Vatandaşın ‘kayıp-kaçak’ çilesi bitmiyor

Elektrik faturalarındaki kaçak elektrik bedeli kesintisine mahkeme kararı ile 'dur' denildi. Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım'ından (AYEDAŞ) elektrik faturasında kayıp, kaçak bedeli olarak alınan bedeli iade etmesini

Bölgede Gündem 7.08.2012 22:51:00 0
Vatandaşın ‘kayıp-kaçak’ çilesi bitmiyor

Çerkezköy Haber- İstanbul 3. Tüketici Mahkemesi, yıllardır kaçak elektrik kullanan konut ve işyerlerinin tüketim bedelinin faturalı abonelere ödettirilmesinin haksız olduğuna hükmetti.

YILLIK KAÇAK ELEKTRİK TUTARI 13 MİLYAR TL
Türkiye'de yıllık 13 milyar TL'yi bulan kaçak elektrik bedelinin, 2 milyar TL’si faturasını düzenli olarak ödeyen dürüst tüketiciye ödettiriliyor. Kayıp-kaçak bedeli 2011 yılı öncesinde de perakende satış lisansına sahip olan dağıtım şirketinden elektrik satın alan tüketicilere aktif enerji bedeli içerisinde tahakkuk ettirilen bir bedel olarak biliniyor. Bu bedel 1 Ocak 2011 itibaren "Ortalama Kayıp Kaçak Bedeli Fiyat Tavanı", dağıtım bölgesine girmesi öngörülen elektrik miktarı ile hedeflenen kayıp kaçak oranı sonucunda bulunan enerji miktarı esas alınarak hesaplanıp faturasını düzenli olarak ödeyen dürüst vatandaşlara tahakkuk ettiriliyor.
BİRÇOK İTİRAZ KABUL EDİLDİ
Kayıp-kaçak tahakkuku, kaçak enerji kullanımından dolayı faturada yer alan bir bedel değildir. Bu bedel elektrik sisteminde ortaya çıkan teknik ve teknik olmayan kaybın maliyetinin, karşılanabilmesi amacıyla belirlenen bir bedel olarak tanımlanıyor. Edinilen bilgilere göre faturalarda kayıp, kaçak bedeli olarak gösterilen kalem gelen tepkiler üzerine kaldırılarak diğer kalemlere dağıtılıp alınmaya devam ediliyor. Tüketici Mahkemelerinin birçok davada söz konusu kayıp kaçak bedelinin alınmasına itiraz eden vatandaşları haklı bulmasına rağmen ilgili kalem halen alınıyor. 
İPTAL DAVASI REDDEDİLDİ
Aziz Sülün isimli bir vatandaş, başkalarının tükettiği fakat kendi faturasına yansıtılan bu bedeli ödemek istemediği için İstanbul 3. Tüketici Mahkemesi’ne dava açtı ve mahkeme de Sülün’ü haklı buldu. Bu kararla abonelerin elektrik faturasının yüzde 7 oranında düşmesi söz konusu olabilir. Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım'ından (AYEDAŞ) şirketinin açtığı "karar iptali" davası ise reddedildi. Kararın gerekçesi ise "Üçüncü kişilerin yasal olmayan yollardan kaçak olarak elektrik kullanmalarından doğan haksız fiilleri dolayısıyla oluşan zararların, yasal yollardan elektrik kullanan kişilere yansıtılması yasaya uygun olarak kabul edilemez" şeklinde özetlendi.
2 MİLYAR DOLAR TÜKETİCİYE YANSITILIYOR
Resmi rakamlara göre Türkiye'nin kaçak elektrik oranı yüzde 18. TREDAŞ'ın 2010 raporuna göre kaçak oranı en yüksek iller Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde. Şırnak yüzde 77 kaçak oranı ile en fazla kaçak elektrik kullanan il. Şırnak'ı yüzde 74 ile Hakkâri, yüzde 73 ile Mardin, yüzde 70 ile Diyarbakır, yüzde 64 ile Batman takip ediyor. Yıllık kaçak elektrik kullanımının toplam maliyeti ortalama 13 milyar TL. Bunun 2 milyar doları kaçak kullanmayan müşterilerin faturalarına yansıtılıyor.
 

Haber / Ahmet KARDEŞ

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10