Sağlığımızı korumak bizim elimizde

Özel Çerkezköy Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Burcu Tokmak uyku bozuklukları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Çerkezköy 31.07.2012 08:55:00 0
Sağlığımızı korumak bizim elimizde

“MADDİ VE MANEVİ SIKINTILAR GELİŞMEKTE”

Çerkezköy Haber - Özellikle Çerkezköy gibi yoğun iş sahası olan bölgelerde, vardiyalı meslek gruplarında çalışan kesimde daha sık olmak kaydıyla gözlenen uyku bozuklukları, anksiyete bozuklukları ve depresyon bulgularının hayatı önemli ölçüde olumsuz etkilediğini ifade eden Özel Çerkezköy Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Burcu Tokmak “Giderek hayat standartlarının yükselmesiyle artan kişisel ihtiyaçlarımız nedeniyle daha fazla maddi ve manevi sıkıntılar gelişmekte, yoğun çalışma temposu altında bulunan kişiler için üzerine binen sorumluluk ve yükler artmaktadır. Aynı zamanda yaşanan sıkıntıların ve yorgunlukların etkisiyle, kişiler daha gergin, tahammülsüz, sinirli bir yapıya bürünmekte, hem evde hem de iş hayatındaki ilişkileri sırasında ciddi problemler yaşamaktadır” dedi.
“BELGESEL PROGRAMLARI İLE RAHATLAYIN”
Özellikle yoğun iş temposunda çalışan, uyku düzensizliğine neden olan vardiyalı meslek gruplarında çalışan kişiler için bazı önemli ipuçları veren Tokmak “Kişiler eve istirahat için geldikleri zaman öncelikle uygun hafif bir yemek yemeleri, ılık bir duş almaları ve sakinleştirici- rahatlatıcı etkinliklerde bulunmaları uygun olacaktır. Örneğin müzik dinlemek, resim yapmak, bulmaca çözmek, sıcak bitkisel bir içecek içerek dinlenmek gibi. Maalesef son dönemde TV’de reyting uğruna yayınlanan, şiddet içerikli, aile ve sosyal ilişkileri zedeleyici, kötü örnek oluşturabilecek nitelikteki diziler, sabah programları, izleyenlerin ruh sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Kişiler arası ilişkileri olumlu yönde etkileyecek nitelikte, keyif verici programlardan çok ihanet, şiddet içerikli programların gündemde olduğu bu günlerde ne yazık ki, bu dizilerle paralel şekilde, aile içi şiddet olaylarının arttığı, aile ilişkilerinde güvensizliğin ve gerginliklerin arttığı bir dönem yaşamaktayız. Bu nedenlerden dolayı eve dinlenmek için gelindiğinde mümkünse bu tür programlardan kaçınılmalı, belgesel türü ya da kişinin rahatlamasına, keyifli vakit geçirmesine yardımcı olacak türde programların izlenmesi daha uygun olacaktır” diye konuştu.
“ZARARLI MADDELERDEN UZAK DURMALIYIZ”
Yine yorucu olmamak kaydıyla hafif egzersizler, yürüyüşler, arkadaş sohbetlerinin de kişinin rahatlaması, gün boyu yaşadığı gerginliği unutup, farklı bir uğraş ile beynini farklı bir alana yoğunlaştırmasının daha uygun ve sağlıklı olacağını ifade eden Tokmak “Tüm hastalıklar için zemin hazırlayarak vücut direncini düşüren, damarlarda daralmaya neden olan sigara, alkol, madde kullanımı gibi zararlı maddelerden uzak durmak da çok önemli bir faktördür.
Özellikle C vitamininden zengin beslenme, yeterli miktarda sebze, meyve, et tüketimi de vücut direncini artıran diğer faktörler arasında yer almaktadır” ifadesini kullandı.
DÜZENLİ UYUYUN
Uykunun insan vücudu için vazgeçilmez bir ihtiyaç olduğunu da söyleyen Tokmak “ Kişiden kişiye değişebilmekle birlikte gece 5-8 saatlik uyku çok önemlidir. Gece uykusu ile gündüz uykusu ne yazık ki vücudun dinlenmesi ve bazı hormonların salgılanması açısından aynı etkide değildir. Gündüz 30 dakikalık şekerlemeler, gece uykusuzluğuna neden olmakta ve bu da gündüz yorgunluk ve yoğun ağrılara neden olmaktadır. Düzenli beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, düzenli uyumak ve dengeli sosyal ilişkiler kurup stresden uzaklaşmak, vücudumuzu dinlendirici, zihnimizi geliştirici faaliyetlerde bulunmak sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmez unsurlardır” dedi.
 

Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10