Ergene için el ele

Tekirdağ Valiliği tarafından Ergene Eylem Planı Tekirdağ Çalışmaları ile ilgili bilgi verildi.

Tekirdağ 17.07.2012 19:59:00 0
Ergene için el ele
Çerkezköy Haber -SADECE BİNDE 3’Ü ARITILIYOR
Valilikten yapılan açıklamada, Ergene Havzasında Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne’ye bağlı toplam 21 adet ilçe ve 47 adet belde bulunduğunu ve havza nüfusunun bir milyonu geçtiği belirtilerek “Günlük 230 bin metreküp evsel atıksu arıtılmadan Ergene Nehri’ne verilmekte ve evsel atık suların sadece binde üçü arıtılmaktadır” denildi. Havzanın dev bir sanayi bölgesinin ev sahibi olarak; çoğunluğu Tekirdağ ‘da olmak üzere yaklaşık 2 bin adet sanayi kuruluşunu barındırdığını belirten yetkililer, “Sanayi alanları Çorlu, Çerkezköy, Muratlı ve Lüleburgaz arasında yoğunlaşmaktadır. Havzada bulunan sanayi tesislerinden yaklaşık olarak 400 bin metreküp/gün atıksu oluşmaktadır. Bunlar yaklaşık 300 adet atıksu arıtma tesislerinden arıtıldıktan sonra Ergene Nehrine deşarj olmaktadır” dedi. 
DOĞAL DEBİSİNİN 4 KATI SU DEJARJ EDİLİYOR
Havzadaki sanayi kuruluşlarının önemli bir bölümünün, kullanma suyu ihtiyacını, yeraltı su kaynaklarından karşıladığını ifade eden yetkililer, “Havzanın yer altı su seviyesinde 60 ila 80 metrelik seviye düşüşleri gözlenmektedir. Ayrıca Tarımsal ve Hayvansal Kaynaklı Kirliliklerde ergene nehri ve kollarına deşarj edilmektedir. Tüm bu nüfus ve sanayi yükü altındaki Ergene Nehri’ne, doğal debisinin üç-dört katı atıksu deşarj edilmekte olup, nehirdeki su kalitesi, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğine göre hiçbir maksatla kullanmaya uygun olmayan 4’üncü sınıf su kalitesi niteliğindedir” dedi.
GÖREV PAYLAŞIMI YAPILDI
Ergene Havzasında kirliliğin azaltılması ve su kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla Mülga Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 6 Mayıs 2011’de Ergene Havzası Eylem Planı’nın yayınlandığını anımsatan yetkililer, “Çevre dostu üretime geçilmesi, deşarj standartlarının yeniden düzenlenmesi, ıslah organize sanayi bölgelerinin kurulması, çevre koruma yatırımlarına destek verilmesi, çevre düzeni planlarının uygulanması, kirleticiliği yüksek sanayiye izin verilmemesi, yer altı suyu kullanımının kontrol edilmesi, belediye atıksu arıtma tesislerinin kurulması, dere yatağı temizlenmesi ve ıslah edilmesi, taşkın erken uyarı sisteminin kurulması, denetimlerin sıkılaştırılması, nehir suyu kalitesinin izlenmesi, katı atık işleme, geri kazanım ve erozyonla mücadele edilmesi, tarımsal kaynaklı kirlilik kontrolü gibi çalışmaları içermektedir. Söz konusu planda Havzada yer alan tüm İllerde bulunan kurum ve kuruluşlara görev paylaşımı yapılmıştır” dedi.
Haber / Ahmet KILAVUZ


0282 726 91 91
0282 747 65 10