Pazaryerlerine neşter

Büyük marketler ve organik pazarların sayısının her geçen gün artmasına rağmen vatandaşın semt pazarlarına olan ilgisi azalmıyor. Yeni düzenlemelerle birlikte hem tezgahlar hem de pazarcılar, kılık kÄ

Çerkezköy 3.08.2012 08:34:00 0
Pazaryerlerine neşter

Çerkezköy Haber- Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, pazarlarda tuvalet ve kameranın zorunlu olacağını söyledi.

                                                               YENİ DÜZENLEMELER GELİYOR
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 1 Ocak’ta yürürlüğe giren Hal Yasası ile Pazar Yerlerinin yeniden düzenlendiğini ifade etti. Yazıcı, Hal Yasası ile ilgili 4 yeni yönetmelik hazırladıklarını belirtirken, bunlardan birinin Pazar yönetmeliği olduğunu, bu yönetmelikte pazarcıların kıyafetinden Pazar Yeri’nde bulunması gerekenlere kadar birçok hükmün yer aldığını söyledi.
                                                                     KIYAFET DÜZENLEMESİ
Pazarcı kıyafetine belediyelerin karar vereceğini ifade eden Yazıcı, her pazarcının yakasında isminin yer alacağını duyurdu. Hayati Yazıcı, “pazarcıların giyim kuşamının yanı sıra pazarlama yöntemlerine ilişkin de bazı yükümlülükler getirileceğini kaydetti. Düzenlemeye göre, pazarların standardını belediyeler oluşturacak. Esnaf için tek tip kıyafet belirleyecekler. Pazarcının yakasında kendisini tanıtan künye bulunacak. Satış yerlerinde çöp toplama alanı, elektronik terazi, hoparlör, güvenlik kamerası, tuvalet ve zabıta yeri zorunlu olacak. Belediyeler pazarlarda çalışanlara pazarlama teknikleri konusunda da davranış eğitimi verecek” dedi.
                                                                ESNAF TEMKİNLİ VE TEPKİLİ
Sinan Furan- Şimdiye kadar serbest bir giyim tarzımız vardı. Tek tip kıyafet uygulamasıyla kendimizi rahat ve özgür hissedemeyiz. Askerlikteki gibi aynı tip elbise giymeyi kesinlikle benimsemiyor ve pazarcılar tarafından da kabul görüleceğini düşünmüyorum. Uygulama çerçevesinde amblem veya tanıtım kartı takılması daha mantıklı. Kamera sisteminin ise kesinlikle gerekli olduğuna inanıyorum. Esnaf ve vatandaş kendini daha rahat ve güvende hissedecektir. Tuvaletle ilgili fazla bir sıkıntımız yok fakat düzenleme yapılırsa iyi olur.
Kuzey Tekinoğul- Bizim için kabul edilebilecek bir uygulama değil. Burası açık pazar alanıdır. Kafeterya veya pastane değil ki bütün çalışanlar aynı tip elbise giysinin ve tanıtım kartı taksın. Yeni kıyafet sisteminin hem pazarcıları hem de müşterileri rahatsız edeceğine inanıyorum. Kamera sisteminin ise faydalı olacağı kanaatindeyim. Pazarcı esnafı bu sayede hırsızlara karşı daha rahat olur. Tuvaletlerle ilgili ise şimdilik bir sıkıntımız yok.
 
Osman Ertaş- Güvenlik kameraları faydalı olacaktır. Fakat tek tip elbise konusuna gelince burada uygulanabileceğine inanmıyorum. Çünkü hem burada hem de farklı semtler ve pazarlarda çalışanlar var. Şimdi belediye burada herkes beyaz giysin derse, başka bir yerdeki belediye pazarcılar mavi renkli elbise giysin diyebilir. Peki bu konuda biz ne yapacağız? Burada farklı giyineceğiz başka yere gittiğimizde orada da mı farklı giyineceğiz? Kusura bakmasınlar buna hiçbir esnafın gücü yetmez. Ama bütün çalıştığımız yerde aynı elbiseyi giyeceksek sıkıntı yaşanmaz.
Dilara Ekerhokka- Ben buraya bazı günler eşime yardım amaçlı geliyorum. Pazar Yeri’nde kamera sisteminin kurulmasını istiyoruz. Çünkü hem pazarcılar hem de esnaf kendini daha rahat ve güvende hissedecektir. Özellikle de hırsızlara karşı. Ama herkesin aynı elbise giymesi özellikle bayanlar açısından sıkıntı yaratır. Çünkü biri kapalı giyer diğeri açık giymeyi sever. Buna bence gerek yok. Herkes kendi iradesine göre istediği şekilde giyinsin fakat bunun da belli bir adabı olmalı. Uygulama konusunda sıkıntı yaratacaktır bence. Tuvalet konusunda şimdilik bir sıkıntımız yok.
Kemal Aktaş- Lavabo ve kamera sistemi halkın güveni ve refahı için güzel bir uygulama olacak. Tek tip elbise giymesi uygulamasına gelince, bu uygulama ile esnaf kendini denetim ve baskı altında hissedecek. Bu nedenle bu sisteme kesinlikle karşıyız. Yaka kartının olması ise alış-veriş yapan vatandaş açısından çok faydalı olur. Çünkü pazarda vatandaşa karşı argo söz kullanan ve saygısızlık yapanlar var. Bu uygulama sayesinde müşteri esnafı daha rahat deşifre edebilir ve bu tür problemler ortadan kalkar.
Murat Erginci- Tuvalet ve kamera sistemi uygulaması hem pazar esnafı için hem de müşteriler için faydalı olacaktır. Fakat tek tip kıyafet uygulamasına kesinlikle karşıyız. Bunu gündeme getirenler önce kendileri uygulamaya başlasınlar, sonra bizden istesinler. Biz esnafız köle değiliz. Herkes bunu böyle bilsin. Yaka kartı uygulaması da zor olacak çünkü bazen işlerimiz çıkıyor bizim yerimize tezgâha eşlerimiz ve çocuklarımız bakıyor. Kamera sistemine gelince, güzel olacak. Bu sistemle hırsızlık ve kapkaççılığın önüne geçilebilir. Yani kısacası kamera ve lavabo sistemi dışındaki uygulamalara karşıyız.
Hüseyin Tuna- Şimdilik tuvalet sorunumuz yok. Kamera sistemi uygulaması bizim için iyi olacak. Bazen tuvalete veya başka yere gitmek zorunda oluyoruz ama hırsızlık olaylarından dolayı tezgahımızı bırakıp gitmekten korkuyoruz. Tek tip elbise uygulamasında ise Çerkezköy, Vize, Saray ve diğer pazarlar için geçerli olacak ve her pazarda aynı elbise giyebilecekse sorun yok. Ama çalıştığımız diğer pazarlarda farklı elbise olacaksa kesinlikle yapamayız. Buna maddi anlamda gücümüz yetmez. Tanıtım kartına ise güzel bir uygulama olacak. Vatandaş daha rahat alış-verişini yapabilecek. Şikâyeti olan müşteri esnafı daha rahat teşhis edebilecek.
Birol Yarsın- Kamera, lavabo, tanıtım kartı ve tek tip elbise uygulaması bence güzel bir uygulama olacak. Pazarda çalışanın, pazarcı mı yoksa çapulcu mu olduğu beli olsun. Sadece tek tip elbise fiyatları ne kadar olur düşüncesi var bizde. Çünkü daha önce benzer uygulamalara şahit oldum. O zaman verilen elbiselerin fiyatları çok pahalı gelmişti. Eğer normal bir fiyata gelirse problem olmaz. Ama fiyatlar gereğinden pahalı olursa esnaf olarak karşı çıkar ve almayız. Ayrıca, bu uygulama dışında pazarın girişinde bir berbere ihtiyacımız var. Daha önce birkaç defa gündeme getirdik ama belediye oralı olmadı. Sizin vasıtanızla bunu bir daha gündeme getirmiş oldum. İnşallah bu sorunumuz da giderilir. 
 

Haber / Ahmet KARDEŞ

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10