Dikkat! Aracınız bağlanabilir

Emniyet Genel Müdürlüğü ve Maliye Bakanlığı’nın birlikte hazırladığı ortak bir proje ile araç vergileri yakın takibe alınıyor. Maliye, yeni yıldan itibaren motorlu taşıtlar vergisi, trafik

14.08.2012 22:13:00 0
Dikkat! Aracınız bağlanabilir

Çerkezköy Haber - Çerkezköy Vergi Dairesi Müdür Yardımcısı Reşat Çakır, mevcut sistemde tüm bu denetimlerin birçoğunun uygulandığını fakat hazırlanan bu taslağın yeni yıldan itibaren yürürlüğe girmesi durumunda var olan sistemden farklı olarak denetimlerin daha da sıklaşacağını belirtti.

LİMİTİ AŞAN ARAÇ BAĞLANACAK

Maliye Bakanlığı motorlu taşıt vergisi üzerindeki denetimlerini arttırıyor. Maliye Bakanlığının Emniyet Genel Müdürlüğü ile birlikte yürüttüğü proje kapsamında taşıt pulu borcu, trafik cezaları belli bir limiti aşan taşıtlar bağlanacak. Çerkezköy Vergi Dairesi Müdür Yardımcısı Reşat Çakır, bu projenin henüz taslak halinde olduğunu belirterek, “Mevcut sistemden farklı olarak araç vergileri üzerinde denetimler daha da arttırılacak. Borcu belli bir limiti aşan taşıt sahipleri önce uyarılacak, uyarılara kulak asmayan vatandaşların araçları Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliği tarafından bağlanacak. Belirlenen limitin ne kadar olduğu ise henüz bilinmiyor” şeklinde konuştu.

YAZIŞMALARA GEREK KALMAYACAK
Trafik polisleri tarafından kesilen cezaların Maliye Bakanlığı’na intikal ettirilmesinin uzun sürmesi vatandaşların borcunu yıllar sonra öğrenmesine yol açıyor. Yetkililer bu durumun vergi borçlarının ve trafik cezalarının tahsilatında gecikmeler yaşanmasına neden olduğunu belirterek bu kapsamda araçlardan elde edilen gelirlerin performansının da düştüğünü ifade etti. Maliye Bakanlığı, araç vergileri ve trafik cezalarının tahsilatında yaşanan söz konusu olumsuzluklar nedeniyle vergi tahsilatlarında yeni düzenlemelere başladı. Emniyet Genel Müdürlüğü ile bilgi paylaşımını öngören projede, trafik ceza bilgileri günlük olarak Maliye’nin bilgisayarlarına düşecek. Yine Maliye’nin, aracın vergi borçları nedeniyle aldığı haciz kararları da yazışmalara gerek kalmadan anında Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sistemine girecek. Böylece karşılıklı olarak iki kurum, hangi aracın ne borcu olduğunu günlük olarak ortak sistem üzerinden takip edebilme imkanı bulacak.
 
ÜÇ AY İÇİNDE ÇALIŞMALAR SON BULACAK
Araç vergisi ve trafik cezalarının tahsilatını arttırmayı amaçlayan sistemin, hazırlık çalışmaları hala devam ederken Maliye Bakanlığı kaynakları programın üç ay içinde hazır olacağını ve yeni sistemin 2013 yılı başından itibaren de hizmet vermeye başlayacağını bildirdi. Yetkililer, yeni sistemde, araç sahiplerinin öncelikle motorlu taşıt vergisi veya trafik ceza borçlarını ödemeleri için uyarılacağını ardından da borcunu ödememekte direnenlerin araçlarının bağlanacağını kaydettiler. Bağlanan aracın borçları nedeniyle araç alım satımı gerçekleştirilemeyecek.
 
 

Haber / Pınar KORKMAZ

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10