“Sesinizi duyan biri var”

Mahalle Afet Gönüllüleri Ekibi, Acil Müdahale Ekibi ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi tarafından dün Çerkezköy Belediye Binası’nda tatbikat düzenlendi. Türk bayrağı ve Çerkezköy Belediyesi’nin ambl

Çerkezköy 18.06.2012 23:32:00 0
“Sesinizi duyan biri var”

Çerkezköy Haber - Mahalle Afet Gönüllüleri Ekibi, Acil Müdahale Ekibi ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi tarafından dün Çerkezköy Belediye Binası’nda tatbikat düzenlendi. Türk bayrağı ve Çerkezköy Belediyesi’nin ambleminin olduğu bayrağın sergilenmesi tatbikatı izleyenler tarafından büyük beğeni topladı.

 

 “İLK 72 SAAT ÇOK ÖNEMLİDİR”

 

Yaklaşık 20 kişiden oluşan Mahalle Afet Gönüllüleri, Acil Müdahale Ekibi ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi tarafından dün saat 10.00-12.00 saatleri arasında halkı bilinçlendirmek amacıyla düzenlenen tatbikatın ardından Mahalle Afet Gönüllülerinden Ahmet Yılmaz, Mahalle Afet Gönüllüleri ve Acil Müdahale Ekibi ile ilgili bilgi vererek, ‘Mahalle Afet Gönüllüleri ve Acil Müdahale Ekibi kendi ilçesinde yada yakın bölgesindeki deprem, sel, yangın, trafik, tren kazası, toprak kayması, bina çökmesi gibi afet ve acil durumlara ilk müdahale kapasitesini artırmak amacı ile kurulmuştur. Afet sonrasındaki ilk 72 saat, hayat kurtarma açısından en kritik saatlerdir. Afet sonrasında hayatta kalanların büyük çoğunluğu, ilk 24 saat içinde çevreden yetişen, genellikle eğitimi ve ekipmanı olmayan yakınları ve komşuları tarafından kurtarılan kişilerdir. MAG ve AME, ihbarı aldığı ilk andan itibaren ekibi ile birlikte en hızlı şekilde olay yerine ulaşır başta çevre güvenliği olmak üzere bilgi toplama ilk müdahale gibi çalışmaları gerçekleştirir’ dedi.

 

“ÇERKEZKÖY’DE DE EKİP KURULMASINI İSTİYORUZ”

 

Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Ekibinin profesyonel ekiplerle işbirliği içinde koordineli bir şekilde çalıştığını belirten Ahmet Yılmaz, ‘Eğitim, ekipman ve organizasyon sağlayarak, mahalle bazında, özellikle afet sonrasındaki kritik saatlerde müdahale imkan ve kabiliyetini güçlendirmek, afet riskleri ve bu risklere karşı alınabilecek önlemler konusunda yerel halkı bilgilendirerek, afetlere duyarlılığı ve bilinç düzeyini artırmak bu projenin amacıdır. Müdahale kapasitesine gerek ekipman gerekse eğitim ile sürekli en üst düzeyde tutar. Her ay düzenli olarak eğitimlerini gözden geçirir. Güncellemelerini yapar. Ekibindeki diğer arkadaşları ile düzenli olarak diyalog halinde olur. MAG ve AME üyeleri kendi mahalleleri ile bağlantılarını kaybetmezler. Büyük çaplı afetlerde kendi mahallerindeki MAG ekibinde görev alacaklarının bilinciyle çalışmalara düzenli olarak katılırlar. Mahallesi talep ettiğinde ekibi ve çalışmaları ile ilgili bilgileri paylaşırlar. Çerkezköy’de de gönüllülerden oluşan kurtarma ekiplerinin kurulmasını istiyoruz’ dedi. 

 

“İLK ÇALIŞMAMIZDA 17 KİŞİ YARALI OLARAK KURTARILDI”

 

22 yıl Çerkezköy Devlet Hastanesi’nde görev yapan, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi üyesi olan ve aynı zamanda da fotoğraf sergisinin açılmasına katkı sağlayanlardan biri olan Şirin Kahraman da, Van-Erciş depreminin ardından bölgeye gittiklerini belirterek, "Bizler MAG Vakfı olarak, depremin olduğu gün Van Erciş'e hareket ettik. Hava yolu ile kısa sürede bölgeye ulaştık. Deprem bölgesine vardığımızda projemizi ortaya koyarak kısa süre içerisinde çalışmalarımıza başladık. İlk çalışmamızda 17 kişi yaralı olarak kurtarıldı. Çalışmalarımızı 5 katlı olan bir binada yapıyorduk. Bu binada çok insan yaşıyordu. 16 kişiyi de ölü olarak çıkardık" şeklinde konuştu. 

 

SERGİNİN AMACI HALKI BİLİNÇLENDİRMEK

 

Çerkezköy içinde de MAG birliği oluşturmak istediklerini söyleyen Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi üyesi Şirin Kahraman ise “Amacımız Çerkezköylülerin bilinçli bir oluşumun içinde yer almalarını sağlamaktır. Van Depreminde görevlendirildikten sonra Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Gökhan İnce ile görüştük ve burada da MAG oluşturmaya karar verdik. Resim Sergisi de bu düşünce için atılmış ilk adımdır. Sergiyi, hem insanlarla tanışma hem de insanlarda deprem bilincini oluşturmak için açtık” dedi ve Çerkezköy’de de en kısa sürede MAG oluşmasını temenni etti.

 

JAPONYA’DA GÖNÜLLÜ SAYISI 1 MİLYON 212 BİN

 

Afetlerde gönüllülük esasının önemine vurgu yapan İstanbul MAG Derneği Başkanı Hüseyin Karadayı, “Arkadaşlarımızın çoğu konusunda uzman. Fakat bu iş uzmanlık işi değil, gönüllülük işidir. Önemli olan ne kadar uzman olduğunuz değil, afetlere ne kadar hazırlıklı olduğunuzdur. Afetlere karşı alınan önlemlerden, yapılan hazırlıklardan insanlar haberdar değilse ya da sistem içine alınmamışlarsa afetle mücadelede yetersiz kalınır. Bu da can kaybı sayısının daha da artmasına neden olur. Afetlere hazırlıksız olan Endonezya’da meydana gelen Sumatra Tusunami’sinde can kaybı 300 bin’e yakın oldu. Japonya’daki Tusunami’de ise hazırlıklı oldukları için can kaybı sayısı 21 binlerde kaldı” dedi.

 

GÖNÜLLÜ SAYISI ARTMALI

 

Japonya’da profesyonel kurtarma ekibi üye sayısının 120 bin olduğunu söyleyen Karadayı, “Japonya’daki gönüllü sayısı ise 1 milyon 212 bindir. Türkiye’de ise profesyonel üye sayısı yaklaşık 200 bin iken gönüllü sayısı ise 30 bin bile değildir” dedi ve gönüllü sayısının çok daha fazla olması gerektiğini ifade etti.

 

FOTOĞRAF SERGİSİ

 

Tatbikatına ardından Şirin Kahraman ile Ahmet Yılmaz’ın fotoğraflarından oluşan Van Depremi, Çaycuma Köprü Çökmesi ve Gönüllülük’ konulu ‘Sesinizi duyan biri var!’ adlı fotoğraf sergisi açıldı. Nikah Salonu’nda gerçekleştirilen serginin açılışını Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem ve AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ birlikte yaptı. Davetlilerin 300’e yakın fotoğrafın yer aldığı sergiyi gezmesinin ardından “Deprem ve gönüllülük” konulu slayt gösterisi sunuldu. Slayt gösterisinde Van depreminden fotoğraf karelerine yer verilerek, depremde gönüllülerin özverili çalışmaları ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi’nin (UMKE) Van depreminde göçük altında kalmış depremzedeyi özverili çalışmalarıyla nasıl kurtardıkları anlatıldı.

 

21 HAZİRAN’A KADAR AÇIK KALACAK

 

Serginin açılışına Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan İnce, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Hamdi Zenginal, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ, CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Metin Dönmez, AK Parti Çerkezköy Kadın Kolları Başkanı Nuran Yeşil, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan, AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Murat Yaraşır, Çerkezköy Sağlık Grup Başkanı Olcay Palak ile çok sayıda davetli katıldı. 300’e yakın fotoğrafın yer aldığı sergi 21 Haziran’a kadar açık kalacak.

 

Haber / Turan ŞENLİK – Ahmet KARDEŞ

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10