Tever, ASCAME Genel Kurulu’na katıldı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Ali Tever geçtiğimiz günlerde İstanbul’da gerçekleşen Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME) 22. Genel kuruluna katıldı.

Çerkezköy 19.06.2012 21:32:00 0
Tever, ASCAME Genel Kurulu’na katıldı

 Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nı temsilen Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Ali Tever geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME) 22. Genel kurulu ve 30.yıl kutlamalarına katıldı.

TOPLANTI GÜL’ÜN MESAJI İLE BAŞLADI
Toplantıya 23 Akdeniz ülkesinden 213 ticaret ve sanayi odasının başkanlarının yanı sıra Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Volkan Bozkır, Akdeniz Birliği Genel Sekreter Vekili Lino Cardarelli, Lübnan Ekonomi ve Ticaret Bakanı Nicolas Nahas, Fas Ekonomi Sanayi ve Teknoloji Bakanı Abdelkadar Amara, Hırvatistan Ekonomi Bakanı Tamara Obradovic Mazal, İslam Yatırım Bankası Başkan Yardımcısı Ahmet Tıktık, Avrupa Yatırım Bankası Genel Direkör Vekili Claudio Cortese ve Akdeniz Parlamentosu Genel Sekreteri Sergio Piazzi gibi önemli devlet adamları da katıldı. ASCAME Genel Kurul Toplantısı’nda ilk olarak Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün mesajı okundu. Ardından TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İslam Birliği Organizasyonu Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun iyi dilek mesajları iletildi.
MÜŞTEREK HEDEFLER OLUŞTURULDU
Cumhurbaşkanı Gül, ASCAME’nin 30. kuruluş yıldönümünde bu konferansa ev sahipliği yapan İstanbul Ticaret Odası’nı tebrik etti ve 23 bölge ülkesinden 213 ticaret odasını bir araya getiren birliğin, bölge ülkeleri arasında ekonomik işbirliğini kuvvetlendirmeye yönelik başarılı çalışmalarının devamını diledi. Akdeniz’in tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan, 3 kıtayı birleştiren, geçiş noktaları üzerinde yer alan, önemli enerji kaynaklarına sahip jeostratejik önem taşıyan bir bölge olduğunu vurgulayan Gül, Avrupa Akdeniz havzasında istikrar ve refahın güçlendirilmesi, bölgenin bir barış alanına dönüştürülmesinin, müşterek hedefleri oluşturduğunu belirtti.
ASCAME ÜLKELERİNDEN 41 MİLYAR DOLAR İHRACAT YAPILDI
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş’ın 2007’den bu yana üstlendiği ASCAME Başkanlığı’nın son etkinliği olan “Akdeniz’in Politik ve Ekonomik Geleceği” başlıklı konferansa Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da katıldı. Yazıcı, bölgenin ekonomik potansiyelinin büyüklüğüne dikkat çekerek, 23 Akdeniz ülkesinin 2010 yılında 1 trilyon 63 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini söyledi. ASCAME üyesi 23 ülkenin 2010 yılında 1 trilyon 63 milyar dolarlık ihracat ile 15 trilyon dolarlık dünya ihracatının yüzde 11'ini gerçekleştirdiğini belirten Yazıcı, “ASCAME üyesi ülkeler 2 trilyon dolarlık ithalat ile dünya ithalatının yüzde 13'ünü gerçekleştirdi. Türkiye, 2011 yılı 135 milyar dolarlık ihracatının 36 milyar dolarını, yani yüzde 27'sini Akdeniz'e kıyısı olan ülkelere, 241 milyar dolarlık ithalatının yüzde 17'lik kısmını oluşturan 41 milyar dolarını da bu ülkelerden gerçekleştirdi” dedi. Genel Kurul ile beraber, 30. yıl etkinlikleri de kutlanan gala yemeğinde Yalçıntaş, 2007 den beri sürdürdüğü ASCAME Başkanlığı görevini Lübnanlı Mohammad Choucair'e devretti.
ASCAME’İN AMACI NEDİR?
ASCAME, Akdeniz Bölgesi’nde yer alan devletlerin birbirleriyle ekonomik ve ticari ilişkilerini arttırmak amacıyla 1 Ekim 1982 yılında Barselona’da kuruldu. Bu Birliğe katılan Ticaret ve Sanayi Odaları, Akdeniz Bölgesi’nin refahını ve bölge ülkeleri arasındaki işbirliğini arttırmak amacıyla gönüllü olarak üye oldu. ASCAME’e bugün, Fransa, İtalya, İspanya, Yunanistan, Bulgaristan, Malta, Kıbrıs gibi Avrupa Birliği ülkelerinin yanı sıra, Türkiye, Mısır, Suriye, Fas, Tunus, Sırbistan, Cezayir, Lübnan, Libya, İsrail, Ürdün, Hırvatistan, Arnavutluk, Karadağ gibi bölge ülkeleri üyedir. Bu bağlamda, birliğin 23 Akdeniz ülkesinden yaklaşık 220 üyesi bulunmaktadır.
Haber / Ahmet KARDEŞ

0282 726 91 91
0282 747 65 10