Türkçe’nin çocuklarından rüya gibi bir gece

2003 yılından bu yana gerçekleştirilen ve bu yıl Tekirdağ’da ikincisi düzenlenen Türkçe Olimpiyatları önceki akşam Tekirdağ Sahilinde gerçekleştirildi. 33 bin vatandaşın katıldığı etkinl

Tekirdağ 12.06.2012 00:00:00 0
Türkçe’nin çocuklarından rüya gibi bir gece

Çerkezköy Haber - Bu yıl Türkiye’de 10.’su Tekirdağ’da ise 2.’si düzenlenen Uluslar arası Türkçe Olimpiyatları’nda kapsamında önceki akşam sahilde Tekirdağlıların karşısına çıkan olimpiyat çocukları, Tekirdağlılara unutulmaz bir gece yaşattı.

 

135 ÜLKEDEN BİN 500 ÖĞRENCİ

 

Dünyanın 135 ülkesinden ortak paydaları Türkçe olan bin 500 öğrenci 10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları için Türkiye’ye gelirken, bunlardan 74’ü Tekirdağ İl etkinliğinde yer aldı. Gecenin sunuculuğunu ünlü spor spikeri ve program sunucusu Ertem Şener ve Arnavutluklu öğrenci Jorda yaptı. Önceki akşam Tekirdağ Sahili’nde gerçekleşen Türkçe Olimpiyatları etkinliğinde sevinç ile hüzün bir arada yaşandı. Türkiye’ye Fransa'dan gelen Imane isimli öğrenci, Türkiye'den ve arkadaşlarından erken ayrılmak zorunda olduğundan yarışma esnasında göz yaşlarına hakim olamadı. Ülkesindeki önemli bir imtihana katılması gereken ve bundan sonraki programlara katılamayacak olan Imane, 'Sizi seviyorum' diyebildi. Imane'nin sözcüklerinin adeta boğazına düğümlendiğini gören birçok Tekirdağlı da göz yaşlarına hakim olamadı. Program Kosovalı öğrencilerin Bursa halk oyunları gösterisi ile devam etti.

 

ONUN ŞİİRİNİ OKUMAKTAN GURUR DUYDUM

 

Halk Oyunları gösterisinin ardından Gürcistanlı Leyla da Mehmet Akif'in 'Atiyi Karanlık Görerek' şiirini okudu. Okunan şiirle hüzünlenen Tekirdağlılar Leyla'yı uzun süre ayakta alkışlarken, Leyla da Mehmet Akif Ersoy gibi bir şairin şiirini okumaktan gurur duyduğunu söyledi. Kenyalı Abdurrezzak Barış Manço'nun 'Sarı Çizmeli Mehmet Ağa' şarkısını seslendirirken, Tekirdağlılar da hep birlikte şarkıya eşlik etti. Tacikistanlı Shohrukh Yunusov'un Trakya şivesi ile konuşması büyük alkış aldı ve gülüşmelere neden oldu. Sunucu Ertem Şener’in 'Nasılsın?' sorusuna 'İyiyim be yav' cevabını veren Yunusov, seslendirdiği İkinci bahar şarkısı ile izleyenleri kendisine hayran bıraktı.

 

ÇOK GÜZEL BİR ŞEHİR

 

Sunucu Ertem Şener, performanslarını sergileyen çocuklarla sohbet ederken, Tekirdağ’ı çok beğendiklerini söyleyen yarışmacılar, insanların çok cana yakın olduğunu, bölge yemeklerinin özellikle Tekirdağ Köftesi’nin çok lezzetli olduğunu belirterek, “Çok güzel bir memlekette, çok güzel bir şehirde yaşıyorsunuz. Çok şanslısınız” dediler. Öğrencilere yalnızca Türkçe öğretmekle kalmayan onlara Türk Kültürünü de aşılayan öğretmenlere teşekkür eden Ertem Şener, “Öğretmenlerimiz Türkçemizi dünyaya öğretmek için dünyanın dört bir yanına gittiler. Mümkün olsa bir valiz bile almadan uzaya bile giderler Türkçemizi öğretmek için. Kendilerine bir Türk olarak sonsuz teşekkür ediyorum” dedi.

 

TEKİRDAĞ KÖFTESİNİ ARNAVUTLUK’TA TANITACAK

 

Programın sunuculuğunu yapan Arnavutluklu Jorda da Tekirdağ Köftesini çok beğendiğini belirtti. Kendi ülkesinde yemeklerde şehir isimlerinin kullanılmadığını belirten Jorda, Tekirdağ Köftesini Arnavutluk'a götürme ve Tekirdağ Köftesi ismi ile tanıtma sözü verdi. Programda konuşan Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek "Bu yıl Tekirdağ'da 2.'sini düzenlemiş olduğumuz Türkçe Olimpiyatları'nda sizlerle bulunmaktan onur duydum. Gerçekten birbirinden güzel cıvıl cıvıl gençleri dinledik. Burada, onların çok güzel şiirlerine, türkülerine, şarkılarına şahitlik ettik. Onları ve onları yetiştirenleri kutluyorum" dedi.

 

ÇOK GÜZEL BİR ORGANİZASYON

 

Öğrencilerin sahne performansından ve organizasyonun güzelliğinden çok etkilendiğini belirten Tekirdağ Belediye Başkanı Op. Dr.Adem Dalgıç da “Gerçekten bu gençlerimize çok emek verilmiş, çok güzel yerlere getirilmiş. Kelimelere sığmıyor, dünyalara sığmıyor anlatılmak istenenler. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

 

ÇERKEZKÖY’DE DE SAHNE KURULMASINI İSTEDİ

 

Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem de bir dahaki seneye Türkçe Olimpiyatları için 66. Sahne kurulacaksa Çerkezköy'de kurulması gerektiğini dile getirerek bu konuda söz istedi. Ertem “Çerkezköy halkı olarak, gönlümüzde sizleri misafir etmek istiyoruz. Alanda bu gece bizlerle birlikte burada olan vatandaşlarımızın neredeyse yarısı Çerkezköylü’dür. Seneye ilçemizde de bir sahnenin kurulmasını istiyoruz” dedi. Emek veren herkese teşekkür eden başkan Ertem, “Yurtdışındaki bütün öğretmenlerimize teşekkür ediyorum. Toprağa düşen cemreler baharın müjdecisidir. Vuslatın geldiğinin habercisidir. Bu kadar hicran yeter. 15 sene oldu. Her kışın bittiği gibi baharın müjdecisi cemreler artık suya düştü, o cemre Anadolu toprağına düşsün diyorum. Beklenen vuslat gelsin istiyorum" ifadesini kullandı.

 

SPONSORLARA PLAKET VERİLDİ

 

Programın sonunda Vali Kemelek, TASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kasım Özadalı ve ÇESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Asbaş katkılarından dolayı sponsorlara teşekkür plaketi takdim etti. Tekirdağ Sahilinde düzenlenen Türkçe Olimpiyatları’nda tüm yabancı öğrenciler hep birlikte 'Yeni bir dünya' şarkısını seslendirirken, program havai fişek gösterisi ile son buldu. di. Program havai fişek gösterileri ile son buldu.

 

33 BİN KİŞİ İZLEDİ

 

Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER), Tekirdağ Aktif Sanayici ve İş Adamları Derneği (TASİAD) ve Çerkezköy Ergene Havzası Sanayici ve İş Hayatı Derneği’nin (ÇESİAD) tarafından Tekirdağ’da organize edilen etkinliği 33 bin kişi izledi. Programa AK Parti Tekirdağ Milletvekilleri Ziyaeddin Akbulut, Özlem Yemişçi, AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek, Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcısı Fevzi Büyüktümtürk, Tekirdağ İl Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, protokol üyeleri çok sayıda davetli ile Çerkezköy’den de binlerce vatandaş katıldı.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10