Artık özel diş muayene ücretlerini de SGK karşılayacak

Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türkiye Diş Hekimleri Birliği’nin birlikte yürüttüğü çalışmalar kapsamında 2013'te başlaması düşünülen uygulama ile berab

Bölgede Gündem 14.08.2012 22:12:00 0
Artık özel diş muayene ücretlerini de SGK karşılayacak

Çerkezköy Haber - Sosyal Güvenlik Kurumu’nun dişle ilgili yeni uygulaması Ekonomi Koordinasyon Kurulu kararından sonra Maliye Bakanlığı ve Hazine'nin görüşleri alınarak önümüzdeki yıl yürürlüğe girecek.

REKABET ÇITASI YÜKSELECEK
Tekirdağ Diş Hekimleri Odası Başkan Vekili Hakan Güneş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türk Diş Hekimleri Birliği’nin karşılıklı fikir alışverişinde bulunarak hazırladığı özel muayenelerde yapılan diş tedavi masraflarının da SGK tarafından karşılanması projesinin, ağız diş sağlığı hizmeti kalitesini zenginleştireceğini belirtti. Bu uygulamanın yürürlüğe girmesiyle özel sektör ile devlet kadroları arasındaki rekabet çıtasının yükseleceğini kaydeden Güneş, “Projenin tüm ayrıntılarının Ekim ayına kadar belirleneceğini düşünüyoruz. Fakat bütçe çalışmaları nedeniyle bu süre yılbaşına da kayabilir. Bu konu hakkında hızlı ve emin adımlarla yol almayı umut ediyoruz.” diye konuştu.
 
VATANDAŞIN DA KATKISI OLACAK
Yapılan düzenlemeler kapsamında hazırlanan sisteme vatandaşın da katkısının olacağını ifade eden Diş Hekimi Hakan Güneş, “SGK özel muayenelerde gerçekleştirilen diş tedavi masraflarının hepsini karşılamayacak, belirli bir kısmını ödeyecek. Sisteme vatandaşın da katkısı olacak. Ama biz tüm masrafların karşılanmasını isterdik. Ben 20 yıl önce göreve ilk başladığımda Almanya’da Krankasse Ağız ve Diş Sağlığı Fonu diş masraflarının yüzde 100’ünü karşılıyorken zamanla bu oran yüzde 10’lara kadar düştü. Ayrıca birçok gelişmiş ülkede sağlık hizmetleri cep yakıyor. Dünyada görülen bu gelişmelere karşın Türkiye’de diş sağlığı adına atılan bu adımlar oldukça mutluluk verici” dedi.
 
 
BİR SORUN ÇIKMASINI BEKLEMEYİN
Güneş, vatandaşların büyük bir sorun yaşamadan diş sağlığını önemsemediklerini vurgulayarak “Ağız, sindirim sisteminin başlangıcıdır. Bütün besinler ağız yoluyla alınır. Alınan besinler ağızda bulunan dişler yardımıyla sindirime hazırlanır. Bu nedenle dış ortamla ilişkili olan ağız ve dişlerimizin sağlıklı olması oldukça önemlidir. Vatandaşlarımız bize gelmek için illa bir hastalık çıkmasını beklememeli. Eğer düzenli olarak kontrollerini yapmaz, diş sağlığını önemsemezlerse zorlu bir tedavi sürecinin yanında tedavilere ödedikleri ücretlerde bir o kadar artar. SGK’nın bu çalışması ile vatandaşlar daha sık aralıklarla diş hekimlerine gitmeye başlayacaklar” ifadesini kullandı.
 
BİZİM İÇİN BÜYÜK EKSİKLİK
Türkiye’deki en büyük eksikliklerden birinin ülkemizde Aile Diş Hekimliği sisteminin bulunmaması olduğunu söyleyen Diş Hekimleri Odası Başkan Vekili Hakan Güneş, “Aile Hekimliği sisteminin yanında herkesin bir de Aile Diş Hekimi’nin olması gerekiyor. Böylece hastalarımızı bebeklikten itibaren düzenli periyotlarla kontrol ederek onları diş sağlığı konusunda bilinçlendirirken diş fırçalama alışkanlığı da kazandırmış olacağız. Bu kapsamda tedavi harcamaları da azalacak. Bu sistem tüm dünyada uygulanıyor” açıklamasını yaptı.
 
BİLGİ GÜÇTÜR
Diş Hekimi Hakan Güneş, Güneş Ağız ve Diş Sağlığı merkezine gelen hastalarını tedavi etmekle yetinmeyip tedavi süresi zarfında diş sağlığı, bakımı konusunda onları bilgilendirdiklerini de söyledi. Bu kapsamda hastalarına kazandırdıkları alışkanları onların da evlerinde çocuklarına, eşlerine, arkadaşlarına aşılayacaklarını umut ettiklerini kaydeden Güneş, “Halkımız her konuda bilinçlenmeli. Bilgi güçtür. Ne kadar çok şey bilirsek yere o kadar sağlam basarız.” dedi.
 

Haber / Pınar KORKMAZ

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10