“Ürünlerinizi tüccarlara peşkeş çekmeyin”

Çerkezköy tarım ve hayvancılığına dair açıklamalarda bulunan Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, çiftçinin ürününü vermek için acele etmemesi gerektiğini belirterek, “Ür

Çerkezköy 8.07.2012 21:33:00 0
“Ürünlerinizi tüccarlara peşkeş çekmeyin”

Çerkezköy Haber- Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, buğday hasadının Çerkezköy belde ve köylerinde yüzde 90 oranında tamamlandığını ifade etti.

ÇİFTÇİLİK KUMARDIR
 Çerkezköy’ün belde ve köylerinde buğday hasadının bugüne kadar kazasız, hatasız ve yangınsız bir şekilde devam ettiğini ve tamamlanmak üzere olduğunu belirten Hasan Toprak, “Ürün rekoltemiz yıllardır çiftçimizin beklentilerini karşıladı” dedi. Buğday hasadının çok verimli geçtiğini söyleyen Toprak “Çiftçinin yüzü buğdaydan yana güldü. Fakat 1 hafta içinde yağmur yağmazsa çiftçi ayçiçeğinden büyük bir vurgun yiyecek. Buğday hasadı sayesinde yüzü gülen çiftçiler, ayçiçeğinden zarar ederek üzülebilirler. Bu nedenle en kısa zamanda bölgeye yağış düşmesini temenni ediyoruz” diye konuştu.
HÜKÜMET BİZİ TÜCCARLARA MUHTAÇ BIRAKMASIN
 Hükümetin, çiftçinin beklediği fiyatları hala vermediğini kaydeden Hasan Toprak, “Diğer yıllara nazaran son buğday hasadından alınan verim yüksek olduğu için çiftçimiz haline şükrediyor. Hükümetimizden beklentimiz çiftçinin hasadını seri bir şekilde elinden alması ve çiftçiyi tüccarlara muhtaç etmemesidir” dedi. Hükümetin buğdayı kilosu 68 kuruştan, tüccarların ise 58 kuruştan aldığını söyleyen Hasan Toprak, “Aradaki 10 kuruşluk fark çiftçi için büyük önem taşıyor. Hükümetimiz bizi tüccarlara muhtaç bırakmasın” dedi.
 ALIMLAR 1 EYLÜL’E KADAR DEVAM EDECEK
 Kapaklı’da Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yıllardır kapalı olması nedeni ile çiftçinin, ürünlerini devlete verebilmek için Saray’a gitmek zorunda kaldığını ve burada saatlerce sıra beklediğini ifade eden Toprak, çiftçinin telaş yapmaması gerektiğini belirterek, “Çiftçimiz mallarını tüccarlara peşkeş çekmesinler. Saray TMO Müdürü Yusuf Koca’dan bütün çiftçilerin ürünlerinin 1 Eylül’e kadar alınacağına dair söz aldık” diyerek çiftçinin ürününü tüccarlara ucuza vermemesi konusunda uyarıda bulundu. 
 AVRUPA ÇİFTÇİSİ DAHA FAZLA DESTEK GÖRÜYOR
 “Hükümetimiz, Türk çiftçisinin verim ve kalite yönünden Avrupa ile yarışmasını istiyor” diyen Hasan Toprak, Avrupa çiftçisine yapılan desteklerin, Türk çiftçisine yapılan desteklerden yüzde 50 daha fazla olduğunu savundu. Toprak, “Hükümetimiz öncelikle bu haksız rekabet ortamını düzeltmelidir. Avrupa’da çiftçi, mazot, gübre ve sulama alanlarında bizden çok daha fazla destek görüyor” diye konuştu. Çerkezköy’de Çiftçilik Kayıt Sistemi (ÇKS) dışında faaliyet yapılan 50 bin hektarlık arazi olduğunu söyleyen Hasan Toprak, bu arazilerin devletten destek alabilmesi için ÇKS altına alınması gerektiğini belirtti. 
 HAYVANCILIK SEKTÖRÜ ÖLMEK ÜZERE
 Hayvancılık sektörünün Çerkezköy’de küçük çapta devam ettiğini söyleyen Ziraat Odası Başkanı Toprak, “Et ve Süt alım fiyatları düşük olduğu için hayvancılık sektörü tüm ülkede olduğu gibi ilçemizde de ölmek üzere. Hükümetimizin konuya el atması ve hayvancılığa yapılan destekleri arttırması gerekmektedir” dedi. Çerkezköy’de yaklaşık 600 büyükbaş hayvan işletmesi ve 120 küçükbaş hayvan işletmesi bulunduğunu belirten Toprak, ilçede yaklaşık 10 bin 700 küçükbaş ve 7 bin büyükbaş hayvanın bakıcılığının yapıldığını söyledi. 
 

Haber / Ahmet KARDEŞ

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10