazançtır. Diğer şehirlerdeki uygulamalar incelendiğinde otopark alanlarının olduğu, buna rağmen caddeye park eden araçlardan ücret alındığı görülür. İlçemize otoparklar yapmalı, buna rağmen hala caddelere park ediliyorsa o zaman ücret talep etmeliyiz” dedi.

UYGULAMAYI DOĞRU BULMUYORUZ

Başkan Ali Ertem’in alternatif çözüm üretmekten kaçtığını belirten Sevil, “Hikmet Uğraş Parkı korunarak, yan tarafındaki yollar da dâhil altına, 3 katlı 600 araç kapasiteli bir kapalı otopark yapılabilir. Güveniş Caddesi’ndeki Park ve alt tarafındaki yolun altına, Çelebi Kız Öğrenci Yurdu karşısında bulunan parkın altına, Adnan Kahveci Parkı’nın yanına ve Vize Giyim karşısına 2’şer katlı 200’er araç kapasiteli kapalı otoparklar yapılabilir” dedi. CHP grubunun daha önceden önerdiği bu yerlerden bazılarının Kent Konseyi tarafından da öncelikli olarak meclise sunulduğunu söyleyen Sevil, “Belediye olarak otopark alanları oluşturulmadığı için bu uygulamayı doğru bulmuyoruz” diye konuştu.

YOL ALTINDA ÇALIŞMA YAPILAMAZ

Fen İşleri Müdürlüğü ile görüşüldüğünü söyleyen AK Partili meclis üyesi Nuran Yeşil ise, “gerekli araştırmaları yaptık. Parkların altına otopark yapmanın çok maliyetli olduğunu gördük. Ayrıca Fen İşleri Müdürlüğümüz yolların altında doğalgaz, elektrik ve telefon hatlarının bulunduğunu buralarda herhangi bir çalışma yapılamayacağını ifade etti. AK Partili meclis üyesi Ziya Osmanoğlu ise Çerkezköy’de uzun vadede bir katlı otopark yapılmasının şart olduğunu fakat mevcut trafik sorunun çözümlenmesi için de parkomat sisteminin uygulanmasının gerektiğini ifade etti.

CHP BELEDİYELERİ DOĞRU YAPIYOR

Bir kentin orta ve uzun vadede trafik sorununu çözmesi adına katlı otoparklar yapması gerektiği fikrine katıldığını söyleyen Başkan Ali Ertem, kısa vadede ise trafik sorununa çözüm getirmek adına parkomat sistemine geçilmesi gerektiğini kaydetti. Meclis üyelerinin siyasi kimliklerini dışarıda bırakarak mecliste yer almaları ve sorunlara çözüm üretmesi gerektiğini belirten Ertem, “Kırklareli, Edirne, Eskişehir ve Çorlu belediyeleri CHP’ye ait. Bunarlın hepsinde de parkomat sistemi uygulanıyor ve hiçbirinde de katlı otopark alanı yok. Bunları CHP belediyeleri yanlış yaptı diye söylemiyorum. Ben onların bu uygulamalarının doğru olduğunu canı gönülden inanıyorum” dedi.

MALİYETİ EN AZ 5 MİLYON TL OLUR

CHP grubunun otopark yeri olarak önerdiği yerlerde, kimsenin itirazı olmaması halinde katlı otopark yapılabileceğini söyleyen Ertem, “Saydığınız tüm yerler yeşil alan. Buraların üzerinde bir rant sağlanmadığı taktirde altına katlı otopark yapamazsınız. Bir Alış Veriş Merkezi yapılır, altına da katlı otopark inşa edilir. Bu dünyanın her yerinde böyledir. Yalnızca Hikmet Uğraş Parkı altına 3 katlı bir otopark yapmanın maliyeti en az 5 milyon TL’dir. Şundan da eminim ki Atatürk Caddesi’nde işi olan biri gidip de Hikmet Uğraş Parkı’nda otoparka aracını park etmez. Vize Giyim önüne otopark yapılması konusunda bizzat kendim proje hazırladım. Birkaç kişi buna itirazda bulundu. Mahkeme kararı ile proje iptal edildi. Bizler bu mecliste çözüm için varız. Burası sorunların çözüme kavuşturulduğu bir meclistir” dedi. Komisyonun oy çokluğu ile aldığı tavsiye kararı mecliste de CHP grubunun ret oyuna karşın oy çokluğu ile kabul edildi.

KADINLARIN HAMİSİ OLACAĞIZ

İlgili gündem maddesinin görüşülüp karara bağlanmasının ardından bir önceki meclis toplantısında Bütçe ve İmar Komisyonlarına havale edilen konular görüşüldü. Çerkezköy Kent Konseyi meclisleri ve çalışma gruplarınca hazırlanan ve meclise sunulan 24 projenin günün ekonomik şartları ve özelliklerine göre yapılması ve onaylanmasına karar verildi. Özellikle Kadın Sığınma Evi’nin acil proje kapsamına alınmasına ve kiralama yöntemine başvurulmasına ilişkin komisyon tavsiye kararı meclis tarafından da oybirliği ile kabul edildi. Kadın Sığınma Evi’nin ileride istismar edileceğini düşündüğünü söyleyen Belediye Başkanı Ali Ertem, “Bu alınan kararla birlikte belediye olarak kocası ya da ailesi tarafından istismara uğramış kadınlarımızın hamisi olacağız. Şiddete maruz kalan tüm kadınlarımız, belediyemizin hamiliğinde koruma altına alınacaktır” dedi.

ARAÇ BAŞI 10 BİN TL ÖDENECEK

Toplantıda daha sonra yine bir önceki toplantıda Bütçe Komisyonu’na havale edilen Toplu Taşıma Araçları yönetmeliğinde yapılan düzenlemeler görüşüldü. Komisyon raporu şöyle: “Yenilenecek olan araçların rengi Turkuaz olacak. Araçların tümü engelli vatandaşların rahatça inip binebileceği şekilde uygun hale getirilecek. Araçlarda kapasite artırımına gidilecek. Koltuk sayısı 20 ila 26 arasında olacak. Kapasite artırımında koltuk başına 50 TL ödenecek. Toplu Taşımacılık devir ücreti olarak belediyeye 10 bin TL ili taksit halinde ödenecek” Komisyonun oybirliği ile aldığı bu tavsiye kararı da meclis tarafından oybirliği ile kabul edildi.   

PLAN DEĞİŞİKLİĞİ TALEPLERİ KABUL EDİLDİ

Meclisin bir sonraki gündem maddesinde ise bir önceki toplantıda Tarife Komisyonu’na havale edilen 2012 Mali Yılı Gelir tarifesine ilave yapılması konusu görüşüldü. Turizm belgeli yatırım ve işletmelere su ücret tarifelerinde, 2012 mali yılında meskenlere uygulanan tarifenin uygulanmasına yönelik komisyon tavsiye kararı meclis tarafından da oybirliği ile kabul edildi. Toplantıda daha sonra İmar Komisyonu’na havale edilen konuların görüşülmesine geçildi. İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün 100 ada 75 parselde ve çevresinde; Yazıcıoğlu İnşaat’ın 93 ada 205 parselde ve Sevgin Şen’in de 697 ada 1 parselde plan değişikliği yapılmasına ilişkin talepleri komisyonca oybirliği ile kabul edildi. Komisyonun tavsiye kararları meclis tarafından da oybirliği ile kabul edildi.

1 METREKARE BİLE İMARA AÇMADIK

Başkanlığı dönemi boyunca Çerkezköy Belediye Meclisi’nin 1 metrekare dahi yeri imara açmadığını ve bununla gurur duyduğunu söyleyen Belediye Başkanı Ali Ertem, “Biz görev süremiz boyunca mevcut imar alanlarında modernleşme çabası içinde olduk. Kızılpınar’dan Tepe mevkiine kadar olan yerler imara açık. Buralar 150 bin nüfusu karşılayabilecek kapasitede” dedi. Toplantı sonunda 2011–2012 dönem toplantılarını tamamladıklarını belirten Ertem, “Meclisimiz 1 aylık tatile giriyor. Bu nedenle bir sonraki toplantımızı 1 Ağustos Çarşamba günü saat 15.00’da yapacağız” dedi.

 Haber / Ahmet KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10