E-reçete ile herkes rahat edecek

Özel Çerkezköy Hastanesi ve Özel Optimed Hastanesi, 1 Temmuz itibari ile yürürlüğe giren e-reçete uygulamasına geçerken, Çerkezköy Devlet Hastanesi ve Aile Hekimleri ise bu sisteme henüz geçmedi. Sosyal GÃ

Çerkezköy 23.07.2012 21:15:00 0
E-reçete ile herkes rahat edecek
Çerkezköy Haber- Çerkezköy’de faaliyet gösteren özel hastaneler ve sağlık ocakları e-reçete sistemine geçerken, Çerkezköy Devlet Hastanesi ve Aile hekimleri bu sisteme henüz geçmedi.
“ECZANELER YANLIŞ İLAÇ VEREBİLİYORDU”
Kağıt reçete sisteminde bazı sorunlar yaşandığını ve e-reçete sistemiyle hem doktorların hem de hastaların daha rahat edeceklerini kaydeden Özel Optimed Hastanesi İşletme Direktör Yardımcısı Elçin Süleymanoğlu, “Biz e-reçete sisteminin alt yapı çalışmalarını Nisan-Haziran aylarında tamamladık. 1 Temmuz itibariyle de uygulamaya başladık. Manuel reçete sisteminde doktorlar reçete yazıyorlardı. Hasta bunu eczaneye götürdüğünde eczacı okuyamıyordu veya yanlış ilaçlar verebiliyordu. Bu yanlışlıklar,  e-reçete sistemiyle birlikte ortadan kalktı” dedi.
“HER HASTAYA E-REÇETE YAZILMAZ”
Her hastaya elektronik reçete yazılamayacağını söyleyen Elçin Süleymanoğlu, yalnızca sosyal güvencesi olan hastalara e-reçete yazılabileceğini, sosyal güvencesi olmayan veya özel sigortalılar için eskiden olduğu gibi manuel reçete yazılımına devam edileceğini ifade etti. Kırmızı, turuncu ve yeşil reçetelerin de eskiden olduğu gibi manuel olarak yazılacağını belirten Süleymanoğlu, “Bunun sebebi söz konusu renkli reçete ilaçlarını daha sıkı denetim altına almak ve kontrolü sağlamaktır” dedi. Yeni uygulama ile artık hastaların iş göremezlik raporlarını Sosyal Güvenlik Kurumu’na veya işyerine götürmeyeceğini belirten Süleymanoğlu, “Reçeteyi yazan doktor bir nüshasını SGK’ya birini de işyerine gönderecek” diye konuştu.
BU SİSTEME GEÇEN 4. ÜLKEYİZ
E-reçete sisteminin alt yapı çalışmalarını Haziran ayında yaptıklarını belirten Özel Çerkezköy Hastanesi Bilgi İşlem Sorumlusu Yılmaz Parmaksız da, “1 Temmuz itibariyle sisteme geçiş yaptık. Sistemin en büyük avantajı kağıt israfının ortadan kalkmasıdır. Bunun dışında manuel reçetelerde yaşanan karışıklıklar ve sıkıntıların da önüne geçmiş olduk. Bu sistemle ilacın hangi hastaya hangi doktor tarafından yazıldığını daha kolay takip ediyoruz. Dünyada bu sisteme geçen 4. ülke durumundayız. Bu sistemde bazı ilaçlar ve enjeksiyonları eskiden olduğu gibi manüel reçete ile vermeye devam ediyoruz” dedi.
SİSTEMİN YASAL ZORUNLULUĞU YOK
1 Temmuz’dan itibaren tüm hastane ve eczanelerde e-reçete sisteminin alt yapısının hazır durumda olduğunu belirten Çerkezköy Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Mustafa Yürürdurmaz da “Sistem yürürlüğe girdiğinde alt yapımız hazırdı. Fakat Sosyal Güvenlik Kurumu 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe giren e-reçete sisteminin uygulanması konusunda şimdilik bir zorunluluk olmadığını belirtti. Biz de bu sistemi zamana yayarak uygulamayı daha doğru bulduk. Sistemin ne zaman tam anlamıyla zorunlu hale geleceği bilinmiyor. Sistemin en önemli getirisi kağıt israfının ve birtakım yasal olmayan durumların önüne geçilmesi oldu. Sistemin devamı ise ‘Avuç İçi Damar Okuma Cihazı’dır” dedi.
REÇETELERİ OKUMAKTA ZORLANIYORDUK
 
Çerkezköy’de e–reçete sistemine tamamıyla geçilmediğini belirten Çerkezköy Eczanesi sahibi Eczacı Necdet Çabuk, “Özel hastaneler ve sağlık ocakları e-reçete sistemine geçti. Fakat aile hekimleri ve Çerkezköy Devlet Hastanesi henüz geçmedi” dedi. Yeni sistemin hem doktor hem hasta hem de eczaneler açısından çok faydalı olacağına inandığını söyleyen Çabuk, “Bu sistemle biz de rahat edeceğiz. Daha önce bazı reçeteleri okumada zorluk çekiyor ve yanlışlıklar yaşayabiliyorduk. Ama şimdi bu sistemle, bütün bu aksaklıklar ortadan kalkacaktır” diye konuştu.  
Haber / Bahtiyar ŞENLİK


0282 726 91 91
0282 747 65 10